Voorzitters provinciale afdelingen willen roer van 50PLUS overnemen

Geert Dales
Geert Dales © ANP
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - De voorzitters van een aantal provinciale afdelingen van 50PLUS willen het roer bij de partij tijdelijk overnemen, nu het hoofdbestuur onder aanvoering van voorzitter Geert Dales zijn vertrek heeft aangekondigd. Dat schrijft voorzitter Peter Schut van de Zuid-Hollandse afdeling in een open brief die op de website van 50PLUS is geplaatst. Hij zegt te spreken namens 'de ruime meerderheid van de provinciale voorzitters'.
'Een grote meerderheid van de provinciale voorzitters voelt zich verantwoordelijk om 50PLUS goed door te laten functioneren en om ervoor te zorgen dat er zo spoedig mogelijk weer een compleet hoofdbestuur komt', zegt Schut. De voorzitters willen daarom een 'interim-managementteam' vormen dat dit gaat regelen.
Het demissionaire bestuur ziet evenwel niets in deze tijdelijke oplossing, laat Dales weten. De organisatie van een elektronische ledenvergadering waarin een nieuw bestuur wordt gekozen, wordt volgens hem overgelaten aan 'een gerenommeerd notarissen/advocatenkantoor'.

'Niet alleen de hotemetoten'

Politiek leider Henk Krol is ook niet enthousiast. 'Laat álle leden spreken, niet alleen de hotemetoten. De stem van het ene lid is niet belangrijker dan de andere', twittert hij. Krol beklaagt zich er daarnaast over dat er uitgerekend in coronatijd opnieuw 'gekissebis' is in de partij 'over poppetjes en regeltjes'.
Dales kondigde zondag zijn vertrek aan. Hij was het vertrouwen kwijtgeraakt van vrijwel alle landelijke volksvertegenwoordigers van 50PLUS, en ook van veel provinciale kopstukken. Ook de overige twee bestuursleden, Robert Gielisse en Bert Kannegieter, houden het voor gezien.

Ruzie

'Ondanks alle verschillen van mening willen wij dank uitspreken voor wat jullie tijdens de bestuursperiode voor 50PLUS hebben gedaan', zegt Schut. De ouderenpartij wordt al jaren geplaagd door intern gedoe, vooral over de verdeling van baantjes. Ook Dales' voorganger Jan Zoetelief vertrok in 2018 met ruzie.