Instellingen

Brand in twee zendmasten in Den Haag

De eerste brand werd ontdekt bij de mast aan de Jaap Edenweg in Den Haag. I
In twee zendmasten in Den Haag woedde in de nacht van zondag 3 op maandag 4 mei brand. Beide brandjes zijn geblust, meldt een woordvoerder van de brandweer. De politie doet verder onderzoek. © Regio15

DEN HAAG - In twee zendmasten in Den Haag woedde in de nacht van zondag op maandag brand. Beide brandjes zijn geblust, meldt een woordvoerder van de brandweer. De politie doet verder onderzoek. Mogelijk zijn de brandstichtingen acties tegen de uitrol van het 5G-netwerk.

De eerste brand die werd ontdekt, was die in de zendmast aan de Jaap Edenweg, in de buurt van De Uithof. Die werd rond 1.30 uur gemeld. Een half uur later was het raak bij een zendmast in de Laan van Poot, vlakbij de kust. De mast aan de Jaap Edenweg is een C2000-mast, bedoeld voor de communicatie van de hulp- en veiligheidsdiensten. De mast in de Laan van Poot is een mast van een particulier bedrijf. 'Die is wel voor 5G', vertelt een woordvoerder van de brandweer.

De branden woedden op twee plekken in Den Haag:

Twee zendmastbranden in Den Haag

De afgelopen tijd woedde al ruim twintig keer brand in zendmasten, verspreid over Nederland. Onder meer bij de Bloemendaalseweg in Waddinxveen, in de nacht van 24 op 25 april. Ook werd er een vernield. De politie heeft tot nu toe drie verdachten aangehouden. Actievoerders menen dat de straling van antennes slecht is voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat echter geen enkel bewijs.

Rechtszaak

Bij de rechtbank in Den Haag dient maandagochtend een kort geding van stichting Stop5GNL tegen de Nederlandse staat over de invoering van een landelijk 5G-netwerk. De stichting probeert met een gang naar de rechter de uitrol van 5G te stoppen.

Stichting Stop5GNL stelt dat de gezondheidsrisico's van 5G niet voldoende zijn onderzocht en dat Nederland verouderde richtlijnen hanteert die de effecten op de lange termijn buiten beschouwing laten. 'Steeds meer mensen worden ziek van straling. Met de uitrol van 5G en de toename van stralingsintensiteit zal de impact voor mens en milieu enorm zijn', stelt de stichting. De groep noemt de kwestie urgent, omdat de overheid de veiling voor de frequenties van het netwerk op dit moment voorbereidt.

Afstand nemen

De stichting Stop5GNL heeft in een verklaring wel expliciet afstand genomen van de reeks zendmastbranden van de afgelopen weken. Stop5GNL distantieert zich daarvan en stelt alleen via legale wegen zijn recht te willen halen.