Alphen wil woningen bouwen bij asfaltfabriek, verpleeghuizen en voetbalclub

Wethouder Gerard van As
Wethouder Gerard van As © Gemeente Alphen aan den Rijn
ALPHEN AAN DEN RIJN - De gemeente Alphen aan den Rijn wil binnen afzienbare tijd op zes 'onorthodoxe' locaties enkele honderden huizen bouwen. Daarmee moet het oplopende tekort aan woningen worden teruggedrongen. Het college van burgemeester en wethouders heeft onder meer het gebied rondom een asfaltfabriek aan de Heimanswetering op het oog. Datzelfde geldt voor de parkeerterreinen bij voetbalclub ARC en verpleeghuis Oudshoorn.
Verder ziet wethouder Gerard van As (Nieuw Elan) ook mogelijkheden om huizen te bouwen in het Bospark, naast verpleeghuis Noorderbrink en bij een rotonde aan de Saffierstraat. Van de 24 bestudeerde locaties zijn onder andere het parkeerterrein bij winkelcentrum Herenhof en enkele leegstaande scholen afgevallen, omdat ze ongeschikt zijn bevonden voor woningbouw op korte termijn.
Het college is in september vorig jaar op aandringen van de gemeenteraad een onderzoek gestart naar alternatieve locaties. Alphen voorziet dat er tot 2030 een oplopend tekort van ruim 900 woningen zal ontstaan, en de tien jaar daarna zelfs 2500. Als de gemeenteraad instemt met het plan van de wethouder, kan op de zes voorgestelde locaties binnenkort worden begonnen met bouwen.

Streep door plannen in polders

Dit voorstel van Gerard van As komt een week nadat de provincie Zuid-Holland een streep zette door gemeentelijke plannen om te gaan bouwen in de polders rondom Alphen. Volgens de provincie is er genoeg ruimte voor uitbreiding binnen de stadsgrenzen, de gemeente bestrijdt dat. Zuid-Holland heeft aangegeven wel mee te werken aan toestemming voor het bouwen op locaties in Alphen-stad.