'Maak haast met aanleg islamitische begraafplaats'

© ANP
DEN HAAG - Het stadsbestuur moet 'met gezwinde spoed' een islamitische begraafplaats met eeuwige grafrust aanleggen. Dat vindt de Partij van de Eenheid (PvdE) in de Haagse gemeenteraad, weet mediapartner Den Haag FM. De eenmansfractie wil dat het college hier haast mee maakt vanwege het feit dat veel overleden moslims door het coronavirus niet teruggebracht kunnen worden naar het land van herkomst.
Voor moslims is het belangrijk dat de overledene zo snel mogelijk wordt begraven, het liefst nog vóór de eerstvolgende zonsondergang of binnen 24 uur na de dood. Arnoud van Doorn van de PvdE wil daarom graag binnen 24 uur reactie van het stadsbestuur.
Vorige week riep ook de Islam Democraten op tot het realiseren van een islamitische begraafplaats. 'De urgentie is op dit moment groter dan ooit. Er is een heel grote groep Hagenaars die niet teruggestuurd kan worden naar eigen land om correct begraven te worden', zei fractievertegenwoordiger Nur Icar vorige week in een commissievergadering van de gemeenteraad.
Ook de Haagse fractie van NIDA maakte zich zorgen. 'De schrijnende en pijnlijke keuzes die gemaakt moeten worden door families bij overlijden: de lijken kunnen helaas niet meer vervoerd worden naar bijvoorbeeld Turkije of Marokko', aldus Adeel Mahmood van NIDA.

Al langer discussie

Er wordt in Den Haag al langer gediscussieerd over islamitische begraafplaatsen. Vorig jaar liet het Haagse stadsbestuur weten bereid te zijn om in gesprek te gaan met initiatiefnemers voor islamitische begraafplaatsen. Tot op heden heeft dat dus nog niets opgeleverd.