Verdachte in zaak-doodgestoken Bilal: 'Dit had nooit mogen gebeuren'

Steekpartij Goudriaankade Den Haag
Steekpartij Goudriaankade Den Haag © Regio15
DEN HAAG - Gennaro van D., een van de mannen die ervan wordt verdacht betrokken te zijn geweest bij de dood van Bilal Aydin uit Den Haag, geeft toe dat hij erbij was. 'Dit had nooit mogen gebeuren', zei hij woensdagochtend tijdens een eerste pro-formazitting. 'Als ik mijn verklaringen lees, dan is het niet de intentie van mij geweest iemand die avond om het leven te brengen.'
Van D. stond woensdagochtend samen met verdachte Eduardo M. in een eerste zitting terecht voor de dood van de 20-jarige Bilal Aydin. Het slachtoffer werd op 21 december vorig jaar doodgestoken op de Goudriaankade in Den Haag. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn er inmiddels al meer dan honderd verklaringen opgenomen, maar is nog steeds onduidelijk wat er die avond precies is gebeurd. Ook is het moordwapen tot op heden niet gevonden.
Verdachte Van D. zou die bewuste avond een klap van Bilal hebben gehad. Het OM zegt dat hij ook heeft toegegeven dat er een vechtpartij was. Van D. heeft volgens de officier van justitie 'steek hem, steek hem' geroepen, maar dat ontkende hij woensdagochtend. Ook zegt hij niet gestoken te hebben.
Het Openbaar Ministerie vindt niet dat er sprake was van noodweer. 'Het was een tegenaanval en geen noodweeractie', zei de officier van justitie. De advocaat van Van D. maakte daarop de vergelijking naar de zaak van Mitch Henriquez. 'De agenten die hem vasthielden, zijn ook vrijgesproken.'

Steekwonden in zijn zij en wang

Bilal had twee steekwonden in zijn zij en in zijn wang. Die laatste werd hem fataal. Een van de verdachten, de 19-jarige Eduardo M., zou hebben gestoken. De even oude Gennaro Van D. zou het slachtoffer hebben vastgehouden. Het OM maakt dat op uit getuigenverklaringen en tapgesprekken. Ook zat er bloed van Bilal op de broek van Van D.
De advocaat van Van D. zei woensdag tijdens de pro-formazitting: 'Dat vasthouden was niet omdat iemand, ja wie eigenlijk, het slachtoffer zou kunnen steken.' Ook zei hij dat zijn cliënt niemand heeft aangezet om te steken. 'Er waren meerdere jongetjes bij deze ruzie betrokken en die zijn nog vrij.'

Onschuldig

Eduardo M. liet via zijn advocate weten: 'Ik heb het niet gedaan.' Volgens zijn advocate is er ook geen enkele getuige die heeft gezien dat haar cliënt heeft gestoken. Ze zegt dat er naar 'een zondebok' is gezocht en dat de getuigenverklaringen vooral van horen zeggen zijn. 'Zit er dan toch een onschuldige vast?', vroeg ze de rechters. 'Is er niet iemand vrij, die eigenlijk vast moet zitten?'
Verder vertelde ze dat er voor de steekpartij een videoclip is opgenomen. In dat filmpje is haar cliënt niet met messen te zien, zei de advocate. Volgens haar zijn er dan ook te weinig aanknopingspunten waaruit opgemaakt kan worden dat Eduardo M. zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag.

Zeer mager

Volgens de advocate is het dossier 'zeer mager' en is haar cliënt ook al door de buitenwereld veroordeeld. 'Er staan valse roddels in het dossier. Dat heeft te maken met een snapchat. Een foto met de tekst: dit is de dader. Wie heeft deze foto verspreid?' Ze vroeg zich dan ook af hoe betrouwbaar de getuigenverklaringen zijn, als een dergelijke foto rondgaat.
Beide advocaten vroegen de rechtbank om de verdachten tot aan de inhoudelijke behandeling van de zaak vrij te laten. Daarbij zegt de advocate van M. ook dat het coronavirus in de gevangenis haar zorgen baart. 'Je zit daar zó op elkaars lip. Als ratten in de val.' De rechtbank ging daar niet in mee en besloot dat de twee verdachten in de cel moeten blijven.

Beladen zaak

De advocate van Eduardo M. noemde het woensdagochtend een 'beladen zaak'. 'Een moeder, vader, broer die een geliefde zijn kwijtgeraakt aan geweld, is het meest vreselijke dat er kan gebeuren', zei ze. Haar cliënt was er tijdens de zitting niet bij, maar dat had ze graag anders gezien.
De nabestaanden van Bilal waren niet bij de zitting aanwezig vanwege de coronamaatregelen. Volgens hun advocaat is de familie 'nog steeds in onbalans'. Eerder zei hij ook al dat ze 'in een hel' leven. De nabestaanden hebben woensdag laten weten blij te zijn dat verdachte Gennaro van D. nu ook vervolgd wordt voor het medeplegen van doodslag.
Het Openbaar Ministerie gaat ook nog drie andere verdachten vervolgen, omdat ze iets te maken zouden hebben met de dood van Bilal Aydin. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak tegen hen van start gaat.