Coronavirus: Complimenten premier Rutte, 25 nieuwe patiënten op intensive care

© ANP
DEN HAAG - Door de uitbraak van het coronavirus ligt het publieke leven voor een groot deel stil. Tienduizenden café's, sportclubs, scholen en andere voorzieningen zijn tot zeker 28 april gesloten en miljoenen mensen zitten daardoor thuis. Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.
De belangrijkste punten van dit moment:
  • Sinds zaterdag zijn er 115 mensen gemeld die zijn overleden aan het coronavirus.
  • In totaal zijn er nu 6875 patiënten opgenomen (geweest) in ziekenhuizen (stijging van 253).
  • Volgens het RIVM zijn er de afgelopen 24 uur 1224 mensen positief getest.
  • 25 nieuwe mensen opgenomen op de intensive care.
  • Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot nu toe bij het corona-noodloket gemeld.
Wil je teruglezen welk nieuws er vrijdag allemaal was over de coronacrisis? Dat vind je hier.

Rustige zondag op stranden en in natuurgebieden

Ook zondag is het ondanks het lenteweer rustig gebleven op de stranden en in de natuurgebieden. 'Het algemene beeld vanuit de regio is dat het vandaag iets rustiger is dan gisteren', laat een woordvoerder van de gemeente Katwijk weten. In de Bollenstreek en bij de Reeuwijkse Plassen was het wel druk. Handhavers deelden hier waarschuwingen uit en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk riep op om niet naar de plassen te komen.

Dronebeelden van leeg strand Noordwijk

Het was stil op het strand van Noordwijk. Mensen gaven gehoor aan de oproep om niet naar het strand te komen, zo blijkt uit deze prachtige plaatjes uit de lucht.

Complimenten premier Rutte voor thuisblijvers

Premier Mark Rutte heeft Nederlanders een compliment gegeven voor hun gedrag dit weekend. Volgens de minister-president hebben de meeste mensen gehoor gegeven aan de oproep om thuis te blijven. Wel vond de premier het jammer dat niet iedereen de richtlijnen volgt en er op verschillende plaatsen maatregelen genomen moesten worden.
Ook minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vindt dat de Nederlanders zich redelijk goed aan de regels hebben gehouden, al was het zondag overal wel drukker dan zaterdag. Ook moesten er zaterdagavond bij diverse feesten worden opgetreden. 'We kijken terug op een weekend met prachtig weer, waarbij mensen duidelijk de lastige keuze hebben gemaakt zoveel mogelijk thuis te blijven. De mensen die wel naar buiten gingen, hielden zich aan de regels en hielden goed afstand tot elkaar. Tegen die mensen zeg ik: complimenten.'

Zorgverzekeraars bieden steun aan fysiotherapeuten en kraamverzorgers

De zorgverzekeraars gaan zorgaanbieders die geen hulp aan coronaslachtoffers aanbieden financieel ondersteunen. De aanbieders worden financieel gecompenseerd voor de inkomsten die zij mislopen. Het gaat dan onder meer om de wijkverpleging, kraamzorg en fysiotherapeuten. Met de bijdrage moeten zij hun personeels- en huisvestingskosten kunnen blijven betalen. De vergoeding wordt in mei uitbetaald, maar ondernemers die nu al in de problemen zitten kunnen een voorschot aanvragen bij bij Zorgverzekeraars Nederland, het overkoepelende orgaan van alle zorgverzekeraars.

Aantal mensen op intensive care met 25 gestegen

Het aantal Nederlanders dat met een coronabesmetting op de intensive care ligt is de afgelopen 24 uur met 25 gestegen. Hierdoor komt het totaal uit op 1385. Er zijn op het moment 2400 bedden op de intensive care in Nederland, waarvan er 505 zijn gereserveerd voor mensen die geen corona hebben. Van de 1385 patiënten zijn er de afgelopen dag zeven naar Duitse ziekenhuizen vervoerd. Er liggen nu 25 Nederlanders in Duitsland.

Eigenaar horecagelegenheid Waddinxveen beboet voor overtreden maatregelen

De gemeente Waddinxveen heeft zondag 27 bezoekers van de horecagelegenheid Bienvenida een boete van 390 euro gegeven voor het overtreden van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook de eigenaar van het bedrijf krijgt het bedrijf, maar de hoogte hiervan moet nog worden vastgesteld. Daarnaast werd het bedrijf een last onder dwangsom opgelegd. Elke volgende keer dat de horecagelegenheid toch open is krijgt het bedrijf een boete van 10.000 euro opgelegd.

Dodental stijgt met 115 naar 1766

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1766. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 115 sterfgevallen doorgekregen. Het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 253 lager dan zaterdag, toen hierover 336 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 1224 toe tot 17.851.
Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.

Reddingsbrigade helpt mee op de stranden

De Reddingsbrigade springt op dit moment bij om de 'oren en ogen' op het strand te zijn. Volgens een woordvoerder betekent dat zeker niet dat medewerkers gaan handhaven. 'Maar we kijken wel of mensen de afstand van anderhalve meter aanhouden en of het niet te druk wordt', zegt Sander Zeilstra van de Reddingsbrigade tegen Omroep West.
De Reddingsbrigade op het strand
De Reddingsbrigade op het strand © Reddingsbrigade Nederland
'We zijn zoals altijd gastheer op het strand, dus dat zijn we nu ook', vertelt Zeilstra. 'We houden alles zo veel mogelijk vanuit de auto in de gaten. En als het nodig is, bijvoorbeeld dat iemand een surfles of iets anders wil gaan doen, dan zullen we op een vriendelijke manier aangeven wat de bedoeling is.' De Reddingsbrigade helpt mee op de stranden van 's-Gravenzande tot aan Zandvoort.
Volgens Zeilstra ging het zaterdag goed. 'Op een druk moment waren er bijvoorbeeld in Monster zo'n zestig mensen op het strand. Dat was prima.' Zondag is het algemene beeld ook nog goed. 'Alleen vanochtend op Langevelderslag wat veel fietsers bij elkaar. Hoe het verder in de middag gaat, moeten we even afwachten. We hebben dan hoogtijd, dus dan wordt het strand weer wat smaller.'

File bij bouwmarkt

Bij de bouwmarkt in Den Haag Ypenburg stond zondag aan het begin van de middag een flinke rij auto's. Ook de politie roept daarom nogmaals op: 'Ga weg, ga naar huis.'

Kenners van ADO opgelet

ADO Den Haag heeft zondag een #TwitterQuiz. Via het account van de Haagse voetbalclub kun je meedoen.

'Doe het niet, blijf thuis'

Ook de ANWB doet een dringende oproep. De bond vraagt motorrijders en wielrenners thuis te blijven. 'Zoek de risico's niet op en voorkom ongelukken.'

Rustige ochtend in natuurgebieden

Zondagochtend is het rustig geweest in de meeste natuurgebieden in Nederland. Volgens woordvoerders van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer lijken mensen zich net als zaterdag aan de voorschriften van de regering te houden en bewaren afstand in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
'Mensen houden zich aan de oproep. Er zijn wel bezoekers, maar vooral wandelaars en fietsers. Er staan weinig auto's op de parkeerplaatsen', zegt de woordvoerder van Natuurmonumenten. Ook in de gebieden van Staatsbosbeheer is het vooralsnog rustig. 'Het is nog te vroeg om een volledig beeld te geven, want de piek ligt meestal net na lunchtijd. Maar het is nu nog rustig', vertelt de woordvoerder.

Een bossie rode rozen...

Zanger Alex, onder meer bekend van zijn hit 'Een bossie rode rozen', trad dit weekend op in Noordwijk. Mensen konden vanaf hun balkon of galerij genieten van optredens. Welzijnsorganisatie Welzijn Noordwijk had de contactloze concerten voor ouderen geregeld, om zo voor een muzikale afleiding voor de thuiszitters te zorgen. Onze mediapartner BO maakte een sfeerverslag in Noordwijk.

Minister De Jonge onder de indruk in Leiden

Minister Hugo de Jonge (CDA, Volksgezondheid) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan het LUMC in Leiden. Daar werd hij op de hoogte gebracht van de inspanningen die het ziekenhuis levert om het aantal plaatsen op de intensive care uit te breiden. De Jonge was er onder de indruk van wat er allemaal wordt gedaan bij het LUMC, liet hij via Twitter weten. ‘Diepe bewondering voor de enorme krachtsinspanning die wordt geleverd door artsen en verpleegkundigen.’ Volgens het LUMC kreeg hij ook een 'demonstratie van de testfaciliteit'. Het ziekenhuis: 'Dank voor je bezoek.'

Advies: ook zondag nog thuisblijven

Het dringende advies om zaterdag ondanks het mooie lenteweer thuis te blijven werd op de meeste plekken goed opgevolgd. Maar ook voor zondag geldt het advies dat mensen vooral thuis moeten blijven. In natuurgebieden, stranden, treinen en op straat was het zaterdag erg rustig. Op plekken waar het drukker was, hielden mensen meestal voldoende afstand.
Volgens Staatsbosbeheer was het op de meeste plekken 'relatief rustig. De organisatie hoopt dat mensen er ook zondag vanaf zien om naar de gebieden toe te gaan. Dat geldt ook voor Natuurmonumenten. Dat het nu beheersbaar en rustig is in de natuurgebieden is vooral geen oproep daar alsnog naartoe te komen, zegt een woordvoerster. 'Het is juist een oproep om thuis te blijven en de regels te volgen. We hopen zondag hetzelfde beeld te hebben en we hopen dat mensen vooral in hun eigen omgeving een rondje gaan lopen als ze toch naar buiten willen.'
Ook Justitieminister Ferd Grapperhaus toonde zich redelijk positief over de manier waarop velen zich aan de coronamaatregelen hielden. Hij zei dat na een bezoek zaterdag aan Amsterdam, waar hij meeging met de politie.
Een andere belangrijke reden om niet de natuur in te duiken, is het grote aantal teken. Door het warme lenteweer dat voor de komende dagen is voorspeld, wordt in grote delen van Nederland een 'zeer hoge' activiteit van teken voorzien. Die kunnen de ziekte van Lyme overdragen.

Nadia probeert weg te komen uit Nieuw-Zeeland

De 26-jarige Nadia uit Moerkapelle zit in Nieuw-Zeeland. Het land zit op slot, maar tóch probeert ze naar Nederland te komen. 'Het feit dat je moeilijk weg kan, zorgt ervoor dat je je opgesloten voelt.' In Nieuw-Zeeland is 'Alert Level 4' afgekondigd.

Medische spullen naar Sint-Maarten

Vanuit Nederland is zondagochtend een vliegtuig vertrokken naar Sint-Maarten met medische apparatuur, beschermingsmiddelen en medicijnen om coronapatiënten te behandelen. Dat hebben het ministerie van VWS en Defensie gemeld.
Het gaat om een deels mobiel ziekenhuis, een zogenaamde Hospitainer, waarmee zes zelfstandige intensivecareplekken worden gerealiseerd. Ook is apparatuur mee waarmee zes extra ic-plekken in het ziekenhuis van Sint-Maarten gerealiseerd kunnen worden. Die zijn bedoeld voor patiënten van alle eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk. 'Ze worden als eerste op Sint-Maarten gerealiseerd omdat het versterken van de medische capaciteit voor de bovenwindse eilanden op dit moment het hardste nodig is volgens het RIVM', aldus VWS.

Miljoen euro voor noodlijdende horeca

Het initiatief 'Help de Horeca' heeft 1 miljoen euro aan waardebonnen opgeleverd voor noodlijdende horeca. Er zijn er ruim 20.000 aangeschaft. Koninklijke Horeca Nederland probeert zo de Nederlandse horecaondernemers een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. Door de waardebonnen komt er toch geld binnen bij de horecazaken, ook nu ze gesloten zijn of alleen bezorgmogelijkheden hebben.
Bij de ruim 6000 zaken die meedoen staat het geld aan het einde van de maand op de rekening. Waarschijnlijk verdient de branche dit jaar maar 12 miljard euro, de helft van de gebruikelijke 24 miljard.

Kaarsjes branden

In heel Nederland hebben zijn zaterdagavond kaarsjes aangestoken voor mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Mensen werd gevraagd om een kaarsje in de tuin of op het balkon aan te steken, om zo de slachtoffers te herdenken. Wie het initiatief bedacht heeft is niet bekend, maar vele websites en nieuwsorganisaties deden een oproep.

Keukenhof volop in bloei, maar...

Het geeft een apart gevoel: de zon schijnt volop, de vogels fluiten en de bloemen staan prachtig in bloei. In de Keukenhof zou het vandaag normaal gesproken een drukte van jewelste geweest zijn. Maar het bloemenpark bleef leeg...