Coronavirus: studenten financieel in de knel volgens vakbond

© PXhere / Bewerking: Omroep West
REGIO - Door de uitbraak van het coronavirus ligt het publieke leven voor een groot deel stil. Tienduizenden café's, sportclubs, scholen en andere voorzieningen zijn tot zeker 28 april gesloten en miljoenen mensen zitten daardoor thuis. Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.
De belangrijkste punten van vandaag:
Wil je teruglezen welk nieuws er zaterdag allemaal was over de coronacrisis? Dat vind je hier.

Studenten in de knel

Bij de studentenvakbond LSvB zijn al ruim 1300 meldingen binnengekomen van studenten die in financiële problemen zijn gekomen door de coronacrisis. Dat zegt LSvB-voorzitter Alex Tess Rutten zondagavond in het programma Reporter Radio.
En 'dat is nog maar het topje van ijsberg', aldus Rutten. Volgens de LSvB is het verlies van bijbaantjes als gevolg van de coronacrisis de belangrijkste reden voor de financiële nood. 'Door het leenstelsel zijn studenten afhankelijker van bijbanen. Een bijbaan zorgt bij studenten gemiddeld voor 43 procent van hun inkomen', zegt Rutten.

Meeste mensen houden zich aan maatregelen

De meeste mensen hebben zich op paaszondag aan de regels gehouden die vanwege de coronacrisis zijn afgekondigd. De veiligheidsregio's constateerden dat de oproep om thuis of in de eigen buurt te blijven in grote mate is opgevolgd.
Dat stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters. 'Ook zien we dat de regel om anderhalve meter afstand te houden goed wordt nageleefd.'
Florian (3) uit Voorburg beschildert thuis de eieren voor Pasen
Florian (3) uit Voorburg beschildert thuis de eieren voor Pasen © Omroep West

Ook uitvaarten tijdens paasdagen

Voor het eerst in de 83-jarige historie van uitvaartverzorger coöperatie DELA vinden er ook tijdens de paasdagen uitvaarten plaats. Morgen, tweede paasdag, zijn er bijna tachtig uitvaarten. Dat aantal is vergelijkbaar met een normale werkdag buiten de corona-epidemie om.
Op eerste paasdag waren vier van de 21 crematoria van DELA open voor crematies en afscheidsdiensten. Op tweede paasdag is twee derde van alle crematoria geopend.
Op dit moment verzorgt coöperatie DELA, marktleider in de Nederlandse uitvaartbranche, twee keer zoveel uitvaarten dan normaal. Om ervoor te zorgen dat de uitvaarten zoveel mogelijk op de locatie van keuze plaatsvinden, verruimt DELA ook tijdens de feestdagen de openingstijden van de crematoria. Eerder bood DELA al uitvaartmogelijkheden in de vroege avond en tijdens het weekend.

Rustig aan de kust

Net als zaterdag is het op paaszondag rustig gebleven aan de kust. De kustplaatsen melden dat de stranden niet werden overlopen en dat de mensen die wel kwamen goed afstand hielden.
'Het was op de stranden in de regio Den Haag ongeveer net zo rustig als zaterdag, de situatie was opnieuw goed beheersbaar', meldde de woordvoerder van waarnemend burgemeester Johan Remkes.
Ook op de stranden van de gemeente Noordwijk was het rustig. 'De drukte was vooral in de Bollenstreek en niet aan de kust', aldus een gemeentewoordvoerder.

Corona op Saba

Op Saba, het kleinste Caribische eiland van het Koninkrijk, is nu ook een besmetting met het coronavirus geregistreerd. De persoon is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis op Sint Maarten. Op Saba waren tot nu toe geen besmettingen geconstateerd.
Volgens de gezaghebber van Saba heeft de besmette persoon de afgelopen weken niet gereisd. Het zou gaan om een lokale coronabesmetting. Als gevolg daarvan is er een lockdown voor veertien dagen afgekondigd op het eiland met ongeveer tweeduizend bewoners.

Aantal doden door coronavirus stijgt met 94 naar 2737

Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2737. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 94 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land.
Wanneer iemand overlijdt aan het coronavirus, wordt dat vaak pas een of meerdere dagen later doorgegeven. De cijfers willen dus niet zeggen dat in de afgelopen 24 uur 94 mensen zijn overleden. Mensen die aan het coronavirus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken in de statistieken.
Het RIVM heeft 196 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen, veertien meer dan zaterdag, maar ook deze cijfers zijn niet altijd actueel. Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 33 gedaald naar 1358. Zaterdag waren het er 1391. Sinds het begin van de uitbraak zijn 8582 mensen opgenomen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg afgelopen etmaal met 1188 naar 25.587.

Verplaatsing patiënt trekt veel belangstelling

Een verplaatsing van een patiënt bij het HagaZiekenhuis aan de Leyweg kon op veel belangstelling rekenen. Terwijl de patiënt de helikopter in wordt gedragen nemen veel mensen een foto.
© Regio 15
Patiënt wordt naar de helikopter gebracht
Patiënt wordt naar de helikopter gebracht © Regio 15

Afsluitingen in Lisse

De gemeente Lisse ziet tóch mensen richting de Bollenstreek komen en heeft een aantal wegen afgesloten. Rondom de Keukenhof en sportpark Ter Specke staan handhavers die het verkeer tegenhouden.
© Omroep West

Kerkdiensten tijdens corona

Ook met Pasen blijven de kerken, door de coronamaatregelen, leeg. Maar gelovigen hebben tal van alternatieven om de paasdiensten toch te volgen. Zo streamt de Hooglandse kerk in Leiden haar diensten via YouTube.
Veel andere kerken in Nederland zenden ook online een paasviering uit. Zowel de protestante als de katholieke kerk heeft een stappenplan online gezet waarin wordt uitgelegd hoe een livestream tot stand kan worden gebracht. Zo is het voor veel gelovigen mogelijk om de dienst van de eigen kerk te volgen.

'Verwen hond niet te veel tijdens coronacrisis'

Verwen uw hond niet te veel. Ook al kijkt het dier u nog zo lief aan, geef geen extra snoepjes of snacks maar houd zoveel mogelijk vast aan het ritme dat de hond was gewend voor de coronacrisis. Dat advies geeft de Dierenbescherming aan hondenbezitters die vanwege het coronavirus de hele dag hun huisdier om zich heen hebben.
Honden en baasjes zijn daar in veel gevallen erg blij mee, maar pas op voor verwennerij. Zorg voor voldoende beweging, laat het dier uit op de tijden dat het is gewend en geef het de normale hoeveelheid eten. Daardoor went de hond na de coronacrisis makkelijker aan het gewone leven, aldus de Dierenbescherming.

Te druk...

In de Bollenstreek zijn zaterdagmiddag meerdere wegen afgezet, omdat er te veel mensen naar de bloembollenvelden kwamen kijken. Besloten is dat wegen tussen de bollenvelden in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen eerste en tweede paasdag afgesloten zijn. Doorgaande wegen blijven wel toegankelijk, maar de burgemeesters roepen met klem op thuis te blijven.

Het aantal ziekenhuisopnames in jouw gemeente