Duizend jaar oude Vikingring is nieuwe aanwinst van Rijksmuseum van Oudheden

De Vikingring
De Vikingring © Rijksmuseum van Oudheden
LEIDEN - Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft zijn collectie uitgebreid met een Vikingring. Het gaat om een gevlochten zilveren ring uit de tiende eeuw die op eerste kerstdag 2019 werd gevonden in een maisveld bij Hoogwoud, in de Kop van Noord-Holland.
De ring bestaat uit een staafje zilver met een gedraaide groef. Met een doorsnede van vijfentwintig millimeter is de ring erg groot om aan een vinger te dragen. Volgens het Rijksmuseum van Oudheden is de ring waarschijnlijk als hanger gedragen, bijvoorbeeld aan een leren koordje om de hals.
Vermoedelijk is het een miniatuurversie van de dikke, gedraaide halsringen die uit Scandinavië bekend zijn. Vikingen droegen als sieraad ook miniatuurversies van andere belangrijke bezittingen, zoals zwaarden en bijlen.

Metaaldetector in het maïsveld

De ring is eind vorig jaar door iemand met een metaaldetector gevonden in een maïsveld bij Hoogwoud, in de Kop van Noord-Holland. Het museum heeft de ring gekocht van de vinder.
Vanaf de negende eeuw was Noord-Holland voor Vikingen uit Scandinavië een uitvalsbasis voor plundertochten naar verder landinwaarts gelegen steden. Waarschijnlijk heeft een Viking het sieraad verloren tijdens zijn verblijf hier.

Vrij zeldzame vondst

Vondsten uit de tiende en elfde eeuw zijn vrij zeldzaam in Nederland. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een tentoonstelling van deze onbekende periode in voorbereiding. Over een aantal jaar zal de ring daarin te zien zijn. Momenteel wordt er verder onderzoek gedaan naar de Vikingring.
Annemarieke Willemsen van het Rijksmuseum van Oudheden laat de ring zien en legt uit wat er zo bijzonder aan is: