Zaterdagboodschappen zijn opeens 'spannend'

REGIO - Normaal is het zuchten en steunen voor wie op zaterdag de weekboodschappen gaat halen. Overvolle winkels, lange rijen voor de kassa en je struikelt over je collegashopper bij de chips en het bier. In tijden van corona is het ook druk, maar dan buiten in de rij. 'Het is best spannend', zegt een vrouw in de rij bij de Jumbo-supermarkt in Laak in Den Haag.
Het verplichte karretjesbeleid lijkt te verschillen per supermarkt. 'Ik vind de regels echt krom', zegt een vrouw bij de super in Laak. 'Er staat hier een lange rij maar bij de Jumbo worden de karretjes niet ontsmet, bij de Aldi ook niet en bij de Action weer wel. En bovendien sta je bij de kassa schouder aan schouder.'
Een ander beeld zien shoppers in het naburige Nootdorp. De assistent manager van de Jumbo daar ontsmet de karretjes voordat hij er één aanwijst voor klanten. Dit alles onder toeziend oog van een beveiliger. Datzelfde beeld is daar ook te zien bij de Albert Heijn. Binnen is het wel erg lastig om continu 1,5 meter afstand te houden. Al merk je wel dat mensen het proberen en wachten tot de collegawinkelaars klaar zijn bij het schap waar ze ook iets uit willen pakken.

Shoppen met handschoenen

Een vrouw met twee dochters vindt het spannend om de super in Laak binnen te gaan. 'Maar je moet toch eten hebben', zegt ze. Zelf heeft ze blauwe handschoentjes aan en haar twee dochters hebben ook nog een mondkapje op. Zij wagen zich in de rij. Een man die in zijn broekzak de autosleutels zoekt niet: 'Ik ga toch liever met de auto naar een andere winkel.'
Maar de winkels liggen wel weer helemaal vol, er is zelfs toiletpapier te krijgen. Al het Kruidvat in Nootdorp dat wel op rantsoen gezet: meer dan twee pakken met zes rollen mogen klanten niet kopen.