KNVB: eredivisieseizoen stopt per direct, gevolgen voor ADO nog onbekend

Tom Beugelsdijk
Tom Beugelsdijk © Soccrates Images
DEN HAAG - De KNVB wil per direct stoppen met het eredivisieseizoen 2019/2020. Het besluit is genomen nadat het kabinet alle evenementen met een vergunningsplicht tot 1 september heeft verboden. Wat de gevolgen zijn voor ADO Den Haag is nog niet bekend. Vrijdag komen de clubs en andere betrokkenen samen om de consequenties te bespreken.
Ook voetballen zonder publiek behoort niet tot de mogelijkheden. Volgens het kabinet geldt dat ook als een evenement met vergunningsplicht. Daarvoor is namelijk altijd politie-inzet nodig. Alle evenementen, waaronder grote sportwedstrijden, waren aanvankelijk tot 1 juni opgeschort vanwege de uitbraak van het coronavirus. Ook de eerste divisie wordt niet afgemaakt.
ADO Den Haag staat zeventiende in de eredivisie. Normaal gesproken betekent dat na 34 wedstrijden directe degradatie. De KNVB heeft nog niet laten weten, hoe de competitie er volgend seizoen uitziet. Een van de opties die veel ter sprake komt is een eredivisie met twintig ploegen. Dan zullen er twee ploegen uit de eerste divisie promoveren en alle huidige ploegen in de eredivisie blijven.

Acht speelronden

Net als alle Europese voetbalcompetities hebben de eredivisie en eerste divisie van de UEFA tot 3 augustus de tijd gekregen het seizoen af te maken. Voorzitter Aleksander Ceferin van de UEFA zei maandag dat hij soepel met die datum wil omgaan en niet op een weekje zal kijken. Maar het lijkt niet zijn bedoeling om na september nog competities uit te spelen.
De eredivisie telt nog acht speelronden, plus twee inhaalwedstrijden, duels in de play-offs en een bekerfinale. De eerste divisie heeft nog negen speelronden en play-offs voor promotie openstaan. Ajax, PSV, AZ en een aantal laaggeklasseerde clubs uit de eredivisie verzochten de KNVB eerder al het seizoen niet meer uit te spelen. Ook veel burgemeesters willen komende zomer geen voetbalduels zonder publiek in hun stad. Dat zou te veel vergen van de politie die het toch al zo druk heeft met handhaven.