Gevonden lichaam is van vermiste surfer Mathijs (23)

Het lichaam van de vermiste Mathijs is donderdag gevonden.
Het lichaam van de vermiste Mathijs is donderdag gevonden. © Regio15
DEN HAAG - Bij het Noordelijk Havenhoofd op Scheveningen is donderdag het lichaam van de sinds maandag 11 mei vermiste Mathijs gevonden. De 23-jarige surfer uit Delft is een van de vijf slachtoffers van het surfdrama op Scheveningen. 'Zijn familie is in kennis gesteld', laat de politie weten.
Twee wandelaars zagen rond 10.40 uur een lichaam tussen de rotsblokken bij het Noordelijk Havenhoofd. Zij hebben direct de hulpdiensten gewaarschuwd die het lichaam vervolgens hebben geborgen.
De afgelopen weken werd er veelvuldig gezocht naar de man, onder meer door een duikteam van Defensie. Ook werden boten en helikopters ingezet. Die zoekacties leverden niets op. SAR Nederland, een organisatie gespecialiseerd in het opsporen van vermiste personen, heeft vervolgens op 21 mei gezocht met drones. Ook dat leverde niks op. Een dag later zette de opsporingsorganisatie onder andere sonarboten in om het lichaam op te sporen. Zondag 24 mei werd opnieuw gezocht, onder meer met honden. Scheveningse vissers hebben ook nog, tevergeefs, gezocht naar het lichaam.

'Leven intens met hen mee'

De burgemeesters Marja van Bijsterveldt van Delft en Johan Remkes van Den Haag hebben in een gezamenlijke reactie laten weten verdrietig en opgelucht te zijn door de identificatie van het laatste slachtoffer van het Scheveningse surfdrama. 'Met de vondst van het laatste, vijfde, slachtoffer van het surfongeval komt een eind aan de onvoorstelbare onzekerheid van zijn familie en vrienden. Het verdriet wordt er niet minder om en wij leven intens met hen mee. De afgelopen weken is de zoektocht nooit echt gestaakt en hiermee kan dat deel van het drama nu worden afgesloten. De families en vrienden van alle slachtoffers delen een verdrietige geschiedenis en kunnen rekenen op onze steun.'
De onderzoeken die zijn opgestart om te kijken hoe zwem- en surfoefeningen zo noodlottig hebben kunnen verlopen komen morgen beschikbaar, zo laten de burgemeesters weten. De uitkomsten moeten inzicht geven in het samenspel van de factoren die de ervaren en getrainde sporters fataal zijn geworden.

Vijf surfers omgekomen

Vijf surfers kwamen 11 mei om het leven voor de kust van Scheveningen, toen ze bij het Noordelijk Havenhoofd in de problemen kwamen. Twee slachtoffers werden diezelfde avond nog uit het water gehaald. Een dag later werden de lichamen van twee anderen geborgen. Het lichaam van Mathijs werd een dag na het drama wel gezien, maar kon toen niet worden geborgen.
Hulpdiensten bergen lichaam Mathijs bij het Noordelijk Havenhoofd