Coronavirus: 1 miljard voor Europees coronafonds en extra controle voor kwetsbare kinderen

© PXhere / Bewerking: Omroep West
DEN HAAG - Op dit moment liggen er 1191 patiënten met corona op de intensive care. Dat zijn er veertig meer dan gisteren, maar ook minder dan verwacht. Ook zijn er minder doden en ziekenhuisopnames dan dinsdag, zegt het RIVM. Desalniettemin bereidt het kabinet zich voor op de crisisfase van het virus en houdt goed in de gaten of er nog voldoende ic-bedden zijn. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in dit liveblog.
De belangrijkste punten van vandaag:
  • Dodental door coronavirus stijgt met 134 naar 1173.
  • Aantal ziekenhuisopnamen is sinds dinsdag gestegen met 447. Er liggen 1191 coronapatiënten op de ic. Verder zijn er 1019 mensen positief getest.
  • Inmiddels zijn er al 1900 ic-bedden gecreëerd, het kabinet mikt op 2400 ic-bedden op zondag.
  • Goed nieuws: één coronapatiënt besmet op dit moment gemiddeld nog maar 0,3 anderen. Dat is een duidelijke daling.
Wil je teruglezen welk nieuws er dinsdag allemaal was over de coronacrisis? Dat vind je hier.

Kabinet wil miljard in coronafonds stoppen

Het kabinet is bereid ongeveer 1 miljard te stoppen in een fonds om andere Europese landen te helpen die zwaar getroffen zijn door het virus. Het ministerie van Financiën bevestigde berichtgeving hierover van het AD.
'We zullen grofweg een miljard euro doneren als teken van solidariteit', aldus minister Hoekstra, schrijft de NOS. De minister zag dinsdag nog weinig in het financieel ondersteunen van Zuid-Europese landen. Nederland kreeg daar veel kritiek op.

Leerplichtambtenaar komt langs bij kwetsbare kinderen

Leerplichtambtenaren gaan thuisbezoeken afleggen bij kwetsbare kinderen. het gaat om kinderen die ook in de normale situatie al extra begeleiding nodig hebben.
Volgens Onderwijsminister Slob zijn er vele honderden, mogelijk duizenden leerlingen in probleemgezinnen die weinig of geen ondersteuning krijgen bij het thuisonderwijs of waar de thuissituatie onveilig is.
'We merken nu dat het soms moeilijk is om deze kinderen te bereiken. Daarom zullen we de leerplichtambtenaren inzetten om ervoor te zorgen dat voor die leerlingen goede opvang kan worden verzorgd', aldus de minister.
Minister Slob op bezoek bij Omroep West
Minister Slob op bezoek bij Omroep West © Omroep West

Scenario's voor de crisisfase

Minister De Jonge zegt dat het kabinet, artsen en zorginstanties zich voorbereiden op de crisisfase, ook wel fase 3. In die fase is er te weinig plaats op de ic-afdelingen en moeten er keuzen worden gemaakt wie er zo'n bed krijgt. Op dit moment worden er verschillenden scenario's uitgewerkt. De Tweede Kamer wil duidelijkheid over de criteria.
De minister beloofde de Kamer dat artsen geen keuzes maken op basis van leeftijd, maar op basis van kwetsbaarheid. Dat is volgens De Jonge ook een medische afweging, geen politieke.
Een van de oplossingen van het tekort aan ic-bedden is het verplaatsen naar Duitsland. Daar is veel meer ic-capatiteit en zijn er nog veel plekken niet bezet. Er is inmiddels een beroep gedaan op de oosterburen, maar zonder aantallen af te spreken.

Klok Oude Kerk luidt elke woensdagavond

De Bourdonklok van de Oude Kerk in Delft luidde woensdagavond tussen 19.00 en 19.15 uur. Delft sluit zich deze maand aan bij de landelijke actie waarbij op elke woensdagavond de klokken te luiden.
Normaal gesproken luidt de klok alleen tijdens bijzondere gebeurtenissen zoals bijzettingen van het koninklijk huis in de Nieuwe Kerk en de herdenkingsdienst van het neerhalen van de MH17.

Bedrijven melden zich massaal bij overheid voor steun

Enkele tienduizenden ondernemers hebben zich sinds afgelopen vrijdag gemeld bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Eigenaren van bijvoorbeeld cafés, sportscholen of kledingwinkels kunnen een eenmalige vergoeding krijgen van 4.000 euro om zo de ergste financiële nood te verlichten. Het gaat om bedrijven die vanwege corona de deuren moesten sluiten.
Twee weken geleden spraken we met ondernemers die hun zaak dicht moesten gooien.

1191 coronapatiënten op de ic

Op dit moment liggen er volgens het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) 1191 patiënten met het coronavirus op de intensive care. Dat zijn er 40 meer dan gisteren. De afgelopen dagen steeg het aantal nieuwe bezette bedden telkens met ongeveer 100. Van de 1400 coronabedden zijn er op dit moment nog zo'n 200 bedden voor coronapatiënten beschikbaar.
Het plan is om de IC-capaciteit in Nederland voor coronapatiënten uit te breiden naar 1900 bedden. De kritische grens is daarmee bereikt, daarboven zal er geselecteerd moeten worden, zei NVIC-voorzittter Diederik Gommers vanochtend in de Tweede Kamer. Het RIVM houdt er serieus rekening mee dat op het hoogtepunt 2500 coronapatienten zijn die een IC-bed nodig hebben.

KNVB wil profcompetities afronden in zomer

De KNVB heeft de intentie de competities in het betaald voetbal uit te spelen na 30 juni. De Europese voetbalbond UEFA dringt er volgens de Nederlandse voetbalbond 'sterk op aan om het seizoen uit te spelen'. De eredivisie, eerste divisie en alle buitenlandse competities krijgen tot 3 augustus de tijd.

Miljoenen beschermingsmiddelen gedoneerd aan Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft in de afgelopen anderhalve week 4,7 miljoen beschermingsmiddelen en hulpmiddelen voor de zorg gekregen. Het gaat om ruim een half miljoen mondmaskers, ongeveer 4 miljoen handschoenen, bijna 88.000 beschermingsbrillen, ruim 4000 liter ontsmettingsmiddel, meer dan 15.000 overalls, ruim 50.000 medische schorten en bijna 800 coronatests. Dat heeft het Rode Kruis woensdag laten weten.
Vijf vrachtwagens zijn inmiddels onderweg om de ingezamelde spullen te verdelen. De inzameling gaat door, volgens het Rode Kruis zijn vooral mondkappen nodig.

Basisschooldocenten dansen op 'Happy'

Op basisschool IKC De Edelsteen in Zoetermeer werken de docenten momenteel hard om thuisonderwijs voor de leerlingen te verzorgen, maar dat neemt niet weg dat de kinderen erg worden gemist. Om zichzelf, en natuurlijk de leerlingen, op te vrolijken, hebben de 41 medewerkers een filmpje gemaakt waarop de klappen en dansen op het nummer 'Happy' van Pharell Williams.

Coronacampagne boekwinkels ook verlengd

De campagne #ikleesthuis, van de boekenbranche, wordt voorgezet tot mei. Dat heeft de CPNB bekendgemaakt. De campagne moet het lezen te bevorderen nu iedereen thuis moet blijven. Hoewel exacte cijfers pas over een week worden verwacht, is de CPNB zeer te spreken over de actie. De hashtag #ikleesthuis wordt veel gebruikt door uitgevers, boekverkopers en bibliotheken.
In de fysieke winkels, die nog open zijn, lijkt meer aanloop. Maar ook online wordt meer literatuur besteld. Voor de campagne is aandacht op radio, tv en op reclamezuilen. Geert Mak, Adriaan van Dis, Tim Hofman, Stine Jensen, Heleen van Royen, Tom Douwsma, Marion Pauw, Charles den Tex en Jan Siebelink zullen op NPO Radio 1 hun boekentips met de luisteraars delen.

Aantal besmettingen per persoon neemt fors af

Het gaat de goede kant op met het terugdringen van de coronabesmettingen. RIVM-directeur Jaap van Dissel vertelde in de Tweede Kamer dat één coronapatiënt op dit moment gemiddeld nog maar 0,3 anderen besmet. Dat is een duidelijke daling.
Het reproductiegetal is berekend op basis van GGD-onderzoek onder patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis en die zijn ondervraagd over hun eerste ziektedag. Zo is onderzocht wie door hen besmet zijn geraakt.
In een hoorzitting in de Tweede Kamer presenteerde Van Dissel een grafiek die aangaf dat het reproductiegetal rond carnaval, eind februari, bijna 3 was. Door het afkondigen van maatregelen als handen wassen en anderhalve meter afstand houden, is bereikt dat mensen met het coronavirus steeds minder anderen besmetten. Op 16 maart lag het reproductiegetal op 1, op 28 maart was het gedaald tot 0,3. Het RIVM houdt rekening met een onzekerheidsmarge, maar ook dan blijft het getal ruim onder de 1.
'Dit betekent niet dat de maatregelen kunnen worden versoepeld, want de verspreiding gaat ook bij 0,3 of 0,2 nog wel door. We moeten het volhouden tot het echt onder controle is', aldus Jaap van Dissel.

ADO-supporters steken ook dames van plezier een hart onder de riem

Na diverse zieken- en verpleeghuizen hebben supporters van ADO Den Haag een nieuwe locatie gevonden om mensen te steunen met een spandoek: de Geleenstraat. In de prostitutiestraat, die ook verplicht is gesloten vanwege de coronamaatregelen, werden tekeningen opgehangen in de stijl van Haagse Harrie, met een aantal bijzondere bijschriften...
ADO-supporters steunen de Geleenstraat.
ADO-supporters steunen de Geleenstraat. © Regio15
Coalitiepartij ChristenUnie vindt dat de financiële noodregelingen voor ondernemers in corona-problemen ook voor prostituees moeten gelden, ook als ze daar nu strikt genomen niet onder vallen. De partij 'verwacht veel meer actie van het kabinet' omdat veel mensen in de prostitutie "vaak noodgedwongen" doorwerken, tegen de overheidsadviezen in.

'Bij meer dan 1900 coronapatiënten op ic daalt kwaliteit zorg'

Als er in de nabije toekomst meer dan 1900 coronapatiënten in Nederland tegelijk een bed op de intensive care nodig hebben, is een daling van de kwaliteit van zorg onvermijdelijk. Dat heeft Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, woensdag uitgelegd in de Tweede Kamer.
Momenteel wordt alles op alles gezet om de ic-capaciteit in Nederland uit te breiden naar 2400 bedden, waarvan er dan zo'n 500 zouden zijn voor patiënten zonder het coronavirus. Op de vraag 'wat als dat niet lukt?', wilde Gommers niet ingaan. 'Ik vind dat niet kunnen, we zijn die 2400 aan de bevolking verplicht.'
Ook in de huidige situatie heeft de druk op de ic's al gevolgen, aldus Gommers. Waar een ic-verpleegkundige normaal voor twee patiënten zorgt, is dat nu drie of soms zelfs vier. 'Als je voor vier mensen zorgt, ben je niet meer helemaal 'in control'. Dan kan je fouten maken.' Door de hoge druk zijn nu al 'essentiële fouten' mogelijk, waardoor patiënten komen te overlijden.

Dodental stijgt naar 1173

Het officiële dodental door het coronavirus is met 134 gestegen. Van 1173 Nederlanders staat nu vast dat ze aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De toename is lager dan dinsdag. Toen meldde het instituut 175 sterfgevallen, het hoogste aantal tot dan toe sinds het begin van de uitbraak. Het aantal meldingen staat overigens niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Als mensen overlijden aan Covid-19, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM.
Een andere belangrijke kanttekening bij de cijfers is dat lang niet iedere besmetting wordt opgemerkt. Mensen die zonder te zijn getest aan het virus bezwijken aan een longontsteking, blijven onzichtbaar in de statistieken.

Yara van Kerkhof houdt kinderen sportief bezig

Thuiswerkers met kinderen die iets zoeken om de jeugd in deze coronatijd sportief bezig te houden, worden op weg geholpen door TeamNL. Zo is er TeamNL Kids. Bekende Nederlandse sporters, zoals deze woensdag shorttrackster Yara van Kerkhof uit Zoetermeer, leren de kinderen nieuwe sporten te ontdekken.

'Zorgautoriteit neemt vragen en onduidelijkheden graag weg'

De Nederlandse zorgautoriteit geeft woensdagmiddag antwoord op algemene en zorgsectorspecifieke vragen rond het coronavirus. 'Vragen en onduidelijkheden die jullie hebben, nemen we graag weg.'

Hamstergedrag in supermarkten neemt verder af

Consumenten hamsteren steeds minder. Dat meldt marktonderzoeker Nielsen die de omzetten van supermarkten van de afgelopen weken naast elkaar legde. Vorige week verkochten de supermarkten voor 838 miljoen euro aan artikelen. Dat was ruim tien procent minder dan een week eerder. Nog altijd verkopen supermarkten flink meer dan normaal gesproken in deze periode.

Mark Rutte doet mee aan gymnastiekles basisschool Oegstgeest

Premier Mark Rutte deed woensdagochtend mee aan een gymnastiekles voor leerlingen van een basisschool in Oegstgeest. De kinderen konden de les vanuit huis via de webcam volgen.

Tennisbond zet in op uitspelen competities

De Nederlandse tennisfederatie KNLTB stelt nog steeds alles in het werk om de verschillende competities van dit seizoen af te maken. De bond hoopt alle wedstrijden in mei te hervatten. Het kabinet zal 21 april duidelijk maken of dat mogelijk is.

Geschokte reacties op overlijden wethouder Midden-Delfland

Op social media verschijnen veel geschokte reacties op het overlijden van Hans Horlings. De wethouder van Midden-Delfland overleed in de nacht van dinsdag op woensdag aan de gevolgen van het coronavirus.. Oud-burgemeester Charlie Aptroot van Zoetermeer typeert hem als een aimabel mens en betrokken bestuurder'. Burgemeester Christiaan van der Kamp van Bodegraven-Reeuwijk spreekt van een'gemis voor Midden-Delfland en CDA.' De Haagse wethouder Robert van Asten zal Horlings' 'rustige, coöperatieve en aardige aard erg missen'.

'Mondelinge toestemming nu voldoende voor inzien medisch dossier'

Voor het inzien van een medisch dossier tijdens de coronacrisis vindt de Autoriteit Persoonsgegevens een mondelinge toestemming van de patiënt voldoende. Eigenlijk moet die toestemming schriftelijk gebeuren, zoals wettelijk is vastgelegd, maar de privacywaakhond wil vanwege de huidige situatie tijdelijk een uitzondering maken.

Iets luchtigs

De archeologen van de Universiteit Leiden redden zich wel met het advies om thuis te werken...

HTM gaat weer langs de Haagse Markt rijden

Vanaf vrijdag aanstaande rijden bus 25 en de HTM- trams 6 en 12 ook op marktdagen weer hun normale route langs de Haagse Markt. Eerder besloot HTM in verband met de veiligheid van haar medewerkers en reizigers een aangepaste route te rijden vanwege de aanhoudende drukte. De cabines in zowel de bus als de rood-beige stadstrams van HTM zijn inmiddels voorzien van plexiglas bescherming. Daarnaast heeft de gemeente Den Haag de gewenste voorzorgsmaatregelen getroffen op de Haagse Markt. Een veilig vervoer van zowel HTM-medewerkers en reizigers is daarmee weer mogelijk.
HTM stopt bij iedere halte en opent de deuren van tram of bus automatisch. Het gebruik van stop- en deurknoppen is niet nodig. HTM vraagt reizigers afstand van elkaar te houden in tram, bus en op de halte en de richtlijnen van de Rijksoverheid op te volgen. Reis dus alleen met het openbaar vervoer als dit noodzakelijk is, wacht bij drukte op een volgende tram of bus of stel je reis uit. Als het kan en noodzakelijk is neemt HTM aanvullende maatregelen.

Nog geen faillissementen bij sportclubs en bonden

De coronacrisis heeft voor zover sportkoepel NOC*NSF bekend nog niet geleid tot failliete bonden of sportclubs. 'Maar die angst is wel groot nu ze druk rekensommen aan het maken zijn over hun toekomstige inkomsten', zegt een woordvoerder.

Geen klimaatmars vanwege corona, wel online actie

De coronacrisis maakt de klimaatmars van scholieren en studenten, die voor vrijdag stond gepland, onmogelijk. Natuur- en milieufederaties die de actie steunen roepen deelnemers op in plaats hiervan vrijdag foto's van zichzelf met actieborden op sociale media te posten met #ClimateStrikeOnline. 'Op deze manier laten we massaal van ons horen, maar wel op een veilige manier.'

'Groeiende onrust over vermindering wijkverpleging'

Onder mensen die zijn aangewezen op de wijkverpleging is groeiende onrust over het verminderen van de zorg als gevolg van de corona-uitbraak. Organisaties die opkomen voor patiënten, ouderen en mantelzorgers krijgen signalen 'dat er eenzijdig, zonder goed overleg met de cliënt en betrokken mantelzorgers, besloten wordt om zorg te verminderen', schrijven ze in een verontruste brief aan de Tweede Kamer.

Verspreiding coronavirus sinds medio maart fors langzamer

Waar Nederlanders met het coronavirus onder de leden aanvankelijk gemiddeld meer dan twee anderen besmetten, ligt dat aantal sinds 16 maart op minder dan één. Dit schatten de deskundigen die het kabinet adviseren. Maar deze schattingen zijn volgens Jaap van Dissel van het RIVM nog wel erg onzeker. Dit betekent dus nog niet dat de druk op bijvoorbeeld de intensive care afneemt.

Inzameling oude smartphones voor geïsoleerde ouderen

LUMC-medewerker Charlotte Poot start woensdag met de inzameling van smartphones voor geïsoleerde ouderen. De smartphones zijn volgens mediapartner Sleutelstad bedoeld voor thuiswonende ouderen die normaal zelfredzaam zijn, maar tijdens de coronacrisis tussen wal en schip vallen. Zij krijgen de smartphones in combinatie met een duidelijke handleiding en een korte uitleg om zo in contact te blijven met de buitenwereld.

'Snorkelmasker voor ic-artsen gewoon een goed idee'

Een ongebruikelijk consortium van ziekenhuizen, bedrijven en de TU Delft wacht het dreigende tekort aan medisch materiaal niet af. Sinds anderhalve week ontwikkelen zij in hoog tempo nieuwe gezichtsbeschermers voor artsen, gemaakt van snorkelmaskers. Medisch specialisten zijn volgens het FD enthousiast. ‘Om half vier vannacht stuurde een anesthesist een selfie vanaf de ic. Met een snorkel op zijn hoofd en zijn duim omhoog.’

Meer patiënten ondergaan voortaan coronatest

Niet alleen meer mensen die in de zorg werken, maar ook meer patiënten kunnen vanaf volgende week op het coronavirus worden getest. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen van boven de 70 en mensen die chemotherapie ondergaan. Ook mensen met longaandoeningen, chronische hartaandoeningen, diabetes, hiv en mensen met een auto-immuunziekte moeten vaker worden getest.

Haags restaurant van Britse chefkok definitief dicht

Jamie's Italian Den Haag, het restaurant van de Britse kok Jamie Oliver in de Grote Marktstraat in Den Haag, gaat na de coronacrisis niet meer open. 'Het uitblijven van omzet door de coronacrisis in de afgelopen weken en het uitblijven van omzet in de komende weken - mogelijk zelfs maanden - in combinatie met het doorlopen van de vaste lasten, heeft er voor gezorgd dat wij geen verdere toekomst zien voor onze restaurants.'

Wethouder Midden-Delfland overleden

Wethouder Hans Horlings van de gemeente Midden-Delfland is in de nacht van dinsdag op woensdag overleden aan het coronavirus. Horlings was 58 jaar oud. De CDA-politicus was sinds 2011 wethouder in Midden-Delfland. De gemeente noemt Horlings 'een prachtig mens in al zijn facetten'. 'Hans droeg Midden-Delfland in zijn hart.'

Vliegbelasting mogelijk later ingevoerd

De belasting op vliegtickets gaat misschien later in dan de geplande datum van 21 januari 2021. Dat schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief (Belastingdienst) aan de Tweede Kamer, voordat die stemt over de vliegtaks. De wet zou eigenlijk na de jaarwisseling ingaan, maar vanwege het coronavirus houdt het kabinet de vinger aan de pols. De coronacrisis raakt de luchtvaartsector namelijk erg hard.

Ouderen schudden heupen los tijdens danssessie op het balkon

'Hoofd, schouders, knie en teen' en 'Let's twist again'... in Zoetermeer wordt geswingd op de balkons van de ouderenflats van de Albrandswaard. De fysiotherapeuten van fysiotherapie Meerzicht geven twee keer per week bewegingsles vanuit de centrale tuin en op de parkeerplaats. Een heel groot deel van de ouderen doet mee om zo - ondanks alle coronamaatregelen - toch aan hun dagelijkse beweging te komen.

Landelijke organisatie voor beschikbaarheid coronageneesmiddelen

Om de groeiende vraag naar geneesmiddelen voor het coronavirus op de intensive care aan te kunnen, wordt de beschikbaarheid hiervan landelijk georganiseerd. Dit doen verschillende samenwerkende organisaties in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid.

Goede gesprekken over emoties op de zorgvloer

Personeel van het Reinier de Graaf Gasthuis deelt actief ervaringen, om zo met werkdruk om te kunnen gaan. In korte tijd krijgen tientallen verpleegkundigen van het Delftse ziekenhuis nieuwe en spannende dingen voor de kiezen, wat vraagt om een goed gesprek. 'Alle bestaande werkwijzes zijn over boord gegooid om coronapatiënten te helpen. We moeten onszelf en onze emoties daarbij niet vergeten.'

'Het gaat erom dat we dit volhouden'

Het volhouden van de coronamaatregelen is noodzakelijk om de coronacrisis te beteugelen. Dat benadrukte Jaap van Dissel van het RIVM woensdag tijdens een presentatie aan de leden van de Tweede Kamer. Op de grafieken die hij toonde van het aantal opgenomen patiënten en het aantal sterfgevallen lijkt er een afvlakking te zien. Het lijkt er dus op dat de genomen maatregelen effect hebben. Maar die lijn kan volgens Van Dissel snel stijgen als we de maatregelen zouden afbouwen.

Eerste Demcon-ademapparaten eind april verwacht

Het Nederlandse bedrijf Demcon zal in de week van 20 april de eerste vijftig beademingsapparaten leveren van de 500 die het bedrijf voor de overheid maakt. Dat meldt 'corona-minister' Hugo de Jonge.

Ziekenhuisopnames stijgen het hardst in regio's Den Haag en Leiden

Het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten stijgt op dit moment het hardst in de regio's Den Haag en Leiden. Dat zegt Diederik Gommers, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, tegen Rijnmond. 'Ik maak me zorgen, we hebben de extra bedden heel, heel hard nodig.'

Alle corona-info voor laaggeletterden op speciale site

Voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven, is de stroom informatie over het coronavirus vaak moeilijk te begrijpen. De Stichting Lezen en Schrijven heeft daarom voor hen alle informatie op een speciale website gezet.

Zorgmedewerkers steeds ongeruster over eigen veiligheid

Werknemers in de zorg worden met de dag ongeruster over hun eigen gezondheid en veiligheid nu het coronavirus zich steeds meer verspreidt. In een poll van FNV Zorg & Welzijn, onder ruim 5600 zorgwerkers, geeft nog maar dertig procent aan zich veilig te voelen op de werkvloer.

Minder huizen verkocht door coronacrisis

Sinds half maart zijn er minder woningen verkocht. Tegelijkertijd zijn er ook minder woningen op de markt gekomen, waardoor de huizenmarkt wel nog altijd overspannen blijft, merkt makelaarsvereniging NVM op. Van een daling van de huizenprijzen is dan ook geen sprake.

Zij aan zij in het Haga

Cardioloog-Intensivist Sakir Akin van het Haga Ziekenhuis in Den Haag is blij met de vele helpende handen in de ic. 'In deze drukke tijd hebben we iedereen nodig', benadrukt Akin. 'Gelukkig kunnen we rekenen op de inzet van velen. We staan zij aan zij op de intensive care!'

Wat te doen bij sociale isolatie?

Er is al veel geschreven over hoe als gezin te overleven in tijden van corona. Minder over de vele alleenwonenden die er ook zijn. Hoewel collega’s niet ook vrienden hoeven zijn, spelen ze voor werkenden wel een belangrijke sociale rol. Continu thuiswerken kan dus een gevoel van sociale isolatie geven, zeker als ook alle andere groepsactiviteiten wegvallen. Hoogleraar Aukje Nauta van de Universiteit Leiden geeft advies.

‘Campinghouders willen duidelijkheid’

Dat de recreatiebranche hard wordt geraakt door het coronavirus is bekend. Ook de kleinschalige campings in Nederland verkeren in een onzekere tijden. De overkoepelende organisatie SVR maakt zich grote zorgen: uit een onderzoek onder aangesloten campings in Nederland blijkt dat veertig procent van hen acute financiële problemen verwacht als dit lang gaat duren. ‘Zonder hulp gaan er veel campings verdwijnen, een gemis voor veel kampeerders in ons land. ‘

Oproep aan hart- en vaatpatiënten: blijf acute klachten melden

Uit informatie van meerdere ziekenhuizen in Nederland blijkt dat de afgelopen weken het aantal patiënten dat met acute hartklachten en acute beroerteklachten bij de eerste harthulp of eerste hulp komt met vijftig procent is gedaald. De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC), de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), expertisecentrum Harteraad en de Hartstichting vinden dit bijzonder verontrustend. 'Hoewel begrijpelijk, is het niet nodig om terughoudend te zijn met een bezoek aan het ziekenhuis in geval van acute hartklachten of beroerteklachten. De ziekenhuizen treffen zoveel mogelijk maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen', benadrukken zij.

Berenjacht in Rijswijk

In de Ottoburgstraat in Rijswijk is de berenjacht losgebroken. Dit initiatief om kinderen te vermaken tijdens de coronacris is vanuit Australië en België overgewaaid naar Nederland. Mensen zetten ook hier inmiddels massaal knuffels voor het raam zodat kinderen tijdens een wandeling op ‘berenjacht’ kunnen. Na een oproep in de straat-app in Rijkswijk verschenen ook daar veel knuffelberen voor de ramen. Bijna vijftig. Guido (9) besloot dat met al die beren in de buurt een waarschuwingsbord wel een goed idee zou zijn en dus heeft hij die tijdens de techniekles die hij kreeg van zijn vader gemaakt.
Guido (9) bij zijn  zelfgemaakte waarschuwingsbord voor de beren in de straat in Rijswijk. I
Guido (9) bij zijn zelfgemaakte waarschuwingsbord voor de beren in de straat in Rijswijk. I © Wouter Hollander

Groepen jongeren op de bon in 's-Gravenzande

Een wijkagent in 's-Gravenzande heeft dinsdagmiddag zes jongeren bekeurd, omdat zij zich niet hielden aan de coronavoorschriften. Ondanks dat het verboden is om in groepen bij elkaar te komen, deden zij dit toch. De jongeren gingen voor vierhonderd euro per persoon op de bon, meldt mediapartner WOS. 'De meeste van hen waren vorige week al gewaarschuwd door mij maar namen het niet zo serieus met alle maatregelen', legt de wijkagent uit. Zaterdag deelden agenten in de gemeente Westland ook al boetes uit voor groepsvorming. Dat viel niet in goede aarde. 'Ga boeven vangen', kregen ze onder meet te horen.

Ondanks corona lichte groei Nederlandse industrie

De Nederlandse industrie vertoonde in maart, ondanks de beperkingen die werden ingesteld wegens de uitbraak van het coronavirus, nog een lichte groei. Daarmee is Nederland een positieve uitzondering in Europa. Maar het aantal nieuwe orders, met name voor de export, nam al wel flink af.

Kabinet steekt 42 miljoen in meest urgente corona-onderzoek

Het kabinet trekt 42 miljoen euro uit voor onderzoek om de meest urgente 'coronavragen' te beantwoorden, meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het gaat bijvoorbeeld om het ontwikkelen van medicijnen en onderzoek naar mogelijke verbeteringen in de zorg.

Miljoenen mensen zien persconferentie over coronacrisis

De persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) waarin de verlenging van de 'intelligente lockdown' vanwege de coronacrisis werd aangekondigd, is dinsdagavond door 7,5 miljoen mensen op televisie gezien. Via de NPO keken ruim 5,7 miljoen mensen, op RTL 4 zagen bijna anderhalf miljoen mensen de persconferentie en op SBS volgden 379.000 mensen de extra uitzending. Dat blijkt uit cijfers van stichting Kijkonderzoek.

Uitzonderlijk: de Delftse Bourdonklok luidt woensdagavond

Normaal gesproken klinkt de Bourdonklok in de Oude Kerk in Delft alleen bij bijzettingen. Of bij uitzonderlijke gelegenheden zoals op de dag van nationale rouw vanwege de MH17-ramp. Maar woensdagavond zal deze klok ook luiden. Samen met de klokken in 650 andere Nederlandse kerken. Als boodschap van troost en hoop voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. 'Dit is een van de grootste klokken van Nederland', vertelt Wilco Blaak. 'Dit is een 9000 kilo zware klok en die geeft een machtig geluid dat tot de randen van Delft te horen zal zijn.'

Zorgmedewerkers krijgen korting bij Uber

Mensen die in de gezondheidszorg werken, krijgen de komende tijd korting bij Uber. Ze hoeven 25 procent minder te betalen voor ritten via de taxi-app en voor bezorgmaaltijden die ze via Uber Eats bestellen. Uber zegt dit te doen 'uit solidariteit met zorgmedewerkers die zich dagelijks moeten verplaatsen in steeds moeilijkere omstandigheden'.

Malafide webshops met producten tegen corona offline gehaald

De politie heeft de afgelopen weken tien malafide webshops offline gehaald. Die shops adverteerden met mondkapjes, testen en andere preventieve producten tegen het coronavirus, maar leverden de bestelde en betaalde artikelen niet, aldus het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting van de politie.

'Gelukkig heb ik lieve mensen achter me staan'

Het zal je maar gebeuren. Open je net je nieuwe schoonheidssalon aan de Sluisweg in Katwijk en dan worden de coronamaatregelen afgekondigd en moet je zaak 'Mooi by Wynanda' tijdelijk sluiten. 'Heel zuur', aldus Wynanda. Dus zat ze dinsdagavond gespannen voor de tv. Duimend voor een positief bericht. In de hoop dat haar salon binnenkort weer open zou kunnen. Maar de maatregelen werden verlengd, tot zeker eind april. Dat maakt haar verdrietig. 'Dit kost geld', legt ze uit. Al begrijpt ze de maatregelen wel. 'Gelukkig heb ik lieve mensen achter me staan en de financiële regeling die de overheid aanbiedt, scheelt ook enorm.'

Oproep deurwaarders aan mensen die knel zitten

De Nederlandse gerechtsdeurwaarders verwachten de komende tijd vaker te maken te krijgen met particulieren en ondernemers die door de coronacrisis financiële problemen hebben. Daarom is de beroepsorganisatie KBvG woensdag een STER-campagne begonnen. Daarin wordt opgeroepen snel contact op te nemen als er een deurwaardersbrief is binnengekomen. 'Hoe eerder men belt, des te eerder kunnen we een oplossing bereiken', zegt voorzitter Wilbert van de Donk.

Wijkagent Rob legt 'nog maar eens de regels uit'

Wijkagent Rob Draisma moest dinsdagavond in Nieuwerkerk aan den IJssel weer jongeren waarschuwen vanwege het negeren van de coronavoorschriften. Het was raak bij het Polderbad en Groene Hartpark. 'Nog maar eens de regels uitgelegd aan een paar jeugdigen die met zijn tweeën op elkaar zaten', verzucht hij op Twitter.

Sekswerkers blijven aan het werk ondanks coronavirus

Sekswerkers blijven ondanks het verbod op het uitoefenen van 'contactberoepen' aan het werk, vaak uit financiële noodzaak. Dat stellen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het medium Pointer (KRO-NCRV) vast na onderzoek. De onderzoekplatforms analyseerden seksadvertenties op de drie grootste Nederlandse sites voor dergelijke advertenties. In de advertenties geven 179 sekswerkers aan dat zij ondanks het coronavirus door blijven werken en zijn er 216 die zeggen hun werkzaamheden vanwege de coronacrisis voorlopig te staken.

'Goed gedaan, meiden!'

Na een oproep om de stoeptekening die was gemaakt bij verpleeghuis WZH Oosterheem in Zoetermeer aan te vullen met iets kleurrijks gingen kinderen aan de slag. Tot blijdschap van de wijkagenten. 'Fijn om te zien dat we in de wijk oog voor elkaar hebben. Goed gedaan, meiden!'

Updates in het Engels

De belangrijkste headlines uit het liveblog van Omroep West zijn ook in het Engels te vinden op de site dutchbuzz.nl, een platform voor expats. Zo kunnen mensen die hier wonen maar geen Nederlands spreken, toch op de hoogte blijven van het regionale nieuws.

Klachten psychische patiënten verergeren door coronacrisis

De coronacrisis verergert de klachten van mensen met psychische problemen. Dat blijkt uit een enquête van MIND, de koepel van cliënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg. De helft van de psychische patiënten heeft meer dan anders last van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen, komt naar voren uit de enquête. Een derde weet niet hoe zij de komende periode moet doorkomen. Zij zijn bang dat zij geen zorg of hulp meer krijgen en voelen zich eenzamer.

Hema wil helft minder huur betalen om coronacrisis op te vangen

Winkelketen Hema wil verhuurders van zijn winkelpanden in april en mei de helft minder huur betalen. Met die maatregel hoopt de winkelketen de daling van inkomsten door het nieuwe coronavirus op te vangen. De huurkorting is een van de tijdelijke maatregelen waarmee Hema "de bedrijfsvoering op de lange termijn" wil veiligstellen

Kerkklokken luiden opnieuw voor hoop en troost in coronatijd

Opnieuw zullen woensdagavond in het hele land kerkklokken te horen zijn, om 'een boodschap van hoop en troost' te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus. Dit gebeurde al een paar keer eerder op woensdagen na een oproep van de Raad van Kerken. "Met deze 'klokken van hoop en troost' kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen", aldus de organisatie. Het gelui zal tussen 19.00 en 19.15 uur klinken.