Coronavirus: 48 nieuwe doden, minder dan 900 patiënten op ic's

© PXhere / Bewerking: Omroep West
DEN HAAG - Door de uitbraak van het coronavirus ligt het publieke leven voor een groot deel stil. Tienduizenden cafés, sportclubs en andere voorzieningen zijn tot zeker 20 mei gesloten en miljoenen mensen zitten daardoor thuis. Het lijkt erop dat mensen het daar steeds moeilijker mee krijgen. Het aantal doden is dinsdag opgelopen met 48, het aantal patiënten op de ic is gedaald naar 861. Volg alles over het coronavirus in ons liveblog.
De belangrijkste punten van dit moment:
  • Het bevestigde dodental staat dinsdagmiddag op 4.566.
  • Het aantal coronapatiënten op de ic's is gedaald naar 861.
  • In Den Haag zijn maandagavond en -nacht 14 boetes uitgedeeld vanwege overtreding van de coronavoorschriften.
  • Op het Plein in Den Haag demonstreerden mensen dinsdagmiddag tegen de coronavoorschriften.
Wil je teruglezen welk nieuws er maandag allemaal was over de coronacrisis? Dat vind je hier.

Grapperhaus: Nederlanders gedragen zich voorbeeldig

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie vindt dat de Nederlanders zich afgelopen weekeinde en op Koningsdag 'voorbeeldig hebben gedragen'. Dat zei hij na afloop van de wekelijkse bijeenkomst met burgemeesters in Utrecht.
'Wij zien wel dat mensen meer naar buiten gaan, maar zij hielden zich wel overwegend aan de hygiëneregels en de anderhalve meter afstand. Zij nemen de regels heel serieus. Ik heb er vertrouwen in dat dit zo blijft', zo liet hij weten.
Hij benadrukte wel dat behoedzaamheid geboden blijft. Het aantal mensen dat ziek wordt door het coronavirus vlakt af. Die lijn moet worden voortgezet. 'In Duitsland blijkt het aantal toch weer te stijgen. Wij willen die lijn laag houden.'

Buitensportverenigingen stap voor stap weer open voor Haagse jeugd

Vorige week maakte het kabinet bekend dat iedereen tot en met 18 jaar vanaf 29 april meer ruimte krijgt voor sport en spel in de buitenlucht. Haagse buitensportverenigingen zijn 'direct en doortastend' aan de slag gegaan om hier in korte tijd veilig invulling aan te geven, aldus gemeente Den Haag. Veel activiteiten op sportverenigingen kunnen, in nauw overleg met de sportbonden, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de gemeente Den Haag, vanaf woensdag weer opgepakt worden.
Wethouder Hilbert Bredemeijer (Sport) is blij: 'Sport is een belangrijke uitlaatklep voor onze jongeren en kinderen, zeker in deze tijd. Ik ben trots op alle Haagse clubs die in een kleine week, groot aanpassingsvermogen hebben laten zien. Binnen een paar dagen lagen de eerste plannen al op de mat, waardoor veel Haagse kinderen de komende weken bij hun vereniging weer van start kunnen. Daar heb ik grote waardering voor.'
Buitensportverenigingen die weer activiteiten willen aanbieden, konden de afgelopen week plannen indienen bij de gemeente. Zo’n 60 clubs hebben dit gedaan. Deze voorstellen zijn gecheckt en vanaf woensdag kunnen diverse verenigingen al van start. Als het aan de gemeente ligt, volgen meer clubs de komende dagen. Op de locaties gelden wel regels. Zo moet er altijd begeleiding zijn, kinderen tussen 13 en 18 jaar houden anderhalve meter afstand en officiële wedstrijden en toernooien zijn niet toegestaan. Ook blijven kleedkamers en kantines dicht, en mogen ouders en andere supporters niet de terreinen op. Voor volwassenen blijft gelden dat georganiseerde sporttrainingen niet mogen plaatsvinden en er geen wedstrijden mogen worden gespeeld.

'Nog geen versoepelingen, ook niet voor kappers'

Er komt vooralsnog geen versoepeling van de coronamaatregelen, ook niet voor mensen met een contactberoep, zoals kappers. Dat meldt NOS. Een deel van de Tweede Kamer drong er vorige week op aan dat die, met beschermingsmiddelen, snel weer aan het werk moeten kunnen. Maar bronnen rond het kabinet melden aan de NOS dat zo'n verruiming er nog niet in zit.
Woensdag komen de meest betrokken ministers weer bijeen in crisisberaad. Na afloop worden geen grote beleidswijzigingen verwacht, zeggen de bronnen. Er is ook geen persconferentie aangekondigd.
Het verbod op het uitoefenen van contactberoepen geldt tot 20 mei. Als het kan, moet dat eerder ingetrokken worden, vindt de Kamer. Viroloog Jaap van Dissel van het RIVM zei vorige week tegen de Kamerleden dat beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes, een rol kunnen spelen bij een exitstrategie.

Minister: noodpakket cultuursector niet voldoende

Het noodpakket voor de culturele sector dat het kabinet vorige week aankondigde is niet voldoende om de sector door de coronacrisis te helpen. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven dinsdag in een debat met de Tweede Kamer. Ze zei de vele zorgen en vragen te begrijpen, maar vroeg de Kamer ook om enig geduld om het noodpakket uit te werken.
Het kabinet liet onlangs weten 300 miljoen euro uit te trekken voor de cultuursector. Dat geld is voor de eerste maanden, benadrukte de minister, en verdere steun is niet uitgesloten. Het is volgens Van Engelshoven nu eerst zaak het pakket uit te werken en het geld zo snel mogelijk naar de plekken te krijgen waar het het hardst nodig is.
Een groot deel van het geld is bedoeld voor de zogenoemde culturele basisinfrastructuur en de rijkscultuurfondsen. Het is vervolgens aan die instellingen en instanties om ook weer kleinere ondernemers en kunstenaars in de cultuursector aan het werk te zetten. Eerder besloot het kabinet de huren van rijksmusea op te schorten. Van Engelshoven sluit niet uit dat die uiteindelijk worden kwijtgescholden, maar wil eerst onderzoeken hoe dat het beste kan worden gedaan, en voor welke instellingen.

Nederland gestart met productie 7 miljoen mondkapjes

Drie grote bedrijven gaan de komende weken gezamenlijk 7 miljoen mondkapjes maken in Nederland. Daarmee leveren zij een kwart van de acute behoefte aan medische mondkapjes voor de zorgsector. Zorgminister Martin van Rijn nam dinsdag in het Tergooi Ziekenhuis in Hilversum de eerste exemplaren van de neus- en mondkapjes in ontvangst. Hij noemde de productie op eigen bodem 'ongelooflijk belangrijk'.
Het Nederlandse consortium van Auping, AFPRO Filters en DSM levert met de grootschalige productie van 1 miljoen mondkapjes per week een kwart van de 4 miljoen die per week nodig zijn om zorgmedewerkers te beschermen tegen het coronavirus. De eerste duizenden zogeheten FFP2-mondkapjes worden deze week verspreid via het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LHC).
De rest van de mondkapjes wordt ingekocht in het buitenland, vooral in Azië. Wereldwijd zijn er tekorten en is er schaarste aan mondkapjes.

Specialisten: meer doden in verpleeghuizen, te vroeg voor bezoek

Specialisten ouderengeneeskunde vinden het nog te vroeg om weer bezoek aan verpleeghuizen toe te staan. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei maandag in een interview dat hij vanaf 11 mei bij wijze van proef weer bezoekers wil toelaten in een klein aantal verpleeghuizen. Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso is 'verrast door het benoemen van deze specifieke datum'. De vereniging signaleert dat het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in verpleeghuizen nog steeds toeneemt.
Tot nog toe zijn volgens cijfers uit patiëntenregistraties die Verenso verzamelt inmiddels 1403 verpleeghuispatiënten overleden die aan de ziekte Covid-19 leden, of van wie de behandelend arts dat vermoedde. Het aantal sterfgevallen is sinds afgelopen vrijdag met 218 toegenomen.
Verenso ziet wel een lichtpuntje in het aantal nieuwe besmettingen: 'Dat lijkt minder snel te stijgen dan in april.' Voordat het bezoekregime kan worden versoepeld, moet echt sprake zijn van afvlakking, vindt Verenso. En er is een 'goed doordacht en gedragen plan' voor nodig.

Keukenhof maakt 360 gradenvideo

De Keukenhof heeft voor de virtuele bezoekers van het park een 360 gradenvideo gemaakt. De video van negen minuten neemt de kijkers mee over de kronkelende paadjes met tulpen, hyacinten en narcissen naar de vijver en de molen in het park.
Door coronamaatregelen blijft de Keukenhof in Lisse dit voorjaar gesloten. In plaats daarvan deelt het park al wekenlang video's van de voorjaarsbloeiers op YouTube. Daarin laten medewerkers van het park hun favoriete plekken zien. Maar vanaf dinsdag kunnen virtuele bezoekers dankzij de 360 gradenbeelden ook zelf ervaren hoe het is om door Keukenhof te lopen
Volgens Keukenhof speelt het park met de video in op een veelgestelde vraag via de socialmediakanalen.

Minder dan 900 coronapatiënten op de intensive care

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot onder de 900. Het zijn er nu 861. Dat zijn er 44 minder dan op maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Precies een week geleden lagen nog 1087 coronapatiënten op de ic.
Van de Nederlandse ic-patiënten met het coronavirus liggen er 832 in Nederland, 41 minder dan maandag. Verder verblijven 29 patiënten in intensivecareafdelingen in Duitsland, drie minder dan maandag.
Ook liggen er 399 mensen met andere aandoeningen op de ic's. Dat zijn er 32 meer dan maandag. 'Een goed teken', aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Normaal gesproken liggen ongeveer 800 mensen op de ic's. De ziekenhuizen willen die reguliere zorg langzaamaan hervatten.

Oproep: creëer Haagse vlaggen om stad op te fleuren

De coronacrisis zorgt ervoor dat er voorlopig geen grote evenementen plaatsvinden in Den Haag. De meer dan 200 vlaggenmasten die in de stad staan voor de promotie van evenementen worden daardoor de komende periode niet gebruikt. Daarom wordt een oproep gedaan aan alle Hagenaars om een mooie, ontroerende of grappige vlag te ontwerpen. De vijf beste ontwerpen komen de komende tijd in de stad te hangen om de stad op te fleuren en Hagenaars een hart onder de riem te steken.
'Dit is een unieke kans voor Hagenaars om, in deze moeilijke tijden, een eigen ontwerp voor de nieuwe vlaggen te maken', zegt Wethouder Saskia Bruines. 'Breng bijvoorbeeld een ode aan de leraren en de zorgverleners. Kunstenaars, groot en klein, laat zien wat je in huis hebt! De gemeente en de inwoners kunnen zo samen de krachten bundelen om een positieve boodschap te delen met de stad. Samen kunnen we dit aan.'
Insturen van de ontwerpen kan tot en met 10 mei 2020. Een vijfkoppige jury kiest vervolgens vijf ontwerpen die daadwerkelijk geproduceerd en opgehangen worden. De vlaggen blijven hangen tijdens de periode dat er geen evenementen plaatsvinden.

Dodental opgelopen met 48

Het RIVM heeft 48 nieuwe meldingen binnengekregen over sterfgevallen die zijn veroorzaakt door het coronavirus. Daarmee is het officiële Nederlandse dodental opgelopen tot 4566.
Het RIVM telt in deze cijfers alleen de mensen mee die voor hun overlijden positief zijn getest op het virus. Het werkelijke aantal overledenen is waarschijnlijk beduidend hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Zo overlijden in verpleeghuizen veel ouderen voor wie een ziekenhuisopname geen zin meer heeft.
Dat het aantal overledenen relatief laag is, kan te maken hebben met Koningsdag. In weekenden worden steevast minder sterfgevallen gemeld dan doordeweeks.

'Stop de lockdown'-actie in Den Haag

Op het Plein bij het Haagse Binnenhof doen tientallen mensen dinsdagmiddag mee aan een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De politie is aanwezig om een en ander te begeleiden, en zal ook handhaven op het niet opvolgen van de anderhalvemeter-afstandsregel.
Coronavirus: 48 nieuwe doden, minder dan 900 patiënten op ic's
Coronavirus: 48 nieuwe doden, minder dan 900 patiënten op ic's

Sneeuwstorm in Zoetermeer

Snowworld in Zoetermeer wil graag weer open en denkt dat te kunnen met de anderhalvemetersamenleving. Nu ze dicht zijn hebben ze alle oude sneeuw verwijderd en is Snowworld volgens Omroep West-verslaggever Maikel Coomans veranderd in 'Snowstorm'.

'Mensen die niet lekker in vel zitten, moeten weten dat ze niet alleen zijn'

De coronacrisis brengt veel spanningen met zich mee. Daarom begint de overheid dinsdag een nieuwe campagne. 'Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover', is de boodschap, die via Instagram, Facebook, Twitter en de radio wordt verspreid. 'Mensen die meer last hebben van psychische klachten, of die niet lekker in hun vel zitten in deze periode, moeten weten dat ze niet alleen zijn', aldus staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij roept mensen op 'om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben'.

113 Zelfmoordpreventie bereidt zich voor op toename hulpvragen

Het aantal dagelijkse gesprekken bij 113 Zelfmoordpreventie ligt nog nagenoeg gelijk, maar de stichting bereidt zich voor op een toename van de hulpvragen door de coronacrisis. 'We houden rekening met een toename en zijn bezig onze bezetting op te schalen', zegt een woordvoerster. De crisislijn krijgt met zo'n 250 gesprekken per dag nu vooral veel vragen van mensen die thuis zitten en niet bij een hulpverlener terecht kunnen of coronagerelateerde vragen.
De meldingen gaan twee kanten op. Mensen maken zich zorgen over het coronavirus, maar er zijn ook mensen die aangeven dat ze eerst met zelfmoordgedachten bezig waren en nu alleen maar met het coronavirus bezig zijn.

ADO-voetballers mogen weer trainen

De voetballers van ADO Den Haag kunnen de voetbalschoenen weer aantrekken. Onder strikte voorwaarden van de KNVB mag er weer getraind worden. Belangrijkste punt is dat de club de hygiënemaatregelen van het RIVM in acht neemt. ADO gaat nu bekijken hoe de trainingen kunnen worden ingericht.

'Iedere leerling heeft computer en internet nodig'

Iedere scholier moet in de toekomst over een computer en een internetverbinding kunnen beschikken. Die aanbeveling doet de PO-Raad, de organisatie van schoolbesturen in het basis- en speciaal onderwijs, aan de Tweede Kamer. 'Door de coronacrisis werd duidelijk dat lang niet alle leerlingen de beschikking hadden over een geschikte computer en internetverbinding', schrijft de PO-Raad. 'Voor onderwijs op afstand zijn beide natuurlijk een voorwaarde, maar het helpt ook enorm bij het ontwikkelen van digitale vaardigheden.'

KHN Noordwijk vraagt versoepeling maatregelen

Stephan Stokkermans van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Noordwijk vraagt de Veiligheidsregio Hollands-Midden in aanloop naar de vergadering van dinsdagavond of verhuurders van verblijfsaccommodatie - die hard getroffen zijn door de coronamaatregelen - of zij chalets en bungalows weer zouden mogen verhuren. 'Immers in de gehele regio mogen hotels wel kamers verhuren. Daarnaast zijn er tal van veiligheidsregio's en daarmee meerdere gemeentes waar verhuur toegestaan wordt.'
Daarnaast vragen Noordwijkse strandpaviljoenhouders zich af of het mogelijk is de verhuur van de strandbedjes weer op te starten. Daarbij doen zij de suggestie om de strandbedden alleen aan Noordwijkers of gasten van Noordwijkse verblijfsaccommodaties te verhuren om hiermee de aantrekkingskracht voor dagrecreatie van buiten Noordwijk te ontmoedigen.

Streep door beurs Plantarium: 'Het is niet verantwoord en niet haalbaar'

De beurs Plantarium in Boskoop gaat dit jaar niet door. Aanleiding is de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Om de sierteeltsector toch een helpende hand te bieden, wordt nu ingezet op digitale interactie. Doel van de beurs is het bevorderen van de handel in sierteeltproducten.

Studenten redelijk positief over afstandsonderwijs

Studenten redelijk positief over afstandsonderwijs Studenten zijn overwegend positief over de manier waarop hun hogeschool of universiteit de afgelopen weken onderwijs op afstand heeft gegeven. Van de studenten die meededen aan een enquête van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), is de meerderheid tevreden. Twee derde van de ondervraagden noemt de toegankelijkheid van het onderwijs goed.

Drukte IKEA bij heropening

Bij de heropening van de Nederlandse winkels van woonwinkelreus IKEA ontstonden dinsdagochtend rond openingstijd flinke rijen voor de deuren. Onder meer in Delft. Maar daarna losten de rijen volgens een woordvoerster vrij snel op. De IKEA-winkels sloten vanwege het rondwarende coronavirus op eigen initiatief op 17 maart de deuren om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten te verzekeren.
Klanten bij de heropende IKEA in Delft. I
Klanten bij de heropende IKEA in Delft. I © Omroep West
Winkelen is nu toegestaan met maximaal twee personen tegelijk. Daarnaast wordt het aantal komende en vertrekkend bezoekers nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens de woordvoerster gedragen klanten zich netjes en houden ze zich aan de maatregelen. Het is volgens haar wel minder druk in de winkel dan normaal.
Een rij voor de ingang van de IKEA in Delft. I
Een rij voor de ingang van de IKEA in Delft. I © Omroep West

'Naleven coronavoorschriften steeds moeilijker'

Nederlanders vinden het steeds moeilijker om zich aan de coronavoorschriften te houden, zoals hoesten en niezen in de elleboog en anderhalve meter afstand houden. Toch blijft een meerderheid bereid zich hiernaar te voegen. Dat meldt adviesbureau Citisens op basis van een eigen onderzoek. De helft van de Nederlanders vindt het volgens de onderzoekers steeds moeilijker om zich aan de maatregelen te houden. Drie weken geleden leefde dit sentiment nog bij slechts twee op de tien mensen.

Coronacrisis zorgt voor verbinding binnen bedrijven

Met alle zorgen en onzekerheden die de coronacrisis voor MKB-bedrijven teweegbrengt, lijkt – als tegenbeweging wellicht – dat de onderlinge verbinding en saamhorigheid binnen MKB-bedrijven toeneemt. Dat is een belangrijke bevinding in de nieuwste editie van de MKB coronamonitor van Motivaction en MKB Servicedesk. Werknemers nemen hun verantwoordelijkheid en zetten de schouders eronder.

'Positie jongeren op arbeidsmarkt verslechtert door coronacrisis'

De positie van jongeren op de arbeidsmarkt wordt door de coronacrisis steeds nijpender. Daarvoor waarschuwen de jongerenorganisaties van vakbonden VCP, CNV en FNV. Ze willen dat het kabinet extra maatregelen treft. Voor het uitbreken van de crisis hadden jongeren het volgens de bonden al niet makkelijk, doordat het lang duurde voor ze een vast inkomen hebben en door zaken als prestatiedruk. Door massaal banenverlies is hun situatie nu verder verslechterd.

Museon-tentoonstelling ‘Getekend’ online te zien

Het Haagse museum Museon, dat vanwege de coronamaatregelen tijdelijk is gesloten, maakt de tentoonstelling 'Getekend' - met persoonlijke verhalen over de Japanse bezetting van Nederlands-Indië - online toegankelijk. Wekelijks komen nieuwe tekeningen en voorwerpen beschikbaar op Museon.nl en kunnen bijbehorende verhalen beluisterd worden.
De tentoonstelling 'Getekend' verbindt unieke tekeningen en voorwerpen met fragmenten uit dagboeken, brieven en memoires. Daarnaast toont de tentoonstelling unieke voorwerpen zoals een biels van de Birma-spoorlijn, een kampjurk, een in gevangenschap gemaakte viool en de pet en regenjas van krijgsgevangene Kees van Houten, die in Nagasaki op 9 april 1945 de atoombomaanval meemaakte.

Corona-overbruggingslening

Startup, scale-up of innovatieve MKB'er en heb je financiering nodig in verband met Covid19? De criteria voor de corona-overbruggingslening zijn bekend.

'Complimenten over verloop Koningsdag'

De Veiligheidsregio Hollands Midden blikt tevreden terug op Koningsdag: 'Op deze regenachtige ochtend kunnen we tevreden en trots terugkijken op een Koningsdag die door de overgrote meerderheid verstandig en veilig is gevierd. Geen overvolle oranje straten, maar kleine groepjes mensen die er tóch vrolijk het beste van maakten. Super! Complimenten!'

Alternatief Wilhelmus

Burgemeester Christiaan van de Kamp van Bodegraven-Reeuwijk twittert een alternatief volkslied in deze coronatijd.

Ruim twee miljoen kijkers op piekmoment Koningsdag

Hoewel de koninklijke familie Koningsdag vanwege de uitbraak van het coronavirus anders heeft gevierd dan gebruikelijk, hebben maandag miljoenen mensen de dag op televisie gevolgd. Het spelen van het Wilhelmus, de toespraak van koning Willem-Alexander vanuit paleis Huis ten Bosch en de opening van de digitale kleedjesmarkt door koningin Máxima en haar dochters, werden maandagochtend door 2,2 miljoen mensen gezien, blijkt uit cijfers van stichting Kijkonderzoek (SKO).

MBO Raad: verleng basisbeurs voor omscholing student vanwege corona

Voor mbo'ers die zich na hun studie willen laten omscholen, zou een basisbeurs beschikbaar moeten blijven. Met zo'n tegemoetkoming kunnen ze er voor kiezen een opleiding met betere carrièreperspectieven te volgen nu de arbeidsmarkt zo veranderd is door de coronacrisis. Dat bepleit de MBO Raad. De MBO Raad is ook druk bezig met de eventuele heropening van de mbo’s. Praktijklessen die niet op afstand kunnen plaatsvinden, krijgen daarbij voorrang.

Winkeleigenaren betalen massaal geen huur

Grofweg zeventig procent van de winkels en horecazaken heeft de huur van april nog niet overgemaakt. Dat meldt BNR Nieuwsradio na navraag bij twee grote vastgoedadviseurs. Ook verhuurders vrezen hierdoor in de problemen te komen. Eerder riepen de koepels van vastgoedbeleggers en verhuurders op om de huren voor winkeliers deels of volledig op te schorten. 'Er is afgesproken dat per huurder wordt bekeken in hoeverre hij aan de huurverplichting kan voldoen', zegt Jordy Diepeveen van vastgoedadviseur Savills tegen BNR. Een huurder zou dan naar rato betalen. 'Maar de cijfers laten een heel ander beeld zien: er wordt bijna helemaal niet meer betaald. Dat is niet met elkaar te rijmen.'

‘Hulplijn’ beantwoordt coronavragen van jongeren

Waarom is die anderhalve meter afstand zo belangrijk? Zijn voorwerpen eigenlijk ook besmettelijk? Kun je besmetting voorkomen door langer te douchen? Sjaak de Gouw, landelijk portefeuillehouder voor infectieziektebestrijding bij de GGD, gaat komende weken in een videoboodschap allerlei vragen beantwoorden over het coronavirus. De ‘hulplijn’ is een initiatief van de campagne #slimmerchillen. Heb jij ook vragen aan Sjaak de Gouw? Stuur die vragen dan naar info@slimmerchillen.nl. Wie weet krijg jij dan antwoord in een volgende videoboodschap.

Huisfeestje in coronatijd...

Het blijkt voor sommige mensen moeilijk om zich te houden aan de coronavoorschriften. Dat bleek in de nacht van maandag op dinsdag wel weer in het Zeeheldenkwartier in Den Haag. Om 2.00 uur zagen agenten dat er een huisfeestje aan de gang was in de Westbaenstraat. 'Toen collega's ter plaatse waren, werd de deur voor hun neus dichtgegooid', laat een wijkagent weten. Toen ze uiteindelijk binnenkwamen, bleken binnen zeven volwassenen aanwezig te zijn. Zij kregen allemaal een bekeuring van 390 euro.

Zeven processen-verbaal van zo'n vierhonderd euro

De politie heeft maandag ook zeven processen-verbaal uitgedeeld aan mensen die samenschoolden bij een tankstation aan de Ypenburgse Stationsweg in Den Haag. Zij trokken zich niets aan van de coronavoorschriften om niet met meer dan twee bij elkaar te komen en voldoende afstand te houden. 'Hierop werd door ons gehandhaafd', laat een agent weten. 'Er werden zeven processen-verbaal van vierhonderd euro uitgedeeld en de mensen werd gevorderd te vertrekken.'

Elf beursfondsen korten salaris van top vanwege 'coronavirus'

Een oproep van de Nederlandse pensioenfondsen en andere grote beleggers aan de top van bedrijven om hun salaris te korten als ze staatssteun ontvangen, is niet aan dovemansoren gericht, meldt het FD. Inmiddels zijn er elf beursgenoteerde bedrijven waarvan de top het eigen salaris tijdelijk heeft gekort. De manier waarop verschilt, zowel qua hoogte van de korting als de looptijd.

IKEA opent deuren van zijn winkels weer

Woonwinkelreus IKEA gooit dinsdag de deuren van zijn Nederlandse winkels weer open. De IKEA-winkels sloten vanwege het rondwarende coronavirus op eigen initiatief op 17 maart de deuren om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten te verzekeren.

Iets lekkers van PI Alphen

De leiding van de PI in Alphen aan den Rijn greep Koningsdag aan om de zogenoemde ketenpartners te bedanken voor hun inspanningen en te verrassen met iets lekkers.