Herdenking en minuut stilte voor slachtoffers surfdrama in Haagse raad

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad heeft woensdagavond tijdens de raadsvergadering de slachtoffers van het surfdrama op Scheveningen herdacht. Vijf surfers kwamen daarbij om het leven. Vier lichamen zijn geborgen, naar het vijfde slachtoffer wordt nog gezocht.
Aan het begin van de raadsvergadering nam waarnemend burgemeester Johan Remkes het woord, waarbij hij startte met een gedicht van Emily Dickinson, vertaald door Simon Vestdijk.
'Zoo gaat de zon nog in u onder/ op dezen dag,/ die donker is voor mij. Ik denk dat dit heel goed de gevoelens verwoordt waar wij allemaal mee worstelen, sinds die noodlottige avond van 11 mei.'

Delftse surfer nog niet gevonden

Remkes uitte nogmaals zijn medeleven richting de nabestaanden van de vijf mannen, in soortgelijke woorden als hij dat dinsdagavond al deed. Speciaal noemde hij daarbij nog de nabestaanden van de 23-jarige Delftenaar wiens lichaam nog niet gevonden is.
'Op dit moment zijn onze gedachten bij de slachtoffers en bij hun nabestaanden. Ik denk daarbij ook aan de ouders en dierbaren van het slachtoffer van wie het lichaam nog niet geborgen kon worden. Zij allemaal gaan gebukt onder een loodzware last en verdienen al onze aandacht en steun.' Dat dit alles gebeurd is tijdens de coronacrisis, maakt het volgens Remkes voor de nabestaanden nóg moeilijker.

'Inzet grensde aan bovenmenselijke'

Verder bedankte de burgemeester alle hulpdiensten voor hun inzet die 'grensde aan het bovenmenselijke'. Ook stelde hij dat er vele vragen spelen over het hoe en wat van dit drama. 'Het is echter nog te vroeg om daarop een afgewogen antwoord te kunnen geven. Eerst zal er onderzoek moeten plaatsvinden.' Volgens Remkes komt de Veiligheidsregio Haaglanden op korte termijn met meer informatie hierover.'
Na de woorden van Remkes werd er een moment stilte in acht genomen.
De raadsvergadering is voor de eerste keer in het Atrium van het stadhuis. De raadzaal is te klein om alle raadsleden op anderhalve meter afstand te kunnen houden en daarom is er gezocht naar een grotere ruimte. Alle tafels staan nu ver genoeg uit elkaar en dus voldoet de gemeenteraad aan de coronarichtlijnen.