Vijfde overleden watersporter gespot en weer weggedreven bij Scheveningen

Veel schuim langs de kust tijdens zoektocht naar vermiste surfers
Veel schuim langs de kust tijdens zoektocht naar vermiste surfers © ANP
DEN HAAG - De hulpdiensten hebben dinsdagochtend bij het Noordelijk Havenhoofd op Scheveningen een lichaam gezien. Dat bevestigt de politie. De hulpdiensten zijn nog bezig het lichaam van de 23-jarige Delftenaar te bergen, maar het is afgedreven. In totaal zijn er sinds gisteravond vijf watersporters om het leven gekomen. De politie gaat er vanuit dat na de berging van dit slachtoffer alle lichamen terecht zijn.
De groep watersporters kwam maandagavond in de problemen bij het Noordelijk Havenhoofd. Twee van de zeven mensen die toen uit het water werden gehaald bleken al te zijn overleden. Rond 23.00 uur maandagavond werd de zoektocht gestaakt omdat het te donker werd. Sinds dinsdagochtend 5.45 uur is de zoektocht hervat. Die gaat ook nu nog door.
Volgens onze verslaggever Miranda van Dam hangt er een 'bedrukte sfeer' op het strand. 'Je ziet veel surfers langs de kust staan met de handen op de rug, turend naar de zee. Een groep mensen legt bloemen neer op het strand. Het blijft vooralsnog onduidelijk wat er zich hier precies heeft afgespeeld.'
Volgens onze weerman Huub Mizee stond er maandagavond windkracht 7 langs de kust toen de watersporters in de problemen kwamen. 'Het is merkwaardig, omdat de wind niet onverwacht was. Ook weet een geoefende surfer dat een noordenwind tot extra hoge golven leidt. Golven hebben vaak ook veel meer kracht dan je zou denken.'
Er lag ook een dikke laag schuim op het water. Mogelijk heeft die meegespeeld bij de fatale afloop.

'Dit waren geen koekenbakkers'

Mensen uit de Scheveningse surfscene reageren verslagen op het overlijden van de vijf. De omgekomen surfers waren volgens hen ervaren en moeten totaal verrast zijn door de omstandigheden. 'Dit waren geen koekenbakkers', zei een duidelijk aangeslagen surfer dinsdag. Mensen hebben bloemen gelegd bij surfclub The Shore en zoeken troost bij elkaar.
De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Die moet nog worden vastgesteld en de familie nog worden ingelicht.