Sportscholen boos om sluiting tot september: 'Mensen die nu overlijden hebben allemaal overgewicht'

DEN HAAG - Er is veel kritiek van sportscholen op het besluit dat ze voor 1 september nog niet open mogen. De fitnessbranche vindt het onacceptabel en is woest. 'Ik ben zo boos', zegt Richard van Riel van de Vereniging Exclusieve Sportcentra. 'Als ik echt zou zeggen hoe ik mij voel, zouden jullie het niet uitzenden.'
De branche verwacht dat bijna twee derde van alle sportscholen in Nederland failliet zal gaan, als ze tot 1 september dicht moeten blijven. 'Terwijl sportscholen juist bijdragen aan een gezonde maatschappij. De mensen die nu overlijden, hebben allemaal overgewicht. Iets waar wij hier juist iets tegen proberen te doen', zegt Van Riel.
De boosheid zit hem vooral in het feit dat sportscholen geen perspectief wordt geboden. Van Riel: 'Juist de hele grote sportscholen kunnen makkelijk mensen op anderhalve meter afstand laten sporten. We hadden zelfs al allerlei coronaprotocollen opgesteld.' Het RIVM zegt dat veel zwetende en hijgende mensen in één ruimte te risicovol is.

Opnieuw bekijken

Het kabinet moet opnieuw naar het besluit kijken, vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer. Minister-president Mark Rutte liet woensdagavond tijdens zijn toespraak weten met de branche te gaan bekijken of het verantwoord is om alsnog eerder open te gaan.