Haarlemmerstraat in Leiden tijdelijk afgesloten wegens drukte

De Haarlemmerstraat zaterdagmiddag
De Haarlemmerstraat zaterdagmiddag © Gemeente Leiden
LEIDEN - De Haarlemmerstraat in Leiden is zaterdag tijdelijk afgesloten door de gemeente. Het werd volgens de gemeente te druk. Nadat de bezoekers verzocht werden te vertrekken ging de winkelstraat even later weer open, zegt centrummanager Gijs Holla.
Ook het Vijf Meiplein en De Nieuwe Rijn zijn tijdelijk afgesloten geweest. Maandag praat de gemeente met de winkeliers om te kijken hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden, laat centrummanager Gijs Holla weten.
Door het mooie weer zochten veel mensen de binnenstad van Leiden op om te ontspannen en om te winkelen. De Veiligheidsregio riep eerder op de middag mensen al op om thuis te blijven, en in ieder geval niet naar de binnenstad te komen. De Haarlemmerstraat is een winkelstraat van ruim 1 kilometer lengte. Er zitten veel grote winkelketens.
De gemeente zette zaterdag mensen in die het winkelend publiek met grote hoepels attent maakten op de anderhalve meter afstand.

'Drukte leidt op meeste plaatsen niet tot problemen'

In veel veiligheidsregio's was het zaterdag drukker dan normaal. Veel Nederlanders gingen naar stadscentra, bouwmarkten of recreatiegebieden. De drukte leidde niet tot bekeuringen van handhavers, op enkele uitzonderingen na, laat het Veiligheidsberaad weten. De meeste mensen probeerden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand te houden. Volgens het beraad gaat dat grotendeels goed, maar vraagt het in de steden rondom winkels nog wel enige aandacht. Veiligheidsregio's en gemeenten pakken dit op verschillende manieren aan. Zo zijn er (eenrichtings)winkelroutes ingevoerd en is op camerabeelden te zien waar het druk is.
Voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls: 'We zien al een tijdje dat mensen er steeds vaker op uit gaan. Die beweging is met Pasen ingezet en ieder weekend lijkt het weer iets drukker te worden. Gelukkig lijkt dit op de meeste plaatsen geen problemen op te leveren. Waar nodig, is vandaag ingegrepen. Vaak is aanspreken of waarschuwen voldoende.'

'Moeten alert blijven'

Toch moeten, volgens Bruls, mensen goed blijven nadenken voor ze erop uit gaan. 'Dat ze afstand houden is goed, maar vermijd ook drukte. Vind je het te druk in de stad, in een (winkel)straat of in een park? Neem dan alsjeblieft een andere route of keer om, ga naar huis en kom een andere keer terug.'
'Zolang er mensen slachtoffer worden van het coronavirus, moeten we allemaal alert blijven', vervolgt Bruls. 'Maandag gaan we een nieuwe fase in met versoepeling van de maatregelen. Mensen en bedrijven zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk en moeten zorgen dat het virus behapbaar blijft en daardoor straks verdere versoepeling mogelijk is.'
Lees al het nieuws over het coronavirus in ons liveblog.