Afdelingen van Haags ziekenhuis Bronovo worden niet heropend

HMC Bronovo in Den Haag.
HMC Bronovo in Den Haag. © Ap de Heus
DEN HAAG - Gesloten afdelingen in het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag zullen niet worden heropend. Van meerdere kanten werd daartoe opgeroepen, omdat steeds meer patiënten in Den Haag en omgeving het coronavirus blijken te hebben en voor hen steeds meer bedden nodig zijn. Heropening 'verzwakt juist de ziekenhuiszorg' voor coronapatiënten op de intensive care, zegt waarnemend burgemeester Johan Remkes.
Een paar weken geleden werden de operatiekamers van het Bronovo gesloten. De apparatuur en de mensen werden ingezet op een andere locatie.
'Het is een groot misverstand dat het knelpunt bij het inrichten van zoveel mogelijk IC-capaciteit in de beschikbaarheid van gebouwen zit. Het opnieuw openen van het HMC Bronovo leidt niet tot meer ic-bedden in onze regio maar verzwakt op dit moment juist de ziekenhuiszorg voor IC-behoeftige corona patiënten in de regio', zegt Remkes.

Arts HMC legt uit

Volgens internist-intensivist Mathilde Slabbekoorn is het belangrijk om de zorg op de bestaande ic-locaties te concentreren. Want op die manier worden het personeel en de middelen optimaal en efficiënt gebruikt.
'Zo ontstaat meer ic-capaciteit dan wanneer de IC-bedden worden verspreid over alle drie de HMC locaties. We kunnen zo zorg bieden aan coronapatiënten én alle andere acute zorg blijven garanderen.'

Hulp van Defensie

De voorzitter van de raad van bestuur vult aan: 'Wat iedereen moet begrijpen, is dat je de zorg voor ernstig zieke coronapatiënten moet leveren op de plek waar alle acute zorg nú voorhanden is. Daar kun je ook het eenvoudigst de capaciteit uitbreiden omdat die direct aansluit bij een al draaiende intensive care unit', zegt de voorzitter Ingrid Wolf.
Ze voegt daar aan toe dat HMC zeker bereid is om de locatie Bronovo beschikbaar te stellen wanneer bijvoorbeeld Defensie een rol moet gaan spelen bij de opvang van coronapatiënten. 'Ook al zou dit betekenen dat we de zorg die daar nu nog dagelijks plaatsvindt, naar de andere locaties moeten verplaatsen.'

Koninklijke baby's

In het Bronovo zijn meerdere koninklijke kinderen geboren, onder wie de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Het ziekenhuis moet uiterlijk 2024 helemaal dichtgaan.