Henk van Essen nieuwe baas Nationale Politie

Henk van Essen
Henk van Essen © Politie
DEN HAAG - Henk van Essen wordt de nieuwe korpschef van de Nationale Politie. Dat is vrijdag bekend gemaakt. De benoeming komt niet als een grote verrassing omdat Van Essen al was voorgedragen als opvolger van Erik Akerboom die naar de AIVD vertrekt. Henk van Essen was al plaatsvervangend korpschef bij de Nationale Politie.
'Mijn hele loopbaan ben ik al verbonden aan het politiewerk. Mijn inzet als korpschef is om verder te bouwen aan een korps waarin de menselijke maat en professionaliteit centraal staan', aldus Van Essen. Er wordt volgens hem in deze tijden van crisis een groot beroep op de politie gedaan. 'Ik ben trots op alle collega’s die ook in deze moeilijke en onzekere tijden zorgdragen voor een veilig Nederland.'
Henk van Essen was van 2007 tot 2013 korpschef van de toenmalige Politie Haaglanden. In 2016 werd hij benoemd tot plaatsvervangend korpschef bij de Nationale Politie. De benoeming werd vrijdag bekendgemaakt door minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid: 'Henk van Essen heeft heel veel blauw bloed'. Daarmee doelt hij op de kleur van de politie. 'Van Essen is een politieman in hart en nieren', aldus de minister.