Haagse hangjongeren maken voedselpakketten: 'Proberen er win-win van te maken'

De jongeren helpen bij het samenstellen van voedselpakketten
De jongeren helpen bij het samenstellen van voedselpakketten © NOS
DEN HAAG - Hoe zorg je ervoor dat jongeren niet te dicht bij elkaar op straat hangen, dat ze in plaats van boetes oplopen aan hun toekomst werken, dat kwetsbare ouderen worden geholpen én dat lokale ondernemers worden gesteund? Jongerenwerker Mourad Ouari en Haags jongerenambassadeur Aad van Loenen hebben daarvoor iets bedacht: ze laten jongeren uit de wijk Transvaal helpen bij het samenstellen van voedselpakketten voor klanten van de voedselbank.
In de wijk Transvaal gaan Ouari en Van Loenen pleintjes af en portieken langs om jongeren te werven voor hun actie 'niet hangen maar helpen'. In de wijk hangen allerlei mensen op straat, vaak te dicht op elkaar. De politie heeft hiervoor al meerdere boetes uitgedeeld.
Boetes worden al snel problematisch voor hangjongeren, denkt Van Loenen. 'Ze kunnen die niet betalen en dan lopen de bedragen verder op. Je drukt ze nog verder in de schulden en dat drijft ze de criminaliteit in', zegt hij tegen de NOS. Jongerenwerker Ouari: 'Ik snap dat er een signaal moest worden gegeven tegen het hangen, maar wij proberen er een win-win van te maken.'

Voedselpakketten samenstellen

Van Loenen en Ouari hebben geregeld dat deze hangjongeren op woensdagen op de Haagse Markt voedselpakketten samenstellen voor klanten van de voedselbank. Op donderdagen worden de pakketten uitgedeeld. 'Zo zijn de hangjongeren toch buiten, maar zijn ze voor de maatschappij aan het werk, in plaats van er een last voor te zijn', zegt Van Loenen.
'We zochten iets om de mensen te bereiken die dit het hardst nodig hebben', zegt Ouari. De voedselbank, waar klanten vanwege coronamaatregelen niet meer kunnen komen, heeft hier een budget voor. 'Zo raken de marktkooplui ook wat meer spullen kwijt, want zij hebben het moeilijk.' De jongeren krijgen een certificaat, zodat ze het werk op hun cv kunnen zetten. De bedoeling is dat ze na de coronacrisis worden begeleid naar werk of school.
De NOS maakte een reportage over het samenstellen van de voedselpakketten: