Haags Dierencentrum: maandag weer adopties

Hondje uit het asiel.
Hondje uit het asiel. © Haags Dierencentrum
DEN HAAG - Als gevolg van de coronacrisis is bij het bij het Haags Dierencentrum een derde van de inkomsten weggevallen, terwijl de toestroom zwerfdieren gewoon doorgaat. Het centrum is een doneeractie gestart en wil na weken stilstand toch weer dieren aanbieden voor adoptie.
Het Dierencentrum is voor het publiek gesloten om de verzorgers zoveel mogelijk te beschermen. Zij werken ook in gescheiden teams. Ook de vrijwilligers zijn in die strikt gescheiden teams opgenomen, vertelt Inge Vercauteren van het Haags Dierencentrum: 'Het team is echt waanzinnig gemotiveerd en de vrijwilligers zijn helemaal geweldig.'
Het centrum aan de Lozerlaan haalt normaal zo'n dertig procent van de inkomsten uit het pension, maar nu iedereen thuis moet blijven en vakantie en andere uitjes worden afgezegd, zijn alle reserveringen geschrapt. Dat geldt ook voor de dagopvang van dieren omdat mensen thuis werken. De fondsenwerving loopt ook terug, omdat evenementen worden afgelast en een geplande collecte niet door kan gaan.

Veranderd vakantiegedrag

Wat voor iedereen geldt, geldt ook voor het Haags Dierencentrum: niemand weet hoe lang het hoofd nog boven water kan worden gehouden. Vercauteren: 'Het ziet er vrij somber uit, we hebben nu helaas drie van de 26 mensen moeten laten gaan, een aanzienlijk aandeel.'
Het gaat om twee verzorgers en iemand van de receptie. 'Dat is echt heel naar', zegt Vercauteren, 'en daar komt bij dat we natuurlijk geen idee hebben hoe lang het duurt. Als er daadwerkelijk een recessie achteraan komt, dan zal dat ook zijn weerslag hebben op vakantiegedrag van mensen en weekendjes weg.' En dus op de pensioninkomsten van het Dierencentrum. Toch wil Inge Vercauteren er positief naar blijven kijken: 'De doneeractie op de website van het dierencentrum loopt volgens haar aardig.

Bijdrage gemeente

Als het kabinet de coronamaatregelen dinsdag niet verscherpt, dan wil het Haagse Dierencentrum aanstaande maandag weer beginnen met het ter adoptie aanbieden van dieren. 'Qua dierenwelzijn is het niet verantwoord om ze nog langer binnen te houden', zegt Vercauteren. Het centrum blijft dan weliswaar dicht voor publiek, maar telefonisch kan worden bekeken of het een match lijkt tussen dier en het mogelijke nieuwe baasje, waarna er pas wordt overgegaan tot bezoek. Maar dat is dus afhankelijk van de maatregelen die het kabinet dinsdag aankondigt.
Een deel van de inkomsten van het centrum is afkomstig van de gemeente. Die betaalt voor de wettelijke taak die het Dierencentrum uitvoert: het opvangen van de 60 tot 70 zwerfkatten en zo'n 17 zwerfhonden per maand. Die worden zo'n twee weken namens de gemeente en dus ook op kosten van de gemeente opgevangen. Maar als ze daarna nog door niemand zijn geclaimd, wordt het Dierencentrum eigenaar en komen de kosten voor rekening van het centrum.

Topdrukte

'Dan gaan we ze steriliseren, castreren, kijken hoe ze zich houden en wat het ultieme baasje zou zijn', vertelt Vercauteren. Ook tijdens deze coronacrisis blijven de dieren gewoon binnenkomen, 'maar er gaat niets uit'. En dan moet het jaarlijkse 'kitten-seizoen' nog beginnen, dat normaal gesproken al voor topdrukte zorgt.