Markt met slechts drie kramen in Leiden, verkopers blijven weg uit protest tegen pilot

Leegte op de alternatieve marktlocatie in Leiden
Leegte op de alternatieve marktlocatie in Leiden © Omroep West
LEIDEN - In plaats van de gebruikelijke twintig kramen met levensmiddelen stonden er woensdagmorgen tijdens de markt in Leiden maar drie. Marktvoorzitter Soufian el Marsse had dit al voorspeld: 'We willen niet naar de alternatieve plek die de gemeente ons opdringt.'
De gemeente Leiden besloot de marktkramen deze woensdag als pilot te verdelen over de Lammermarkt en de Beestenmarkt omdat het klanten op de locatie Nieuwe Rijn niet zou lukken om anderhalve meter afstand te houden. Dat wordt wel gevraagd, om een verdere uitbraak van het coronavirus te voorkomen.
Volgens marktvoorzitter El Marsse en Centrummanager Gijs Holla is er wel degelijk plaats genoeg op de locatie Nieuwe Rijn, mits er een paar aanpassingen plaatsvinden en er goed toezicht wordt gehouden, zeiden ze tegen mediapartner Sleutelstad.

'In principe allemaal solidair'

Om een statement te maken besloot Paul Verschoor van Marktkramenverhuur Verschoor - sinds jaar en dag de leverancier van de kramen voor de Leidse markten - geen kramen beschikbaar te stellen aan de marktkooplieden die wel op de alternatieve locaties wilden staan. 'Ik wil gewoon m’n kramen zetten in het centrum', legde hij uit bij Sleutelstad. Daarnaast wees hij op de veiligheid. Die zou hij op de alternatieve locaties niet kunnen waarborgen. 'Er zijn daar geen ankers in de grond om ze vast te zetten. Dat is daar wel nodig, want er staat altijd wind.'
De marktkooplieden die woensdag wel verschenen, zijn volgens Sleutelstad in principe allemaal solidair met hun thuisblijvende collega’s. Dat zij wel besloten op te draven, had te maken met het niet kunnen missen van omzet in deze coronaperiode met weinig klandizie, en verzoeken van vaste klanten om toch te komen.
De marktkooplieden staan in Leiden liever op de locatie Nieuwe Rijn
De marktkooplieden staan in Leiden liever op de locatie Nieuwe Rijn © Omroep West