UWV wil loketten voor nieuwe werktijdverkortingsregeling vanaf 6 april open hebben

REGIO - Uitkeringsorganisatie UWV probeert op 6 april de speciale loketten voor de werktijdverkortingsregeling open te krijgen. Die loketten zijn nodig om een tegemoetkoming in de loonkosten aan te vragen. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen kunnen binnen twee tot vier weken een voorschot verwachten, meldt het ministerie van Sociale Zaken.

De tijdelijke noodmaatregel werkbehoud (NOW) vervangt de werktijdverkortingsregeling. De NOW houdt in dat bij een omzetverlies van 100 procent, bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. De NOW is bedoeld om ondernemers te steunen die ondanks die onzekerheid vasthouden aan hun personeel.

Bedrijven kunnen aanspraak maken op de regeling als ze hun omzet door de crisis gedurende drie maanden zeker 20 procent zien dalen. Wel moeten ze dan hun personeel gewoon blijven doorbetalen en tijdens de periode dat zij subsidie ontvangen mogen ze ook geen aanvraag doen voor ontslag om bedrijfseconomische redenen.

Salaris flexwerkers

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid licht de nieuwe wetgeving toe. 'De maatregelen om het coronavirus te bestrijden hebben grote impact op kleine en grote bedrijven. Het werk en daarmee de omzet vallen soms helemaal stil. Ik snap heel goed dat dit leidt tot zorgen en onzekerheid.'

Ook het salaris van flexwerkers kan worden gecompenseerd, zegt het ministerie. Het kabinet roept werkgevers- en werknemersorganisaties daarom op om flexwerkers zoveel mogelijk door te betalen. 'Als de loonsom krimpt, omdat er minder mensen doorbetaald worden, daalt de tegemoetkoming mee.' Het UWV keert in drie termijnen een voorschot van 80 procent uit. Het eerste deel kan al enkele weken na de aanvraag worden overgemaakt.

Tienduizenden aanvragen

De uitkeringsinstantie houdt rekening met tienduizenden aanvragen en heeft al extra maatregelen getroffen om de aanvraagwebsite overeind te houden. Het zou helpen als niet iedereen tegelijk zich meldt, benadrukt het UWV. Dat is ook niet nodig, brengt Koolmees in herinnering, want de regeling geldt met terugwerkende kracht tot 1 maart.

Het zou ook groot verschil maken als consumenten bedrijven blijven doorbetalen, zegt Koolmees. Zeg je sportschoolabonnement en de muziekles zo mogelijk niet op en betaal je huishoudelijke hulp door, ook al kun je er even geen gebruik van maken, is zijn oproep.

LEES OOK: Coronavirus: ouders en scholen vrezen leerachterstanden door coronacrisis

Meer over dit onderwerp:
CORONA CORONAVIRUS SOCIALE ZAKEN
Deel dit artikel: