Nieuws

Demonstratie tegen coronamaatregelen op het Plein in Den Haag: 'Stop de lockdown'

DEN HAAG - Op het Plein bij het Haagse Binnenhof is dinsdagmiddag korte tijd gedemonstreerd. Er deden volgens de politie tussen de 100 en 200 mensen aan mee. De bijeenkomst viel vanzelf weer uiteen. Volgens oproepen die op Facebook circuleren, was de demonstratie een roep om vrijheid en een protest tegen onder meer de lockdown vanwege het coronavirus, 5G-masten en tegen de 'kapotgemaakte' economie.
Rond 13.30 uur stond er nog een klein groepje op het Plein. De politie was (en is) aanwezig om een en ander te begeleiden, maar hoefde niet in actie te komen. Ook zijn geen aanhoudingen verricht. De gemeente Den Haag stelt dat er sprake was van een onrechtmatige bijeenkomst.
Het is niet duidelijk wie heeft opgeroepen tot de manifestatie, al staat in het pamflet wel dat iedereen zich moet houden aan de 1,5 meter afstand. Volgens de gemeente Den Haag hoeven demonstraties doorgaans niet van tevoren aangemeld, maar geldt nu in coronatijd een noodverordening, die onder meer gaat over het verbod op evenementen. Maar ook in die noodverordening kán voor demonstreren een uitzondering worden gemaakt.

'Overleg was niet mogelijk'

De gemeente heeft maandag na de oproepen op Facebook geprobeerd in contact te komen met de organisatoren, maar het blijft onduidelijk wie dat zijn. Een woordvoerster van de gemeente: 'De gemeente mag beperkingen opleggen aan zo'n demonstratie en dan in overleg met de organisatie afspraken maken. Maar dat overleg was niet mogelijk en daarom is dit een onrechtmatige samenkomst.'