Instellingen

Hockeybond: alle competities zijn per direct afgelopen

HGC-speler Ashley Jackson redde een punt.
HGC-speler Ashley Jackson redde een punt. © Orange Pictures
REGIO - Het bestuur van de Koninklijke Nederlandse HockeyBond (KNHB) heeft besloten om alle competities van het seizoen 2019-2020 te beëindigen. Dit naar aanleiding van de kabinetsmaatregelen om alle evenementen met een vergunningsplicht tot 1 september te verbieden. Alle hockeycompetities worden als niet afgerond beschouwd. Er worden geen kampioenen uitgeroepen én ook geen promoties of degradaties doorgevoerd.
Voor het eerste vrouwenteam van HGC is dit goed nieuws. Het elftal stond roemloos onderaan in de hoofdklasse. Ook de vrouwen van HDM hadden nog kans op degradatie. Volgend jaar starten beide teams weer in de hoofdklasse.
Bij de mannen lijkt Klein Zwitserland het meest te profiteren van het bondsbesluit. De Hagenaars hadden nog een kans op degradatie. HGC staat derde in de mannenhoofdklasse en had een enorm goede kans op de playoffs aan het einde van de competitie. Dat feest gaat niet meer op.

Verzoek tot aanpassing klasse-indeling

Het volgende seizoen wordt gestart met de klasseindelingen bij de senioren zoals het seizoen 2019-2020 is gestart. Deze beslissing geldt voor alle seniorenteams. Verenigingen kunnen verzoeken indienen voor een aanpassing van de indeling voor komend seizoen van lagere teams. Binnen de competities voor standaardteams is hier geen ruimte voor.
Bas Pietersen, voorzitter van de Leidse Hockeyclub Roomburg baalt van het besluit, maar begrijpt het wel. 'Zowel ons eerste dames (tweede klasse)- als herenteam (eerste klasse) hadden kans op promotie. Dat geeft dit een wrang gevoel. Met een hoop mensen is er naar toegewerkt. Maar er zijn belangrijker zaken dat dit. Dus ik begrijp de KNHB wel.'

Kansje op Europees hockey voor HGC

De hoofdklassen voor de mannen en vrouwen gaan dus volgend seizoen met dezelfde ploegen van start. De Europese hockeyfederatie (EHF) heeft aangegeven de Euro Hockey League (EHL) van 2020 later dit jaar te willen uitspelen. Als dat lukt, dan komen de mannen van Bloemendaal en Kampong en de vrouwen van Amsterdam en Den Bosch daar in actie.
Als de EHL niet meer wordt afgewerkt, dan mogen de bovengenoemde vier ploegen volgend seizoen aan de volgende editie deelnemen. Als de EHL dit jaar wel wordt uitgespeeld, dan spelen de mannen van Bloemendaal, Den Bosch en HGC uit Wassenaar volgend seizoen Europees, net als de vrouwen van Den Bosch en SCHC. De hockeybond heeft dat besloten op basis van de huidige stand van de hoofdklasse voor mannen en vrouwen.