Henk van Essen heeft na sobere ceremonie de leiding over de Nationale Politie

Henk van Essen, nieuwe korpschef nationale politie
Henk van Essen, nieuwe korpschef nationale politie © ANP
DEN HAAG - Korpschef Erik Akerboom heeft de leiding over de Nationale Politie woensdag officieel overgedragen aan Henk van Essen. 'Ik weet dat het korps bij jou in goede handen is', zei Akerboom tegen zijn opvolger. Normaal gesproken vindt de overdracht plaats tijdens een ceremonie met 350 mensen in de Ridderzaal. Door de coronamaatregelen kon dat niet doorgaan. Henk van Essen was van 2007 tot 2013 korpschef van het toenmalige politie Haaglanden.
De ceremonie was nu in de aula van het politiebureau aan de Burgemeester Patijnlaan in Den Haag. Bij de kleine groep aanwezigen waren onder andere mensen uit de politietop, de minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus en enkele burgemeesters.
Grapperhaus had ook enkele lovende woorden voor vertrekkend korpschef Akerboom 'Jij stak je nek uit, durfde tegen de politiek in te gaan. Tijdens het vuurwerkdebat. Als er gekort werd op personeel.'

Akerboom naar de AIVD

De minister noemde Van Essen de gedroomde kandidaat om de nieuwe korpschef te worden. 'Je kent het korps door en door, zit al veertig jaar bij de politie. Door jouw aderen stroomt blauw bloed.'
Van Essen was al sinds 2016 plaatsvervangend korpschef. Akerboom wordt de nieuwe directeur-generaal van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).