OM blijft erbij: appende trucker veroorzaakte dodelijk ongeluk A16

Het ongeluk gebeurde op de A16 bij Ridderkerk
Het ongeluk gebeurde op de A16 bij Ridderkerk © ANP
PIJNACKER - Een contra-expertise naar de oorzaak van het verkeersongeluk op de A16 ter hoogte van Ridderkerk, waarbij een 59-jarige man uit Pijnacker omkwam, leidt bij het Openbaar Ministerie niet tot een ander standpunt. Dat bleek maandag tijdens een regiezitting in de Rotterdamse rechtbank. Volgens het OM zat de 35-jarige trucker die het ongeluk veroorzaakte te whatsappen achter het stuur.
Trucker Boudewijn B. uit Ter Aar boorde zich op 13 januari 2018 achterin een stilstaande file op de A16. Volgens het politieonderzoek reed hij, op cruise control, 83 kilometer per uur toen hij de kettingbotsing veroorzaakte. Hierbij raakten drie personenauto's betrokken. De 59-jarige man uit Pijnacker overleed ter plekke en drie anderen raakten zwaargewond, onder wie de ouders van een baby. Het kind zelf kwam er zonder ernstig letsel vanaf.
De advocaat van de trucker liet eveneens een technisch onderzoek instellen naar onder meer de vraag of haar cliënt inderdaad aan het appen was toen het ongeluk gebeurde. Dat onderzoek leidde tot wrevel bij nabestaanden, die vonden dat de strafzaak zich toch al onwenselijk lang voortsleepte; ruim twee jaar. 

Geen andere inzichten

Inmiddels heeft het OM ook dat rapport ingezien, zo bleek maandag. Daar staan volgens de aanklaagster geen bevindingen in die het OM op andere gedachten brengen met betrekking tot de toedracht van het ongeluk en de schuldvraag. De advocaat en de verdachte waren maandag niet aanwezig bij de zitting.
In verband met de coronacrisis waren ook de nabestaanden en slachtoffers niet aanwezig in de Rotterdamse rechtbank, waar alle zittingen zonder publiek plaatshebben. Wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvindt, is nog niet bekend.