Paarden slaan op hol door brandende wensballon in weiland: meerdere dieren gewond

Myron (links) en Maxime (rechts) met Twix.
Myron (links) en Maxime (rechts) met Twix. © VXT Photography
PIJNACKER - Op een manege in Pijnacker zijn zaterdagavond meerdere paarden gewond geraakt, nadat ze in paniek raakten door een landende wensballon. Één paard, Twix, raakte zwaargewond volgens eigenaresse Maxime van Dijken. Ze doet nu een oproep: wees voorzichtig met wensballonnen.
De 19-jarige Maxime uit Ypenburg is er kapot van. Samen met haar goede vriendin Myron rijdt ze al tien jaar bijna elke dag op Twix. Nu is haar geliefde paard zwaargewond. Twix stond zaterdagavond met andere paarden in een weiland aan de Katwijkerlaan, toen de eigenaar van de manege rond half 11 een wensballon in de lucht zag zweven. De ballon landde vlakbij de kudde paarden, die in paniek op hol sloegen.
Volgens de stiefmoeder van Maxime, Liane van Dijken, zijn de paarden in blinde paniek dwars door een hek gerend. 'Twix kwam daarbij vast te zitten. Zijn hoef ligt tot op het kraakbeen open', vertelt ze. Volgens Liane liepen andere paarden enkel wat schaafwonden op. Twix wordt nu dagelijks door de dierenarts verzorgd. 'Ze proberen morgen nog één keer of ze het kunnen hechten. Zo niet, dan moeten we hopen dat het uit zichzelf geneest, maar die kans is niet groot. Ook zal hij nog zeker twee maanden moeten revalideren.'
De hoef van Twix
De hoef van Twix © Maxime van Dijken

Geen slechte bedoelingen

Liane laat weten geen wrok te koesteren tegen degene die de wensballon de lucht in heeft gelaten. 'Niemand steekt zo'n ding aan met slechte bedoelingen, maar ik wil wel dat mensen zich bewust zijn van het gevaar van wensballonnen', legt Liane uit. 'Maxime en Myron zitten nu met kosten van boven de duizend euro. Hopelijk kunnen we dit via de aansprakelijkheidsverzekering regelen', vertelt ze.
De wensballon
De wensballon © Maxime van Dijken
Uiteindelijk gaat het Liane niet om het geld. 'Twix is al tien jaar onderdeel van het gezin. We willen dit gewoon kunnen uitpraten.' Liane wil de dader voornamelijk bewust maken van de risico's van een wensballon. 'Wat als de eigenaar van de manege de ballon niet toevallig had gezien? Wat als hij in bed lag? Dan was het hele weiland in vlammen opgegaan.'