Drukte bij heropening IKEA Delft: 'Ruim half uur wachten voor de ingang'

DELFT - Bij de heropening van de Nederlandse winkels van woonwinkelreus IKEA ontstonden dinsdagochtend rond openingstijd flinke rijen voor de deuren. Onder meer in Delft. De wachttijd liep daar volgens een woordvoerder op tot meer dan een half uur, soms zelfs veertig minuten.
In de parkeergarage staan mensen op anderhalve meter afstand van elkaar tussen een rij dranghekken te wachten. Sommige mensen geven aan bezig te zijn met verhuizen. 'Wij kunnen dus echt niet langer wachten met het doen van deze aankopen.'
Anderen kopen vooral bureauspullen voor hun kinderen. 'Die studeren nu ze vanwege de coronacrisis niet naar school hoeven - nu beneden aan de keukentafel. dat werkt niet. Daarom kopen we nu een bureau zodat ze makkelijker kunnen studeren in hun eigen kamer.'
Lange rijen bij heropening IKEA Delft: 'We kunnen echt niet langer wachten'

Steeds meer gewend aan anderhalve meter afstand

De IKEA-winkels sloten vanwege het rondwarende coronavirus op eigen initiatief op 17 maart de deuren om de gezondheid en veiligheid van medewerkers en klanten te verzekeren. De woonwinkelreus zegt te zien dat mensen de afgelopen weken steeds meer gewend zijn aan de anderhalvemetereconomie. In de zes weken dat de winkels dicht waren, is er volgens het bedrijf achter de schermen gewerkt aan het veilig en verantwoord heropenen van de winkels.
Winkelen is nu toegestaan met maximaal twee personen tegelijk. Daarnaast wordt het aantal komende en vertrekkend bezoekers nauwlettend in de gaten gehouden. Volgens de woordvoerster gedragen klanten zich netjes en houden ze zich aan de maatregelen. Het is volgens haar wel minder druk in de winkel dan normaal.
Klanten bij de heropende IKEA in Delft. I
Klanten bij de heropende IKEA in Delft. I © Omroep West

Kinderspeelplaatsen nog gesloten

De restaurants van IKEA blijven nog dicht. Ook de Småland-kinderspeelplaatsen blijven tot nader order gesloten. IKEA stimuleert mensen niet om langs te komen en vraagt mensen nadrukkelijk om alleen een bezoek aan een filiaal te brengen om noodzakelijke aankopen te doen.
Klanten wordt verder gevraagd zoveel als mogelijk contactloos te betalen, met pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Verder zijn bij de kassa's en klantenservice plexiglas schermen geplaatst.
IKEA Delft heeft hekken geplaatst vanwege de verwachte drukte. I
Bij de heropening van de Nederlandse winkels van woonwinkelreus IKEA ontstonden dinsdagochtend 28 april rond openingstijd flinke rijen voor de deuren. Onder meer in Delft. De wachttijd liep daar volgens een woordvoerder op tot meer dan een half uur, soms zelfs veertig minuten. © Maikel Coomans