'Slachtoffers waren ervaren zwemmers en surfers'

DEN HAAG - De vijf overleden surfers die maandagavond in de zee bij Scheveningen zijn verongelukt waren ervaren surfers en getrainde life-guards. Dat zegt de Haagse nachtburgemeester Pat Smith. Smith is zelf ook een surfer.
'Ik kende twee van deze jongens heel goed', vertelt Smith. 'Ze waren, net als ik, internationaal getrainde lifeguards. Zij hebben in Australië gewerkt en een zware opleiding gevolgd bij de internationale watersportbond. Gisteren waren ze aan het trainen op het water. Ze zijn de weg kwijt geraakt in het schuim.'
Er lag maandagavond een enorme laag schuim op het strand en het water. 'Ze waren al verder van het Havenhoofd gegaan omdat ze het schuim al zagen, maar ze zijn er toch in terechtgekomen en de weg kwijt geraakt, net als in een lawine', zo vermoedt Smith.

Drama begon in de vroege avond

De groep kwam gisteravond tegen zeven uur in de problemen. De hulpdiensten rukten massaal uit en wisten meerdere mensen levend uit het water te halen. Twee mensen werden gereanimeerd en overleden later. Dinsdagochtend zijn nog drie overleden watersporters aangetroffen.
De watersporters verdronken in zee bij Scheveningen
De watersporters verdronken in zee bij Scheveningen © Regio 15