Coronavirus: Bezoekershuisjes bij verpleeghuizen, IGJ waarschuwt voor neptesten

© PXhere / Bewerking: Omroep West
DEN HAAG - Het RIVM meldde vandaag dat in de afgelopen 24 uur 147 overledenen gemeld zijn als gevolg van het coronavirus. De motie van 50Plus om bezoekershuisjes op te richten bij verpleeghuizen is met algemene stemmen aangenomen in de Tweede Kamer, en het Nederlandse voetbalelftal heeft gezamelijk gedoneerd aan stichting 'NL voor Elkaar'. Volg alles over het coronavirus in dit liveblog.
De belangrijkste punten van vandaag:
  • Het dodental in Nederland door het coronavirus is met 147 gestegen naar 2248, meldt het RIVM. Er zijn 308 nieuwe ziekenhuisopnames.
  • De bevoorrading van de regionale Voedselbanken komt langzaam weer op gang
  • Bekijk hier het aantal ziekenhuisopnames in jouw gemeente.
Wil je teruglezen welk nieuws er dinsdag allemaal was over de coronacrisis? Dat vind je hier.

IGJ waarschuwt voor valse corona-testen en behandelingen

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) waarschuwt voor alternatieve testen die zouden aantonen of iemand besmet is of niet met het coronavirus. Ook moeten mensen zich niet wagen aan alternatieve behandelingen zonder wetenschappelijke basis, want 'ze werken niet', stelt de inspectie. Zogenaamde 'genezers' die van dit soort middelen gebruikmaken, moeten 'daar onmiddellijk mee stoppen'.
Volgens de IGJ zijn alleen testen die door een arts worden uitgevoerd betrouwbaar. Ook benadrukt de inspectie dat er nog geen geneesmiddel tegen het coronavirus bestaat.

Beroepsorganisatie NU91 wil compensatie voor hulpverleners

Beroepsorganisatie NU91, dat zich hoofdzakelijk inzet voor zorgprofessionals, wil dat er nu al compensatie geregeld wordt voor familie van zorgverleners aangezien 'het een kwestie van tijd is voor in Nederland de eerste zorgprofessional overlijdt aan de gevolgen van corona.'
De organisatie zegt dat 'juridisch getouwtrek' niet valt te voorkomen als een dergelijke compensatieregeling pas wordt getroffen wanneer een zorgprofessional komt te overlijden. NU91 roept het kabinet op om met een aparte regeling te komen voor zorgprofessionals: 'Als dit achteraf moet doen, ben je te laat.'

Motie 50Plus over 'bezoekershuisjes' bij verpleeghuizen aangenomen

De motie van Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol over het oprichten van zogenaamde 'bezoekershuisjes' bij verpleeghuizen is met algemene stemmen aangenomen. De motie, ondertekend door Krol zelf, PVV fractievoorzitter Geert Wilders en PvdA fractievoorzitter Lodewijk Asscher, stelt voor om bij meerdere verpleeghuizen in Nederland dergelijke huisjes neer te zetten zodat bewoners en familieleden elkaar kunnen zien en spreken.

Nederlandse voetbalelftal doneert aan Nederland voor Elkaar

De spelers van het Nederlandse voetbalelftal hebben gezamelijk gedoneerd aan het goede doel 'NL voor Elkaar', dat zich inzet voor hulpbehoevende Nederlanders en hen in verbinding brengt met vrijwilligers tijdens de coronacrisis. 'Met een donatie aan 'NL voor Elkaar' willen wij als Oranje graag een bijdrage leveren. Hou het hoofd omhoog en pas goed op elkaar', vertelt Van Dijk in een video.

Pauselijke bloemen niet naar Rome maar naar kerken in Bollenstreek

De paus krijgt met Pasen altijd bloemen uit de Bollenstreek. Vanwege de coronacrisis vindt dat dit jaar niet plaats. De bloemen zijn woensdagochtend gezegend en naar een aantal kerken in de Bollenstreek gebracht.
Mediapartner BO maakte deze reportage:

Minister de Jonge: 'Zonder app duurt lockdown langer'

Zonder een app die mensen waarschuwt als ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus, blijven de huidige strenge coronamaatregelen langer van kracht. Een alternatief is er niet, vertelt minister Hugo de Jonge. De regering maakte dinsdag bekend te willen inzetten op een dergelijke app.
De Jonge vertelt verder dat de voorwaarden die privacydeskundigen stellen bij de app 'allemaal in te willigen' zijn. De minister kan nog niet met zekerheid zeggen of gebruik van de app verplicht wordt. De app werkt alleen als minstens 60 procent van de Nederlanders meedoet. Als dat minder blijft, wordt de app mogelijk toch verplicht.

'Versoepeling kan pas bij minder dan 1000 coronapatiënten op ic'

Aan versoepeling van de coronamaatregelen kan volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) pas worden gedacht als het aantal covid-19-patiënten dat op een intensive care, is afgenomen tot onder de duizend. De verwachting is dat dit de komende twee weken niet zal gebeuren. Verder dan dat kijkt het rekenmodel niet vooruit.
Kuipers kon woensdag voor het eerst een lichte daling op de ic's melden. Woensdagochtend waren 1408 Nederlandse coronapatiënten op de ic opgenomen, onder wie 52 in Duitse ziekenhuizen. Dat zijn 16 ic-patiënten minder dan 24 uur eerder.
De daling is pril en moet nog fors doorzetten voordat de situatie op de ic's weer enigszins normaal is. Voor de uitbraak van het coronavirus hadden de Nederlandse ziekenhuizen zo'n 1150 plaatsen op de ic beschikbaar. Dat aantal hebben ze ruim verdubbeld tot 2400 vanwege de coronacrisis.

Pont bij Leidschendam en Voorschoten afgesloten wegens drukte

Het pontje bij de Vlietlandbrug tussen tussen Leidschendam en Voorschoten is afgesloten omdat het te druk werd. Dat komt volgens de provincie deels doordat er vanwege het mooie veel mensen op pad zijn, maar ook omdat de naastgelegen Vlietweg was afgesloten wegens een ongeval met een vrachtwagen. De gemeente Leidschendam-Voorburg laat weten dat de pont ook komend (paas)weekend gesloten blijft.

Wethouder Revis staat open voor vragen via Facebook

VVD-wethouder en eerste locoburgemeester Boudewijn Revis van Den Haag houdt vanavond om 19.30 uur een Facebook-live sessie. Hagenaars die vragen hebben kunnen zo op gepaste afstand in gesprek met Revis. De sessie is bij te wonen via de Facebook-pagina van de Haagse VVD-afdeling, en wordt georganiseerd nu het moeilijker is fysiek samen te komen.

Theater De Vaillant wil van panoromatoren een baken van hoop maken

Op de panoramatoren waaruit theater De Vaillant met concerten de omgeving rond de Hobbemastraat opbeurt, verschijnt deze week een enorm banier: Corona bestrijden doen we Zelf én Samen. Theater De Vaillant deelt die boodschap 'in liefde' met bewoners en bezoekers van de Haagse Markt. 'Een boodschap in Haags groen-en-geel en met een hart onder de riem voor iedereen die door het virus geraakt wordt', aldus het theater. De Vaillant is voor de Torenconcerten met crowdfunding gestart en partners uit wijk en stad doen mee. Zo wil het theater van de toren die bij het afscheid van wethouders Duivesteijn en Verduyn Lunel in 1989 aan de Schilderwijk geschonken is, een baken van hoop maken.
'In de Schilderswijk en Transvaal wonen mensen kleinbehuisd, met velen bij elkaar en met een inkomen dat ver onder het gemiddelde ligt. Tegelijk oefenen zij de vitale beroepen uit met handen aan het bed, aan het stuur en in supermarkten. Voor en met hen zetten de collega’s van De Vaillant de schouders onder een breed activiteitenpakket', schrijft het theater. Directeur Harrie van de Louw zegt: ‘Nergens zo sterk als bij ons weten we dat je samen verder komt om deze crisis te verslaan.’
De Torenconcerten klinken komende tijd mee met Pasen, Ramadan en voor Dodenherdenking. Deze week verzorgen Residentie Orkest en Opera2Day. Binnenkort heet Omar El Ouamari de Ramadan welkom en brengen Sattar al Saadi en Klezkopf muziek uit de Maghreb en de Levant.
De panoramatoren bij de Hobbemastraat.
De panoramatoren bij de Hobbemastraat. © theater De Vaillant.

Voor het eerst daalt het aantal coronapatiënten op de intensive care

Voor het eerst sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus in Nederland is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald. In totaal liggen nu 1408 mensen op een ic. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag bekend. Dinsdag lagen er nog 1424 patiënten met covid-19 op een ic-afdeling. De daling komt volgens het LCPS doordat de afgelopen tijd minder mensen in ziekenhuizen zijn opgenomen.
In Nederland zelf liggen nu 1356 mensen op de intensive care. Dat zijn er 22 minder dan dinsdag. Het aantal Nederlanders dat op een ic in Duitsland ligt, is gestegen van 46 naar 52.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, noemt de cijfers gunstig. 'De werkdruk op de IC’s blijft onveranderd hoog', voegt hij er wel aan toe. Kuipers benadrukt dat de daling ook nog maar licht is. 'Het is daarom veel te vroeg om maatregelen vandaag of morgen al te versoepelen.'
Niet alleen op de ic, maar ook op gewone verpleegafdelingen nam het aantal patiënten met de ziekte covid-19 af: van ruim 2800 naar ruim 2700.

Veiligheidsregio-voorzitter Lenferink: ga niet naar de recreatiegebieden of meubelboulevard met Pasen

In een online bijeenkomst met de pers heeft burgemeester Lenferink van Leiden aangegeven te gaan handhaven met Pasen wanneer mensen massaal naar tuincentra en stranden gaan. Hij deed dat in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden. De weersverwachtingen zijn goed en traditioneel zijn de Paasdagen van die dagen om lekker te gaan wandelen, je nieuwe interieur uit te zoeken op de meubelboulevard of planten te kopen om de tuin uit de winterslaap te halen.
Lenferink hoopt dat ontmoedigen voldoende is. 'Ik zie dat veel mensen in onze regio zich goed gedragen'. Als ontmoedigen niet voldoende is, kan hij overgaan tot het doseren van de toestroom mensen naar genoemde plaatsen. Maar zegt hij ook: 'Ik doe het liever niet, toch kan ik in het ergste geval de wegen afsluiten naar die plaatsen waar teveel mensen zijn.'

Van kindertheater naar zwerfafval opruimen

Ook Karin en Stephanie van kindertheater Deepdeep uit Den Haag kampen met de gevolgen van het coronavirus. Omdat al hun activiteiten tijdelijk stilliggen, zetten ze hun tijd nu anders in: 'We willen graag mensen nu bewust maken van het vele zwerfafval. Er ligt langs de wegen, in bosjes en op pleinen zoveel zwerfafval dat we daar graag op een ludieke wijze wat aan doen. Als mensen en kinderen even een ‘frisse neus’ gaan halen kunnen ze wat ons betreft een zakje meenemen en wat zwerfafval opruimen. Voor kinderen hebben we zelfs wat opruimspelletjes bedacht.'
Verkleed als de typetjes Tieneke en Toos laten ze zien hoe deze spelletjes gaan, terwijl ze in Ypenburg aan het opruimen zijn.

Stiekem samenscholen op het water is er op de Kaag niet bij...

Dodental door coronavirus stijgt

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2248. Het RIVM heeft de afgelopen dag 147 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land. Wanneer iemand overlijdt aan Covid-19, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later doorgegeven. De cijfers liggen dus achter op de werkelijkheid. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken. Het RIVM heeft 308 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Dinsdag waren dat er 292.

Veilig bevallen in het Haga tijdens coronacrisis

In het Haga Juliana Geboortecentrum kun je veilig bevallen. Oók tijdens de coronacrisis. Gynaecoloog Hanneke Feitsma legt uit waarom het niet nodig is om angstig te zijn.

Winkelketens gaan weer open na coronasluitingen

Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend. Schoenenketen Van Haren meldt op zijn website dat vrijwel alle winkels weer opengaan. Ook bij de Nederlandse filialen van maatpakkenverkoper Suitsupply zijn klanten weer welkom. Outdoorketen Bever heeft twaalf winkels heropend.

Lege kerken tijdens Pasen, maar digitaal gaan de vieringen door

De kerken in Nederland blijven leeg tijdens het paasweekend, maar digitaal zullen er talloze diensten te volgen zijn. Zowel de katholieke als de protestante kerk heeft een stappenplan online gezet waarin uitleg wordt gegeven hoe een livestream tot stand kan worden gebracht. Bisschop Harrie Smeets leidt zondag de paasviering die vanuit Roermond live wordt uitgezonden op NPO2.

Bijna 1,4 miljoen flexwerkers met onzeker dienstverband

De coronacrisis kan makkelijk veel banen raken in Nederland. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ruim 72 procent van de flexibele werknemers vorig jaar een minder zeker dienstverband. Dat komt neer op bijna 1,4 miljoen flexwerkers. Het gaat om mensen met korte tijdelijke contracten, uitzendcontracten, oproepcontracten of wisselende uren. Hun werk is maar voor een korte periode gegarandeerd of het aantal uren dat ze in een week kunnen werken staat niet vast. Ze lopen daardoor meer risico op baan- en inkomensverlies wanneer het slechter gaat bij het bedrijf waar ze werken.

'Corona-app hoeft niet te weten waar je loopt'

Het is technisch heel goed mogelijk om een app te maken die anoniem bijhoudt bij wie je dicht in de buurt bent geweest, en die je waarschuwt als iemand besmet blijkt te zijn met het coronavirus. Zo’n app hoeft helemaal niets over je privéleven te weten, zoals waar je naartoe gaat en wiens telefoonnummers in je contactenlijst staan. Dat benadrukken de cyberbeveiligers Frank Groenewegen (Fox-IT) en Rense Buijen (Trend Micro).

Mark Rutte steekt kaarsje op

Premier Mark Rutte bezocht woensdagochtend de St. Jacobskerk in Den Haag. 'De Paasweek is voor velen een tijd van gezamenlijkheid, rituelen en tradities. Nu overheerst de stilte en leven we intens mee met iedereen die door het coronavirus is getroffen', laat hij weten. 'En we beseffen dat Pasen ook het feest is van hoop.'

Deuropeners voor de politie

Leerlingen van het Wellantcollege hebben handige deuropeners gemaakt en aan de politie gegeven, zodat agenten tijdens deze coronacrisis minder deurklinken hoeven aan te raken. Daar is de politie blij mee.

Afvalverwerker maakt werk van hergebruik mondkapjes

Om het tekort aan mondkapjes in de zorg als gevolg van het rondwarende coronavirus op te vangen, wordt werk gemaakt van het recyclen van de gezichtsmaskers. Afvalverwerker Renewi is daarvoor een samenwerking aangegaan met Van Straten Medical/GreenCycl, dat eerder samen met onderzoekers van de TU Delft en verschillende ziekenhuizen een methode ontwikkelde om de mondmaskers te reinigen.

Ic-chef Gommers: voorzichtig kijken naar 'groene fase'

Het aantal nieuwe corona-patiënten dat er dagelijks netto bij komt op de intensive care neemt 'ongelooflijk snel' af. Dat ziet voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij durft zelfs een beetje te kijken naar de 'groene fase', waarin de ic-zorg weer op een enigszins gebruikelijk niveau komt.

Bisschoppenbrief

'We mogen rustig stellen dat de lijdensweek van Jezus ongevraagd en eigenlijk ongewenst ook in ons eigen leven is binnengedrongen'. Dat schrijven de Nederlandse bisschoppen in een brief nu Pasen niet in de kerken gevierd kan worden wegens het coronavirus. 'Maar het kruis dat op ons pad komt, heeft niet het laatste woord.'

Burgemeesters: hervatten voetbalcompetitie in juni heel lastig

Het hervatten van de voetbalcompetitie in juni wordt 'heel lastig'. De burgemeesters van voetbalsteden vrezen dat het spelen van de laatste wedstrijden in de competitie te veel politie-inzet zal vergen. Want als er weer gevoetbald mag worden, is het verbod op groepsevenementen opgeheven en dat zou betekenen dat supporters elkaar ook weer mogen opzoeken. In of buiten het stadion. Acht wedstrijden afwerken in een ruim een maand tijd lijkt de burgemeesters ook erg veel.

Nationale slaagdag op 4 juni

Het LAKS organiseert, in afstemming met het ministerie van OC&W, een nationale dag waarop geslaagde scholieren hun vlag uit kunnen hangen. 'Wij hebben ontzettend veel berichten gehad van scholieren die zo'n dag graag georganiseerd zien worden', vertelt voorzitter Peter Lossie. 'Met deze dag op 4 juni kan jaren schooltijd met voldoening afgesloten worden.'

Coronalijnen GGD lastig bereikbaar

De coronalijnen van de GGD Hollands Midden zijn woensdag lastig te bereiken. 'De wachttijden zijn langer dan gebruikelijk, omdat we bij het callcenter een grote toename zien van telefoontjes over de aanvraag van testen', laat een woordvoerder weten. Algemene vragen kunnen gemaild worden naar vragenovercorona@ggdhm.nl.

Flowerboost

Ook de provincie Zuid-Holland doet mee aan de zogenoemde flowerboost.

Coronapatiënt met milde klachten lijkt minder immuun te worden

Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen. 'We hebben het idee dat personen die slechts milde klachten hebben gehad, minder antistoffen opbouwen", meldde RIVM-expert Jaap van Dissel woensdagochtend aan de Tweede Kamer. Die antistoffen zorgen er juist voor dat iemand geen last krijgt van ziekte als diegene besmet raakt.

Bevoorrading regionale voedselbanken kan beginnen

Er kan weer een begin worden gemaakt met het opstarten van het bevoorraden van de veertien regionale voedselbanken. Zodra het distributiecentrum Haaglanden weer op gang is gebracht en de toevoer van voedsel voldoende is om voedselpakketten samen te stellen, kunnen de kratten voor de uitgiftepunten in Zoetermeer, Den Haag en Rijswijk weer worden gevuld. 'De verwachting is dat de laatste week van april het distributiecentrum weer opgestart is', zegt Jakobien Groeneveld, wethouder armoedebeleid in Zoetermeer.

'Bij coronavirus-apps moet privacy gewaarborgd zijn'

Als de privacy van alle Nederlanders niet gewaarborgd kan worden bij de apps die de overheid wil inzetten in de strijd tegen het coronavirus, kunnen die er niet komen. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun zorggegevens niet weglekken naar de overheid, bedrijven of anderen. Dat zei voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, woensdagochtend op BNR.

Strengere corona-regels Hornbach tijdens Pasen

Als maatregel tegen een verdere verspreiding van het coronavirus gaat bouwmarktketen Hornbach in de aanloop naar Pasen het maximale aantal bezoekers per vestiging fors verlagen. Als regel werd aangehouden één klant per 25 vierkante meter, maar Hornbach hanteert vanaf nu één bezoeker per vijftig vierkante meter. Ook wordt de toestroom van auto's op de parkeerplaatsen gereguleerd.

Flinke daling nieuwe coronabesmettingen onder zorgverleners

Het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners daalt volgens RIVM-baas Jaap van Dissel flink. Sneller dan bij andere groepen, zoals mensen uit het buitenland. Veel hulpverleners zijn overigens juist besmet geraakt buiten het ziekenhuis, vertelde Van Dissel woensdagochtend. Dat blijkt uit gevallen die onderzocht zijn en de 'ervaring die vanuit China gerapporteerd is'.

Pakketbezorgers dreigen PostNL met rechtszaak om coronadrukte

Pakketbezorgers dreigen PostNL voor de rechter te slepen wegens de grote werkdruk die is ontstaan door maatregelen tegen het nieuwe coronavirus. Het bedrijf betaalt volgens de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD) zelfstandige opdrachtnemers niet voldoende voor alle extra werkzaamheden.

'Nog tijd lang forse belasting ic's'

'We verwachten nog een tijd lang een forse belasting van de intensive cares.' Dat vertelde Jaap van Dissel van het RIVM woensdagochtend tijdens een bijeenkomst met Tweede Kamerleden over het verloop van de coronacrisis. 'We werken nu op tweehonderd procent. Dit zal nog een tijd lang een behoorlijke druk geven op de zorg. We hebben nog weken te gaan , in ieder geval.'
Van Dissel herhaalde woensdag dat het dan ook nog te vroeg is om de huidige coronamaatregelen los te laten. 'We zitten nog te hoog in de curve.'

CNV wil speciaal fonds voor zieke zorgmedewerkers

CNV Zorg & Welzijn wil dat er een fonds komt waaruit zorgmedewerkers die worden getroffen door het nieuwe coronavirus kunnen putten om inkomensverlies bij langdurige ziekte en revalidatie te compenseren. Zorgprofessionals lopen meer risico op besmetting met corona, aldus de bond. 'Hen wordt gevraagd door te werken, ook als zij lichte klachten hebben. Zo houden ze de Nederlandse zorg draaiende, soms zonder beschermingsmiddelen, met alle besmettingsrisico’s van dien.'

'Houd je aan de coronaregels, doe het voor je ouders, buren, opa en oma'

'Als je je verveelt, ga lekker in je tuin zitten en zoek elkaar online op.' Die prangende boodschap heeft de Haagse wijkagent Robin Bleijenburg voor de jongeren in zijn buurt. De afgelopen anderhalve week heeft de politie in heel Nederland ruim 1400 mensen beboet voor het overtreden van de coronamaatregelen.

'Efteling wordt het meest gemist'

Het paasweekend is traditiegetrouw de start van het attractieseizoen, maar door de coronacrisis liggen de attractieparken en ook de dierentuinen er verlaten bij. Als we konden kiezen, zouden we met Pasen het liefst naar de Efteling gaan, gevolgd door Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Dat blijkt uit een rondvraag van merkenonderzoeker Hendrik Beerda Brand Consultancy. Keukenhof in Lisse bezet de negende plaats in dit overzicht.

Naturalis en Madurodam

In de top tien van leerzame attracties die we liefst willen bezoeken, staat Naturalis in Leiden op plek vier, achter het Rijksmuseum, het Anne Frank Huis en het Nederlands Openluchtmuseum. Madurodam blijkt het meest geliefde kindvriendelijke educatieve uitje.

Hoe bestuur je stad in coronatijd?

Ambtenaren thuis laten werken en tegelijkertijd de gemeentelijke loketten open houden, inwoners bijpraten over woningbouwprojecten maar geen grote informatiebijeenkomsten organiseren en elektronisch vergaderen zonder de democratie te kort te doen. De stad besturen in tijden van corona is balanceren op een dun koord. Toch is de stad niet tot stilstand gekomen, zegt VVD'er Boudewijn Revis, wethouder en eerste locoburgemeester. 'We hebben geen tijd om stil te staan'.

Acht vrienden bekeurd na negeren coronavoorschriften

Acht vrienden die dinsdagavond bij elkaar kwamen op de Hoogeveenenweg in Nieuwerkerk aan den IJssel hebben een bekeuring gekregen. Zij overtraden de corona-verordening om niet met drie man of meer samen te komen. Tot verbazing van wijkagent Rob Draisma. Ook in Delft moest de politie in de nacht van dinsdag op woensdag handelend optreden omdat mensen zich ook daar niet hielden aan de voorschriften.
En in de gemeente Alphen aan den Rijn merkt de politie eveneens dat alleen in gesprek gaan over het coronavirus, mensen bewust maken en waarschuwen niet altijd genoeg is. 'Er wordt dan nu ook meer gehandhaafd en minder gewaarschuwd.'

'Deze pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen'

Het coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het besmettelijke virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis. ‘Deze pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen', benadrukt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. 'Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel.'

College Leidschendam-Voorburg vraagt raad om vijf miljoen

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leidschendam-Voorburg vraagt de gemeenteraad een 'coronabudget' van vijf miljoen euro beschikbaar te stellen. Het college wijst erop dat veel inwoners en partijen die samenwerken met de gemeente vragen om financiële steun. 'Om direct maatregelen te kunnen nemen en snel te kunnen handelen is er budget nodig.'

Werkende jongeren lijden het meest onder coronastress

Alleenwonende millennials worstelen het meest met thuiswerken als gevolg van de coronacrisis. Zij vertonen meer burn-out gelijkende klachten dan andere leeftijdsgroepen, meldt het FD. Volgens GZ-psycholoog Gijs Koppens van zorgplatform OpenUp 'leveren we deze dagen duidelijk in op onze mentale gezondheid'. Hij is een van de opstellers van het rapport over de impact van corona op werk, dat woensdag wordt gepubliceerd.

Zwangeren nu te vaak te laat naar ziekenhuis

Gynaecologen vrezen dat de beeldvorming over volle ziekenhuizen ertoe leidt dat zwangeren, huisartsen en verloskundigen niet tijdig specialistische hulp inschakelen. Dat schrijf de Volkskrant. Beroepsvereniging NVOG heeft een oproep verspreid om zwangeren en pasgeborenen met klachten wel gewoon naar het ziekenhuis te verwijzen.

Deel personeel verpleeghuizen durft niet meer naar werk

Onder personeel in verpleeghuizen groeit de angst voor het coronavirus. Nu fors meer bewoners ziek zijn of overlijden, raken ook verpleegkundigen en verzorgenden besmet. De stress is zo groot dat sommigen volgens het AD niet naar hun werk durven. Bij de beroepsvereniging V&VN zijn in een week tijd ruim duizend meldingen binnengekomen.

Het aantal ziekenhuisopnames in jouw gemeente