Grote ontslagronde bij Spanbeton: meer dan helft van personeel raakt baan kwijt

Het bedrijf is gevestigd in Koudekerk aan den Rijn
Het bedrijf is gevestigd in Koudekerk aan den Rijn © Spanbeton
KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Tientallen medewerkers van Spanbeton staan binnenkort op straat. Het bedrijf uit Koudekerk aan den Rijn ontslaat meer dan de helft van het personeel, omdat het zich niet langer toelegt op de productie van zogenoemde prefab-bruggen. Dat zijn brugconstructies die in één keer kunnen worden aangebracht.
Om hoeveel ontslagen het precies gaat, is volgens directeur Eduard van der Meer nog niet bekend. Wel bevestigt hij dat zeker de helft van alle banen binnen Spanbeton zal verdwijnen. 'Het bedrijf moet natuurlijk gezond blijven. Maar sociaal is dit een droevig verhaal, want tientallen werknemers verliezen hun baan', verklaart Van der Meer.
Hij wijst erop dat het bedrijf de afgelopen jaren al meerdere reorganisaties heeft ondergaan. De meest recente was twee jaar geleden. In 2013 fuseerde Spanbeton met de Brabantse concurrent Betonson, wat meerdere ontslagen met zich meebracht.

'Economische omstandigheden'

Van der Meer stelt dat 'economische omstandigheden' ten grondslag liggen aan de huidige ontslagronde. De directeur doelt daarmee op het verminderen van de vraag naar prefab-bruggen vanuit de overheid. 'De resultaten in dat segment waren al enige tijd niet goed. We hadden al de stikstofcrisis en de PFAS-crisis (bouw- en baggerprojecten liggen stil vanwege aanscherpte regels rondom chemische stoffen, red.) en daar is nu ook nog de coronacrisis bijgekomen.'
De directeur benadrukt dat alle medewerkers die wél hun baan behouden, bij het Koudekerkse bedrijf blijven werken. Spanbeton, dat valt onder de Finse moedermaatschappij Consolis, was eind 2019 nog mede verantwoordelijk voor het realiseren van de Valkbrug in Leiden.