Coronavirus: Dodental gestegen tot 771, enkele tientallen boetes uitgedeeld

REGIO - De politie zegt dat mensen zich dit weekend over het algemeen goed hielden aan de beperkende maatregelen die moeten voorkomen dat het coronavirus zich verspreid. Wel zijn zaterdag en zondag enkele tientallen boetes uitgedeeld aan mensen die de regels overtraden. Het gaat een dag langer duren om met de trein naar Parijs te gaan. De Thalys past de dienstregeling aan. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in de regio in dit liveblog.

De belangrijkste punten van dit weekend:

  • Sinds zaterdag zijn er 1104 geregistreerde besmettingen bijgekomen.
  • In Nederland zijn 771 mensen overleden aan het virus.
  • De eerste 100 nieuwe beademingsapparaten zijn geleverd.
  • Met de trein naar Parijs, gaat een dag langer duren
  • Enkele tientallen boetes uitgedeeld

Wil je teruglezen welk nieuws er vrijdag allemaal was over de coronacrisis? Dat vind je hier.

Politie deelt enkele tientallen boetes uit

In Den Haag hebben agenten en handhavers dit weekend enkele tientallen boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de beperkende maatregelen hielden. Dat zegt de politie. Over het algemeen zegt een woordvoerder dat mensen het prima deden. Mensen die zich niet aan de regels hielden kregen eerst een waarschuwing. Wie daarna nog steeds de regels overtrad ging naar huis met een boete.

Foto: Politie

Bewoner Leids woonzorgcentrum overleden aan Corona

In woonzorgcentrum Lorentzhof in Leiden is een bewoner overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. De bewoner had volgens het centrum een kwetsbare gezondheid. Vermoed wordt dat corona de druppel was, maar dat wordt verder niet uitgezocht.

Met de trein naar Parijs gaat lang duren

Het is vanaf dinsdag tijdelijk niet meer mogelijk om direct met de trein naar Parijs te rijden. De Thalys rijdt naar Brussel, daar moeten passagiers een dag wachten op de aansluiting naar de Franse hoofdstad. Reden voor de aangepaste dientregeling is het drastisch verminderde aantal reizigers. Wie al een kaartje had gekocht kan de reis uitstellen. De aanpassingen duren minimaal tot 30 april.

Opnieuw rustig op het strand

Ook zondag is het rustig op de stranden in de regio, blijkt uit de verschillende webcams. De wijkagent van Kijkduin constateerde hetzelfde:

Dodental gestegen tot 771

Het dodental door het coronavirus in Nederland is met 132 gestegen tot 771. Dat heeft het RIVM zondag bekendgemaakt.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Nederland is gestegen tot 10.886. Dat zijn er 1104 meer dan zaterdag, toen het er 9762 waren. Daarmee komt het aantal besmettingen voor het eerst boven de 10.000 uit. Sinds het begin van de uitbraak van de coronacrisis zijn in Nederland 3483 patiënten opgenomen in ziekenhuizen. Zaterdag waren dat er 2954.

'Lokale omroepen dreigen te verdwijnen door coronacrisis'

Veel lokale omroepen dreigen te verdwijnen door de coronacrisis. Daarvoor vreest brancheorganisatie NLPO. De omroepen worden hard getroffen doordat de inkomsten tot nul zijn gereduceerd vanwege de annulering van opdrachten. Ook zijn er bijna geen reclame-inkomsten meer.

Volgens de NLPO zijn de lokale omroepen nu juist extra nodig om de lokale gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in begrijpelijke taal te brengen. Naar verwachting verkeert een op de vijf lokale omroepen over twee maanden in zulke grote financiële problemen dat de activiteiten gestaakt moeten worden.

Politie Delft stopt huisfeest

Politie in Delft heeft de organisator van een huisfeest beboet. Rond 1.45 uur kreeg de politie een melding van geluidsoverlast vanuit een woning, waar meer dan drie mensen zouden zijn. Op het moment dat agenten aankwamen waren alle lichten in het huis uitgezet en was het stil. Volgens de politie stond er buiten bij het huisfeest een 'verklikker'. Hierdoor waren alle mensen op het feestje gewaarschuwd voor de eventuele komst van de politie.

Een aantal mensen vertrok ook direct, daardoor was niet meer vast te stellen hoeveel mensen er aanwezig waren. De politie ging naar binnen en heeft de bewoner van het huis een boete gegeven voor 'het veroorzaken van geluidsoverlast in de nachtelijke uren', de andere aanwezigen zijn niet beboet.

Updates in het Engels

De belangrijkste headlines uit het liveblog van Omroep West zijn ook in het Engels te vinden op de site dutchbuzz.nl, een platform voor expats. Zo kunnen mensen die hier wonen maar geen Nederlands spreken, toch op de hoogte blijven van het regionale nieuws.

Meer ondernemers komen in aanmerking voor noodregeling

Meer ondernemers komen in aanmerking voor de noodregeling van het ministerie van Economische Zaken. Ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen kunnen via deze regeling aanspraak maken op een eenmalige tegemoetkoming van netto 4000 euro.

Een deel van de getroffen bedrijven dreigde buiten de boot te vallen. Daarom heeft het ministerie besloten de maatregel te verruimen. Ook winkeliers en ondernemers in de non-food sector vallen nu onder de regeling. Ze kunnen zich vanaf maandag melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

MKB Nederland en VNO-NCW reageren tevreden. Het is alleen maar 'fair' dat ook ondernemers met een kleding- of schoenenwinkel in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming, vinden zij. De organisaties willen met het kabinet in gesprek over nog meer sectoren waar de omzetten door de coronamaatregelen hard onderuit zijn gegaan.

Het noodloket voor ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis, is dit weekend getroffen door een storing. Maar inmiddels draait de site weer 'net aan'. Dat heeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken gezegd in televisieprogramma WNL Op Zondag.

De bewindsvrouw roept ondernemers op om momenteel alleen een aanvraag voor overheidssteun in te dienen, als ze de hulp nu direct nodig hebben. Keijzer benadrukt dat het aanvragen van steun in ieder geval nog tot ver in juni mogelijk is.

'Taxichauffeurs willen demonstreren op Malieveld'

Ondernemers in het taxi- en touringcarvervoer zijn boos dat ze nog steeds niet in aanmerking komen voor de noodregeling van het ministerie van Economische Zaken. Na kritiek van winkeliers heeft het kabinet de zogeheten TOGS-regeling al enigszins verruimd, maar personenvervoerders staan nog steeds met lege handen. 'Onbegrijpelijk', zegt voorzitter Bertho Eckhardt van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV).

De branchevoorman spreekt van "een klap in het gezicht" voor veel ondernemers en chauffeurs. 'Ook voor hen geldt een acute noodzaak voor de steun.' Eckhardt wijst erop dat het kabinet mensen onlangs wel adviseerde alleen een taxi te nemen als daartoe een absolute noodzaak is. 'Dat zit dicht tegen een verbod aan en leidt er in ieder geval toe dat taxibedrijven in de consumentenmarkt te maken krijgen met een omzetverlies oplopend tot wel 100 procent.'

Taxichauffeurs die ook aanspraak willen maken op de noodregeling van het ministerie van Economische Zaken, zijn van plan om dinsdag te demonstreren op het Malieveld in Den Haag. Dat melden NH Nieuws en AT5. De chauffeurs kwamen er de afgelopen dagen, toen ze hun zogeheten SBI-code invoerden, achter dat ze geen gebruik kunnen maken van de regeling. 'Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met alle branches behalve die van ons', schreef een van de chauffeurs naar de omroepen.

Inmiddels zouden er er verschillende WhatsAppgroepen zijn aangemaakt waarin chauffeurs worden opgeroepen op dinsdag op het Malieveld te protesteren. Dat protest moet om 14.00 uur beginnen en er worden chauffeurs uit het hele land verwacht.

Ministerie keurt zending Chinese mondmaskers af

Een zending Chinese mondmaskers is door het ministerie van Volksgezondheid afgekeurd. De kwaliteit van de 600.000 maskers was onvoldoende. Nieuwe zendingen zullen extra worden gecontroleerd. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid weten na berichtgeving van de NOS. 700.000 andere maskers van dezelfde Chinese fabrikant voldeden wel aan alle eisen. Er is door de coronacrisis wereldwijd een tekort aan goed beschermende maskers.

'Het ministerie ontving een eerste signaal dat bij inspectie de kwaliteit van deze zending niet voldeed aan de criteria', aldus een woordvoerder van VWS. Een deel was toen al aan ziekenhuizen geleverd. De verspreiding is daarna direct gestopt. Een tweede test wees ook uit dat de FFP-2-maskers met een KN95-kwaliteitscertificaat niet goed genoeg waren. Daarop werd besloten de hele zending niet meer in te zetten. Het ministerie heeft de maskers die onder meer niet goed om het gezicht pasten teruggehaald, aldus de woordvoerder.

Het LUMC in Leiden laat weten de lading mondkapjes niet te hebben ontvangen. 'Gelukkig, daar zijn we blij mee', zegt een woordvoerder.

Stranden in de regio zijn rustig

Het is zaterdag vooralsnog rustig op de stranden in de regio. Op de verschillende webcams die staan opgesteld in Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen en Kijkduin zijn heel weinig mensen te zien. 'Het lijkt erop dat de boodschap van 'Kom niet, blijf thuis' gehoord is', zegt een woordvoerder namens burgemeester Wendy Verkleij van Noordwijk. "Dat voorkomt voorlopig dat we wegen moeten afsluiten. Het lijkt erop dat mensen echt thuisblijven.'

Op de boulevard van Noordwijk aan Zee, op het strand en bij Langevelderslag is het rustig en houden de mensen die er zijn gepaste afstand. Bijzondere opsporingsambtenaren hoefden nog niet in actie te komen. Vorige week werd de aansporing om stranden, parken en bossen te mijden deels in de wind geslagen, mede in verband met het fraaie voorjaarsweer. Hoewel het weer zaterdag opnieuw aantrekkelijk is, is een toestroom op de stranden uitgebleven.

De rust in Noordwijk staat in schril contrast met de drukte op het Haagse Zuiderstrand. Het mooie weer en de stevige wind trekken tientallen kitesurfers naar zee.

Politie sluit winkels aan Kaapseplein

De politie heeft vanmiddag meerdere kleine supermarkten aan en rondom het Kaapseplein in Den Haag gesloten. Volgens de politie werd de winkeliers verzocht om de winkels in ieder geval tijdelijk te sluiten om het aantal mensen in groepjes dat daar vormde te verminderen. Daarmee gingen de winkeliers zonder slag of stoot akkoord.

Volgens de politiewoordvoerder leidde dat ertoe dat mensen zich op het plein in groepjes gingen verzamelen. Om de situatie in de hand te houden heeft de politie onder andere een drone ingezet. De politie heeft alle groepen aangesproken op hun gedrag en ze verzocht het plein te verlaten, of in ieder geval meer afstand van elkaar te nemen. Dat verliep zonder al te veel problemen.

Ook De Mannen van Verhoek, een groothandel in groente en fruit in Den Haag, is zaterdagmiddag door de politie en handhaving gesloten. Door de drukte zouden de regels van het RIVM niet worden nageleefd en volgens de gemeente heeft de winkel geen vergunning om op straat te verkopen. Eigenaar Willem Verhoek snapt er niks van. 'We hebben er alles aan gedaan om de gezondheid te waarborgen, maar we zijn aan ons eigen succes ten onder gegaan.'

Creatieve marktkooplui in Rijswijk

Marktondernemers in Rijswijk hebben even moeten knutselen, maar uiteindelijk is het ze toch gelukt om de markt conform te maken met de richtlijnen van het RIVM. Via linten, dranghekken en borden wordt aan klanten duidelijk gemaakt om ten alle tijden anderhalve meter afstand te houden. Ook zijn winkelmandjes verplicht en moeten mensen alleen boodschappen doen. Burgemeester Michel Bezuijen sprak op twitter vol lof over de marktondernemers.

93 nieuwe sterfgevallen, totaal 639 mensen overleden

Er zijn het afgelopen etmaal 93 nieuwe sterfgevallen gemeld als gevolg van het coronavirus. In totaal zijn er in Nederland 639 mensen overleden, meldt het RIVM. Daarnaast zijn er de afgelopen 24 uur 454 mensen opgenomen in het ziekenhuis en is het totaal aantal gemelde besmettingen opgelopen tot 9762.

Nieuwe beademingsapparaten geleverd

Nederland heeft sinds zaterdag de beschikking over honderd extra beademingsapparaten. Die zijn aangeleverd vanuit de Verenigde Staten. Vrijdag ontving Nederland vanuit Duitsland al honderd patiëntbewakingssystemen van het Nederlandse bedrijf. De komende weken zal het resterende deel van de order, 900 beademingsapparaten en 900 patiëntbewakingssystemen, worden geleverd, belooft Philips. De onderneming levert medisch apparatuur naar meerdere landen die zijn getroffen door het coronavirus en heeft afspraken gemaakt om die evenredig te verdelen zodra die van de lopende band af rollen.

De medische apparatuur wordt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over de verschillende ziekenhuizen in Nederland verdeeld. Mede dankzij deze apparaten kan het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care verder worden verhoogd.

Hulpdiensten groeten personeel LUMC

De hulpdiensten brengen zaterdag een groet aan het personeel van het Leids Universitair Medisch Centrum. Tientallen politieagenten en brandweermensen steken het zorgpersoneel een hart onder de riem in deze coronacrisis.

Personeel van het LUMC wordt een hart onder de riem gestoken | Foto: Regio15
Foto: Regio15

Politie Leiden houdt slaappartij tegen

Vier tieners die op zaterdagochtend rond 3.30 uur richting een slaappartijtje onderweg waren zijn door de politie Leiden Noord naar huis gestuurd. De politie kwam de jongeren tijdens een surveillancedienst in de Merenwijk tegen. De agenten vroegen de jongeren waarom ze zich niet aan de maatregelen hielden, waarop de jongeren zeiden dat ze richting een slaappartijtje gingen. De tieners, tussen de 14 en 16 jaar oud, zijn door de politie naar huis gestuurd. Ook zijn hun ouders aangesproken en is er een zorgmelding bij Veilig Thuis opgemaakt voor de vier tieners.

ADO Den Haag-aanvoerder heeft een boodschap voor de fans

Regeringspartijen willen hulp voor lokale en regionale kranten

De coalitiepartijen willen dat het kabinet lokale en regionale kranten gaat steunen. De Nederlandse Nieuwsbladenpers (NNP) stuurde deze week een brandbrief aan de regering. Huis-aan-huiskranten zijn in grote financiële problemen gekomen omdat de advertentiemarkt is ingestort door de coronacrisis, aldus de brancheorganisatie. Harry van der Molen (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Joost Sneller (D66) en Zohair El Yassini (VVD) willen dat het kabinet de portemonnee trekt voor de media, schrijven ze in Kamervragen aan verantwoordelijk minister Arie Slob. 'Bent u bereid om met de uitgevers van huis-aan-huiskranten in overleg te treden over de mogelijkheden om de huidige kritieke financiële situatie te overbruggen?'

De Kamerleden willen weten of gemeenten en provincies een bijdrage kunnen geven aan de in nood verkerende kranten. Ze willen dat de minister bekijkt of er net als voor de culturele sector ook een apart steunpakket kan komen voor de sector media en communicatie. De ongeveer 400 huis-aan-huiskranten zijn gratis en zijn afhankelijk van advertenties. Zonder overheidssteun zullen ze minder vaak verschijnen, aldus de NNP.

Corona bij twee Leidse woonzorgcentra

In het Leidse woonzorgcentrum de Lorentzhof is een bewoner besmet met het coronavirus. Dat bevestigt Sjors Gerritsen van Libertas Leiden desgevraagd aan mediapartner Sleutelstad. Bij de Lorentzhof zijn meteen alle maatregelen genomen om personeel en bewoners zo goed mogelijk te beschermen. 'Dat betekent dat personeel alleen nog in speciale kleding naar binnen gaat. Voor bezoekers waren we al gesloten, dus meer op slot dan we al waren kan niet', zegt Gerritsen. De besmette bewoner wordt vooralsnog in de Lorentzhof zelf verzorgd.

Ook bij een tweede locatie van Libertas Leiden is vrijdag corona vastgesteld bij een bewoner. Het gaat om Rijn en Vliet aan de Aaltje Noorderwierlaan. Bestuurder Tanja Ineke van Libertas Leiden denkt niet dat de besmetting is overgebracht door personeel nu op een middag coronatests positief uitvielen in twee van de woonzorgcentra van haar organisatie: 'Ik denk dat het meer te maken heeft met het landelijke beeld dat steeds meer mensen besmet raken.' Net als bij de Lorentzhof wordt ook de bewoner in Rijn en Vliet verzorgd op de eigen kamer en is opname in het ziekenhuis niet aan de orde. 'Wel is het zo dat de twee zieke bewoners nu zorg krijgen van een vast team medewerkers en artsen', zegt Ineke.

Politie Westland steunt zorgpersoneel

De politie Westland heeft vrijdag een groot spandoek met daarop de boodschap 'wij houden van de zorg' opgehangen voor het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft. Dat werd gedaan om solidariteit te tonen voor hun collega-hulpverleners.

Stranden niet bereikbaar met de auto

De gemeente Wassenaar heeft vrijdagavond de weg afgesloten die leidt naar het strand aan de Wassenaarse Slag. Om 21.00 uur is de weg dicht gegaan, en pas maandagochtend om 9.00 uur wordt de afzetting opgeheven. Met de maatregel wil de gemeente voorkomen dat het erg druk wordt op het strand. Fietsers en wandelaars kunnen het strand overigens wel gewoon bereiken.

Ook in Westland zijn de parkeerplaatsen bij de stranden gesloten. De stranden zelf zijn wel open, maar de gemeente roept mensen wel op om zich aan de landelijke regels te houden: anderhalve meter afstand houden. De gemeente Noordwijk roept mensen op om niet naar het strand te komen. Vrijdag waren de parkeerplaatsen gesloten, maar dit weekend vooralsnog niet. De gemeente houdt wel in de gaten hoe het gaat met de toeloop naar het strand. Als het te druk wordt, kunnen er opnieuw maatregelen worden genomen.

Toch geen huisartsenpost op sportpark SV Den Hoorn

Er komt toch geen tijdelijke huisartsenpost op het sportpark van SV Den Hoorn, meldt de club op zijn site. Afgelopen weekend werd gemeld dat het Reinier de Graaf Gasthuis een post wilde inrichten om mogelijk besmette coronapatiënten te zien. 'Uiteindelijk hebben de verschillende instanties met elkaar besloten om een locatie dichter bij het ziekenhuis te betrekken en hierom te verhuizen naar een nader te benoemen locatie. Het sportpark blijft nog altijd gesloten voor iedereen. Er zal zeer streng worden gecontroleerd op overtreding hierop', zegt de club.

De coronahuisartsenpost wordt maandag geopend in revalidatiecentrum Basalt in Delft. De huisartsen van de post onderzoeken daar patiënten die mogelijk besmet zijn met corona. Als het nodig is, kan de patiënt vanuit deze post direct naar het ziekenhuis. Patiënten met klachten moeten eerst contact opnemen met de eigen huisarts. Of tijdens avonden, nachten en weekenden met de eigen huisartsenpost. Die maken als dat nodig is een afspraak voor de patiënt bij de coronahuisartsenpost. Ook in Gouda, Den Haag, Leiderdorp en Zoetermeer komen speciale huisartsenposten voor mogelijke coronapatiënten.

LUMC opent poli voor ex-coronapatiënten

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) opent een polikliniek voor patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest met een coronavirusinfectie. Na hun ontslag uit het ziekenhuis krijgen ze een afspraak op de nieuwe polikliniek.

Op deze manier wil het LUMC het herstel van de patiënten bevorderen en tegelijkertijd meer te weten komen over het effect van zo'n infectie op de lange termijn.

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS
Deel dit artikel: