Burgemeester Remkes tegen nabestaanden omgekomen surfers: 'Den Haag staat om u heen'

Burgemeester Remkes van Den Haag tijdens de persconferentie over het surfdrama in Scheveningen
Burgemeester Remkes van Den Haag tijdens de persconferentie over het surfdrama in Scheveningen © ANP
DEN HAAG - 'Het verdriet in de Scheveningse gemeenschap is onvoorstelbaar.' Dat zei burgemeester Remkes van Den Haag dinsdagmiddag op een persconferentie over de vijf overleden surfers. 'Men weet hier als geen ander dat de zee geeft en neemt, maar de manier waarop nu zoveel jonge levens worden afgebroken is ongekend wreed', aldus Remkes.
De burgemeester wilde nog niet ingaan op de vraag wat er mis is gegaan, maar hij wil wel 'tot op de bodem' laten uitzoeken welke samenloop van omstandigheden voor deze dodelijke uitkomst heeft gezorgd. 'Fitte, jonge, sportieve mensen die de zee daar kennen als hun broekzak zijn toch in de problemen geraakt. Hoe kan het dat deze mensen zo zijn overvallen?' De burgemeester wil die vragen beantwoord hebben, maar vandaag heeft hij die antwoorden nog niet.
'Met vragen nu brengen we onze slachtoffers niet terug. Zij verdienen vandaag, en morgen, en overmorgen onze aandacht.' Remkes sprak zijn steun uit voor alle nabestaanden en vrienden van de vijf mannen: 'Ik weet dat u er nu nog niet veel aan heeft, maar aan alle getroffen families wil ik laten weten dat wij in Den Haag om u heen staan.'

Drama in de avond

De vijf mannen variëren in leeftijd van 22 tot 38 jaar en komen uit Den Haag en Delft. Ze komen maandagavond in de problemen nadat ze het water in gaan bij het Noordelijk Havenhoofd. Een 40-jarige Hagenaar kan nog gered worden. Hij is met onderkoelingsverschijnselen opgenomen in een ziekenhuis, maar is inmiddels weer thuis.
Volgens Remkes waren er tien mensen in het water op maandagavond. Waarschijnlijk een groep van zes, een groep van drie , en één iemand alleen. Hoe de slachtoffers verdeeld zijn over die groepen is niet duidelijk.