'Stekkerdoos waarschijnlijk oorzaak brand Haagse studentenflat'

Gesmolten stekker in het getroffen appartement
Gesmolten stekker in het getroffen appartement © Omroep West
DEN HAAG - Een brand op de zestiende verdieping van de Haagse studentenflat De Struyk aan het Rijswijkseplein is zondag vermoedelijk ontstaan door kortsluiting in een stekkerdoos van een verlengsnoer. Dat zegt woningcorporatie Staedion, de eigenaar van de flat. De flat had geen centraal brandalarm, maar Staedion bekijkt nu met deskundigen of het alarm er alsnog moet komen.
Een woordvoerder van Staedion zegt dat er een 'plof' heeft geklonken voordat de brand uitbrak, de brandweer sprak zondag van 'een explosie'. De appartementen in de studentenflat zijn niet aangesloten op het gas, meldt hij.
De flat met negentien verdiepingen, elk met twee eenheden van tien woningen, werd zondag om 17.30 uur vrijgegeven door de hulpdiensten. De studenten die naar een hotel moesten uitwijken, zijn weer terug in hun woning. Alleen de woning waar de brand heeft gewoed, is nog niet bewoonbaar. Een exact beeld van de schade kon de woordvoerder nog niet geven. Staedion heeft nog geen contact gehad met de huurder van de woning waar de brand uitbrak.
Bekijk hier beelden van de schade in de flat:

Geen centraal brandalarm

De flat had geen centraal brandalarm. Veel bewoners lazen daardoor op Facebook dat er brand in hun flat was uitgebroken. Een centraal brandalarm is volgens de brandweer ook niet noodzakelijk, want de studentenkamers worden gezien als zelfstandige woonruimtes. 'De brandweer juicht de aanwezigheid van een centraal brandalarm toe, maar het is volgens het Bouwbesluit geen verplichting', zegt Yvon Hoogervorst van de Veiligheidsregio Haaglanden.
Staedion is al voor de brand van afgelopen zondag begonnen met het controleren van de brandveiligheid van alle woningen. Staedion bekijkt welke woningen prioriteit hebben.

Niet druk bij noodnummer

De Universiteit van Leiden had een noodnummer geopend voor gedupeerde bewoners. Daar viel de drukte mee, zegt een woordvoerder van de universiteit.