Nieuws

Kinderherdenking met bloemen in plaats van kinderen op 4 mei in Madurodam

Kinderherdenking Madurodam
Kinderherdenking Madurodam © ANP
DEN HAAG - In Madurodam wordt dit jaar alsnog een Kinderherdenking gehouden op 4 mei. De dodenherdenking voor kinderen was afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus, maar er is een nieuw programma gemaakt, dat via een livestream en op Radio en TV West wordt uitgezonden. Kinderen kunnen gratis een 'vrijheidsbloem' laten neerleggen. De organisatoren vragen kinderen om niet naar Madurodam te komen, maar om vanuit hun huiskamer de herdenking te volgen.
De vrijheidsbloemen worden overdag neergelegd bij het monument van verzetsheld George Maduro, op het plein voor het attractiepark dat naar hem is vernoemd. Kinderen kunnen ook een vrijheidswens doorgeven. Die brieven worden verspreid over het park opgehangen. Op Bevrijdingsdag worden de wensen verstuurd aan oorlogsveteranen en verzorgingshuizen.
De Kinderherdenking zelf begint om 19.45 uur. De 10-jarige Ileen uit Syrië vertelt over haar ervaringen. De 14-jarige Yosina, winnares van The Voice Kids in 2018, zingt een Nederlandse versie van het lied Imagine van John Lennon. De 16-jarige 'burgemeester' van Madurodam, Büsra, legt een krans, waarna Sofie (14) de taptoe speelt vanaf de 20 meter hoge vuurtoren in Madurodam. Na de twee minuten stilte zingt de 12-jarige Silver, die vorig jaar The Voice Kids won, het Wilhelmus.
Omroep West zendt de Kinderherdenking op 4 mei live uit op radio en tv. Kinderen die een bloem willen laten neerleggen, kunnen zich aanmelden via www.kinderherdenking.nl/vrijheidsbloem.