Haagse agenten milder gestraft, klokkenluider vertrekt

Foto ter illustratie: ANP
Foto ter illustratie: ANP
DEN HAAG - Twee agenten die betrokken waren bij de mishandeling van een arrestant van Marokkaanse komaf in Den Haag krijgen minder straf. Dat meldt NRC. Ook vertrekt teamchef Fatima Aboulouafa uit Leiden, een van de klokkenluiders die misstanden bij de Haagse politie aankaartte.
Een van de agenten wordt toch niet ontslagen. Politiebaas Paul van Musscher trekt zijn strafontslag in. De disciplinaire straf van een andere betrokken agent is aanmerkelijk verlaagd. De Leidse teamchef Aboulouafa vindt dat 'de organisatie kritische mensen niet respecteert'. Er wordt onderhandeld over een vertrekregeling, zo weet NRC.
In december 2019 besloot Van Musscher dat vier agenten van politiebureau Hoefkade wegens het toepassen van 'buitenproportioneel geweld bij een aanhouding' disciplinair gestraft moesten worden. De agenten waren in oktober 2018 betrokken bij een incident waarbij een man van Marokkaanse komaf door agenten werd achtervolgd en mishandeld, ook met een wapenstok. Een agent maakte beelden van de arrestant in de gang van het cellencomplex. Daarop is te zien dat de man nauwelijks nog kan lopen. De opnames werden gedeeld door agenten in een eigen app-groep.