Verpleeghuis WZH Prinsenhof in Leidschendam deels open voor bezoek

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Het Leidschendamse verpleeghuis WZH Prinsenhof behoort tot de eerste 25 instellingen in Nederland die de deuren weer gedeeltelijk opent na de coronacrisis. Bezoek wordt mogelijk aan twee afdelingen: Colckhof en Oldenhof.

Tijdens de persconferentie van premier Rutte van 6 mei kondigde hij aan dat in elke Veiligheidsregio één verpleeghuis weer bezoekers mocht gaan toelaten. Dat geldt telkens voor één locatie van een instelling; bij WZH is dat Prinsenhof geworden.

Op de twee afdelingen die 'opengaan' worden mensen met somatische klachten behandeld, dat wil zeggen dat zij chronische lichamelijke aandoeningen hebben, zoals de ziekte van Parkinson of een chronische longziekte.

Eerste dag goed verlopen

In Leidschendam kunnen 38 bewoners weer mondjesmaat bezoek verwachten. Ze moeten daarbij de vaste RIVM-richtlijnen volgen. De eerste dag is volgens Prinsenhof goed verlopen: 'Zowel de bezoekers als de bewoners waren erg blij. De eerste bezoeker was tevens jarig, dat maakte het eerste bezoek extra bijzonder.'

Locatiemanager Richard Spraakman liet maandagmorgen op twitter ook al weten blij te zijn met de gedeeltelijke heropening.

Ook elders in onze regio, in GGD-regio Hollands Midden, doet nog een verpleeghuis mee aan de proef. Het gaat om de vestiging Lakenhof van zorgorganisatie Topaz in Leiden.

Goed overleg

De versoepeling die maandag ingaat bij 25 verpleeghuizen in Nederland (één per Veiligheidsregio) loopt vooruit op een mogelijke versoepeling voor andere zorginstellingen op 25 mei. De branchevereniging ActiZ heeft samen met andere organisaties als Alzheimer Nederland, LOC, NIP, V&VN, Verenso en Zorgthuisnl een aantal regels opgesteld.

Zo is afgesproken dat alleen verpleeghuislocaties mogen meedoen waar helemaal geen besmetting met Covid-19 is. En daarnaast gaat het om één vaste bezoeker per bewoner. De afspraken worden steeds genomen na goed overleg met de vertegenwoordigers van de bewoners en het personeel.

'Nog wel spannend'

Specialisten ouderengeneeskunde staan niet te juichen over de versoepeling. Artsenorganisatie Verenso laat weten te begrijpen dat de minister een voorzichtige start wil maken, maar vindt 'de ingangsdatum nog wel spannend'.

'De cijfers vanuit de verpleeghuismeting laten weliswaar een afvlakking zien maar nog geen daling. Wij zouden liever wachten tot de cijfers, net als de cijfers van de IC, een daling laten zien. Ook is het nog afwachten wat de andere versoepelingen, zoals het openen van de basisscholen, gaan laten zien aan verspreiding van het virus.'

De verpleeghuisartsen zijn wel blij met de garantie dat er voldoende beschermende materialen zijn en dat zij nu 'inderdaad makkelijk bewoners en medewerkers kunnen testen'.

LEES OOK: Bezoekhuisje in verpleeghuis brengt Ko weer wat dichterbij dementerende vrouw

Meer over dit onderwerp:
CORONAVIRUS WZH PRINSENHOF VERPLEEGHUIZEN
Deel dit artikel: