Strandtenten klaar voor serveren op anderhalve meter: 'Zee aan ruimte'

DEN HAAG - De strandexploitanten aan de Nederlandse kust zeggen klaar te zijn om te starten met hun nieuwe 'anderhalve meter-dienstverlening'. Ze hebben hun horecazaken aangepast. Zo kan volgens hen worden voldaan aan de RIVM-richtlijnen in de nieuwe anderhalve meter-samenleving.

Hiermee willen alle deelnemende strandexploitanten laten zien dat het uitserveren van eten en drinken op 1,5 meter wél kan, zodat ze weer open kunnen. Volgens André Triep, voorzitter van VVS Scheveningen en eigenaar van Strandclub WIJ in Scheveningen moet dat snel gebeuren: '...dat is hard nodig aangezien wij nog steeds niet de loonkosten van ons personeel vergoed krijgen terwijl er nul omzet binnenkomt'.

Met de noodkreet 'Strandtenten in het NOW!' lieten de Nederlandse kuststeden vorige week al zien dat zij elkaar steunen in deze tijd. Alle deelnemende strandverenigingen aan de Nederlandse kust hebben aanbevelingen verzameld en ingeleverd bij Koninklijk Horeca Nederland met het verzoek om ermee naar het ministerie te gaan.

Anderhalve meter-bediening

De afgelopen dagen hebben de strandtenten aanpassingen uitgevoerd om zo te kunnen voldoen aan de nieuwe anderhalve meter-samenleving. Zo zou het personeel gasten gereguleerd gaan binnenlaten en naar een tafel verwijzen. Triep: 'Al onze tafels staan op meer dan 1,5 meter uit elkaar zodat men geen contact kan hebben met andere gasten. Wij hebben extra uitserveertafels geïntroduceerd, waarop het bedienend personeel de drankjes en gerechten op 1,5 meter afstand uitserveren. Zo kan de gast zelf opstaan en zijn bestelling van de uitserveertafel halen.'

'Als onze gasten klaar zijn en zij hebben betaald met de pin, begeleiden wij ze weer uit onze zaak die voorzien is van een aparte uitgang. Hierna wordt de tafel leeg geruimd en wordt alles ontsmet. En zijn wij weer klaar om de volgende gasten te placeren. Zo hebben alle deelnemende strandtenten op maat oplossingen bedacht voor hun exploitatie.'

Temperatuur

Om het risico op verspreiding van het coronavirus te verkleinen wordt van al het personeel van de strandclub van Triep bij het begin van de dienst de temperatuur gemeten met een infrarood thermometer. 'Van het bedienend personeel, de chef tot de toiletjuffrouw. Daarnaast werkt bedienend personeel met handschoenen aan, die worden gewisseld na uitgifte van elke bestelling, reguleren wij de toiletbezoeken met een toiletjuffrouw en wassen wij allemaal regelmatig onze handen', meldt Triep

Volgens de voorman van de Scheveningse strandexploitanten is aan ruimte geen gebrek: 'Wij hebben letterlijk en figuurlijk een zee aan ruimte in onze strandtenten als wij de hele locatie optimaal benutten. Dit betekent wel dat wij met minder personeel werken zodat we goed kunnen spreiden.'

LEES OOK: Horecaondernemers slaan noodgedwongen aan het klussen: 'Je hebt geen andere keuze'

Meer over dit onderwerp:
STRANDTENTEN CORONAVIRUS HORECA
Deel dit artikel: