IN BEELD: The Flying Dutchman is veilig geland in Madurodam

DEN HAAG - Bij Madurodam is donderdag een levensgroot Dakota-vliegtuig 'geland'. Het vliegtuig - met een lengte van achttien meter en een spanwijdte van dertig meter - is anderhalf jaar geleden vanuit Amerika naar Nederland gehaald en gaat de hoofdrol spelen in de nieuwe attractie van het familiepark.
De afgelopen maanden heeft het vliegtuig een volledige metamorfose ondergaan. Zo is het vliegtuig teruggebracht naar de officiële KLM-livery uit de jaren '40, inclusief de wereldberoemde naam 'The Flying Dutchman' die prijkt op de zijkanten. Het vliegtuig is voorzien van allerlei showtechnieken.
De eerste (test)vluchten van de Flying Dutchman staan voor het publiek gepland in juni 2020, mits de overheidsrichtlijnen met betrekking tot het coronavirus dat toestaan. Bezoekers kunnen dan in het levensgrote vliegtuig een vlucht door tijd en ruimte maken, die verder gaat dan alleen vliegen.
Het vliegtuig wordt met een hijskraan naast de Madurodam-versie van Schiphol gezet.
Het vliegtuig wordt met een hijskraan naast de Madurodam-versie van Schiphol gezet. © Madurodam

Grootste attractie ooit

Met een investering van 3,5 miljoen euro is The Flying Dutchman de grootste attractie in de geschiedenis van Madurodam. 'Een attractie van deze omvang doet een enorm beroep op de kennis en kunde van onze vakmensen, op een schaal die wij nooit eerder hebben toegepast', zegt algemeen directeur Joris van Dijk van Madurodam. 'Met alle technologie aan boord bieden we bezoekers straks een unieke Dakota-experience.'
De attractie is daarnaast een eerbetoon aan het honderdjarig jubileum van KLM. 'In deze attractie komen verleden en toekomst prachtig samen', meent Frank Houben, lid van het bestuur van KLM.
Onlangs werd de laatste hand gelegd aan de buitenkant door het met de hand schilderen van de naam 'The Flying Dutchman'
Onlangs werd de laatste hand gelegd aan de buitenkant door het met de hand schilderen van de naam 'The Flying Dutchman' © Madurodam