KNVB komt met duidelijkheid: ADO Den Haag blijft in de eredivisie

© Soccrates Images / nabewerking: Omroep West
DEN HAAG - ADO Den Haag blijft behouden voor de eredivisie, meldt de Haagse club aan Omroep West. Dat is de uitkomst van het overleg dat de KNVB vrijdag met alle clubs uit het betaalde voetbal gehad heeft. De voetbalbond verklaart het huidige seizoen niet geldig, waardoor alle resultaten van het afgelopen seizoen geschrapt worden.
Met dit besluit komt een einde aan de onzekerheid waar de Haagse club de voorbije weken in zat. Dinsdag werd bekend dat het uitspelen van de voetbalcompetitie niet meer mogelijk was. Dat besluit werd genomen nadat het kabinet alle evenementen met een vergunningsplicht tot 1 september heeft verboden.
Nadat de KNVB bekendmaakte dat de optie om volgend seizoen met twintig clubs te starten in de eredivisie geen oplossing was, bleven er twee scenario's over. Het hanteren van de huidige stand, wat degradatie zou betekenen voor de Haagse club, of het huidige seizoen schrappen.

Geen kampioen

ADO-directeur Mohammed Hamdi reageert ook op de handhaving: 'We leven in een tijd dat gezondheid in het geding is. De coronacrisis raakt veel mensen, dus van een felicitatie is geen sprake. Gezondheid is het allerbelangrijkste.'
Het seizoen in de eredivisie is uiteindelijk afgesloten zonder kampioen. Na overleg met alle profclubs vond de KNVB het niet gepast een landskampioen aan te wijzen. Ajax is wel de nummer 1, op basis van een beter doelsaldo dan AZ. De club uit Amsterdam krijgt daardoor het beste ticket voor de Champions League van volgend seizoen.

'Er gaan koppen rollen bij de KNVB'

Nummer drie is Feyenoord. De Rotterdammers mogen volgend jaar in de groepsfase van de Europa League beginnen. Die eer is eigenlijk voor de winnaar van de bekerfinale, maar die niet wordt gespeeld. PSV en Willem II starten in de voorronden van de Europa League. FC Utrecht had evenveel verliespunten als de Tilburgers, maar een wedstrijd minder gespeeld. De ploeg uit de Domstad gaat tegen de beslissing in beroep bij de rechter.
Voetbalanalist en Hagenaar Aad de Mos is blij voor ADO Den Haag, maar hekelt hoe de beslissing tot stand is gekomen. 'De KNVB had die clubs niet hoeven te gebruiken oftewel te misbruiken', zegt de oud-trainer. 'Had meteen die competitie nietig verklaard. Zes weken lang is iedereen lijntje gehouden: de verengingen, supporters en de media. Dit gaat nog een staartje krijgen. Clubs gaan nu lekken over de procedure en naar de rechter. Dit gaat koppen kosten, daar hoef je geen geleerde voor tezijn.

Wethouder blij

Op het stadhuis van Den Haag ging de vlag uit na het goede nieuws. Wethouder Hilbert Bredemeijer van sport hoorde het nieuws om 17.15 uur. 'Ik heb meteen Mohammed Hamdi (algemeen directeur ADO) gebeld en hem gefeliciteerd. Het is dan ook ongelofelijk. Ik heb vanmiddag tussen de vergaderingen door elke keer even naar het nieuws gekeken.'
Bredemeijer heeft al over de toekomst gesproken met ADO. 'We spelen volgend seizoen gelukkig op gras', zegt hij. 'Maar bijvoorbeeld sponsoren worden een probleem. Die zitten bij ADO in het midden- en kleinbedrijf, Die hebben het nu lastig.'
Omdat ADO volgend seizoen overstapt op natuurgras, kan de club niet trainen in het eigen stadion. 'De intentie die ADO heeft om terug te keren naar het Zuiderpark is mooi', zegt hij. 'In al die onzekerheid van de afgelopen weken, hebben we even mee gewacht om het daar over te hebben.'