Een bijzonder plekje: wie zou er zo willen wonen in de Haagse binnenstad?

Heijm Rijken in zijn bijzondere woning in de Haagse Passage.
Heijm Rijken in zijn bijzondere woning in de Haagse Passage. © Bart van der Helm
DEN HAAG - Je loopt er zomaar langs als je gaat winkelen. Onopvallend, maar rijk aan historie en misschien wel de meest chique plek om te wonen in de binnenstad van Den Haag. Heijm Rijken woont boven de poort van de Haagse Passage. Een unieke plek, maar vooral een bijzondere woning en een Rijksmonument.
De Passage in de Haagse binnenstad is dit jaar 135 jaar oud en daarmee het oudste overdekte winkelgebied van Nederland. Gelegen tussen het Buitenhof en de Spuistraat. In 1885 gebouwd om de welvarende Hagenaar te bedienen en geïnspireerd op de passages in Milaan en Parijs.
Vroeger zaten hier een heleboel echt chique winkels, maar ook een hotel en een aantal restaurants waar je als gewone jongen van de straat niets te zoeken had. Op nummer 1 zat bijvoorbeeld restaurant Riche, daar zat je om gezien te worden..

Vol met kunst

Hoewel de meeste woningen boven de winkels leeg staan, is er één die nog steeds bewoond is. Heijm Rijken is de gelukkige bewoner van deze plek, hij woont in het gedeelte waar vroeger het chiquere gedeelte van het restaurant gevestigd was. Zijn huis is uitbundig, vol met kunst.
Rijken houdt van kunst en er is ook een link met het verleden. 'De Haagse Kunstkring is hier opgericht en Vincent van Gogh heeft hier zijn allereerste overzichtstentoonstelling van zijn werk geëxposeerd', aldus Rijken.
Restaurant Riche in de Haagse Passage.
Restaurant Riche in de Haagse Passage. © Haags Gemeentearchief

'Niemand wilde er wonen'

De grote vraag is natuurlijk: hoe kom je nou aan zo'n woning? In deze tijd van woningnood is het haast niet voor te stellen, maar toen Rijken 20 jaar was, werkte hij bij een kapper in de Passage. Het pand waar hij nu woont stond leeg.
'Het was vervallen en niemand wilde er wonen, de Haagse binnenstad was in de jaren '70 voor veel mensen geen aantrekkelijke plek. Maar ik zag een werkelijk schitterend historisch pand en bedacht mij geen minuut', vertelt Rijken. 'In de loop van de jaren is alles verbouwd en nog weinig is origineel.'
De Haagse Passage entree.
De Haagse Passage entree. © Bart van der Helm
Wie het huis van Heijm Rijken van binnen wil bekijken en andere boeiende verhalen over de geschiedenis van de Passage wil beluisteren, kan zaterdag 18 april om 17.00 uur kijken naar de Westdoc 'De Passage' op TV West. De documentaire wordt daarna elk uur herhaald.