Zo herdachten we dit jaar: Kinderherdenking zonder kinderen, andere herdenkingen aangepast

De Nationale Kinderherdenking in Madurodam
De Nationale Kinderherdenking in Madurodam © Omroep West
DEN HAAG - Door het coronavirus mochten er dit jaar geen kinderen aanwezig bij de Kinderherdenking in Madurodam. Ook op andere plaatsen in de regio werden de gevallen soldaten herdacht met twee minuten stilte.
Kijk de Nationale Kinderherdenking hier in zijn geheel terug:
De Kinderherdenking is bedacht om dodenherdenking toegankelijker te maken voor kinderen. De Stichting Nationale Kinderherdenking wil hiermee de vrijheid doorgeven aan toekomstige generaties. Het laat kinderen op hun eigen manier herdenken en stilstaan bij onze vrijheid. Al vijf jaar worden vanuit Madurodam deze moeilijke thema's voor alle kinderen in Nederland begrijpelijk en relevant gemaakt tijdens de Nationale Kinderherdenking.
De herdenking staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid. Dit zou groots gevierd moeten worden, maar door het coronavirus ziet de wereld er ineens heel anders uit. Net zoals andere evenementen heeft de organisatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei gezocht naar eigentijdse alternatieven. Want in tijden waarin velen van ons voor het eerst ervaren hoe het is om 'onvrij' te zijn, is het misschien wel belangrijker dan ooit om juist kinderen, ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden, actief deelgenoot te maken van dit landelijke herdenkingsmoment.

Andere herdenkingen

In Alphen aan den Rijn vond de traditionele kranslegging maandagmiddag plaats. De burgemeester en wethouders hebben 's middags bloemen neergelegd bij alle herdenkingsmonumenten.
Ook de gemeente Zuidplas hield maandagmiddag een andere herdenking dan normaal. De jaarlijkse ceremonie ging door. Wel gaf burgemeester Han Weber een uitspraak, die op YouTube terug te kijken is.
In Rijswijk legde burgemeester Michel Bezuijen maandag op de dag een krans namens het voltallige gemeentebestuur bij het monument aan Laan Hofrust. Daarna hield hij en een korte toespraak.
In Delft werd ondanks het coronavirus een uitgebreide ceremonie gehouden. Deze plechtigheid is hier terug te kijken:
De herdenking in Den Haag
De herdenking in Den Haag © Richard Mulder
De herdenking in Den Haag
De herdenking in Den Haag © Richard Mulder
De kranslegging in Leidschendam
De kranslegging in Leidschendam © Ap de Heus
Ook bij de Haagse vervoerder HTM vond een kleine herdenking plaats. Buschauffeur Richard Veldman hoorde de oproep om zelf de taptoe te spelen. Hij kocht meteen een trompet en leerde het. Om 20.00 uur speelde hij het in het bijzijn van een aantal collega's die in het leger hebben gediend. Veltman's opa heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Neerlandse leger gezeten en dook tijdens de bezetting onder in Scheveningen.