Strandtenten mogen niet eerder open, gemeente Den Haag maakt geen uitzondering

De strandtenten zeggen klaar te zijn voor de anderhalve meter-samenleving
De strandtenten zeggen klaar te zijn voor de anderhalve meter-samenleving © Smith Communicatie
DEN HAAG - De strandtenten in Den Haag kunnen nog niet open, hoe graag de eigenaren dat ook willen. In elk geval tot begin juni moeten ze dichtblijven. Er komen geen uitzonderingen, maakte de gemeente Den Haag maandag duidelijk.
De strandtentexploitanten hadden zondag gezegd dat ze vanaf woensdag gedeeltelijk open willen gaan. Ze willen afhaalconsumpties verkopen en strandbedjes verhuren. Daarnaast willen ze hun wc-gebouwtjes weer in gebruik nemen.
Dat mag niet, zegt de gemeente Den Haag nu: 'Horecagelegenheden - of zij nu aan het strand of in het centrum van een gemeente gevestigd zijn – moeten zich allemaal aan dezelfde heldere regels houden; horeca is gesloten.'

Alleen Take Away toegestaan

'Verkoop van etenswaren mag alleen wanneer die niet ter plaatste genuttigd worden (take away) en dit mag ook niet op het terras. Het opstellen, verstrekken of verhuren van strandmeubilair' is niet toegestaan, en 'het openstellen van gemeenschappelijk sanitair' ook niet, vanwege 'onaanvaardbare gezondheidsrisico's'. Dit verandert volgens de gemeente pas wanneer premier Rutte aankondigt dat de regels worden versoepeld.
Het openstellen van gemeenschappelijk sanitair is op dit moment niet toegestaan; dit geldt voor vakantieparken, campings, jachthavens en dus ook voor horecagelegenheden. Deze bepalingen veranderen alleen als de minister-president namens het kabinet met andere richtlijnen komt omdat het coronavirus beter onder controle is, aldus de gemeente.

Bedjes verhuren

De strandtenten in Scheveningen lichtten eerder vandaag bij mediapartner Den Haag FM toe waarom ze weer volledig open willen. 'We willen heel graag net als andere badplaatsen bedjes verhuren. Het wordt prachtig weer en we kunnen de omzet goed gebruiken.'
'De strandtenten kunnen het verhuren van de bedjes volgens de maatregelen van het RIVM organiseren en met mooi weer komen mensen toch naar het strand. We zijn natuurlijk geen cowboys, het moet verantwoord zijn, maar we willen in goed overleg open. We hopen dat de gemeente Den Haag daarmee instemt', vertelde Annejet Philipse van Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen in Rob’s Tussendoortje op Den Haag FM.

'Ben van mijn stoel gevallen'

De Vereniging van Strandexploitanten in Scheveningen reageert verbijsterd. 'Ik snap er niets meer van. Ik ben van mijn stoel gevallen toen ik het las', zegt voorzitter André Triep. 'Mensen mogen wel naar winkels en bouwmarkten. Maar hier is geen echt gevaar voor besmetting. We hebben een zee aan ruimte. We kunnen de strandbedjes ook op drie meter afstand zetten.'
Volgens Triep is er onder de exploitanten veel onbegrip en een hoop onvrede. 'Dit zet alleen maar kwaad bloed. De mensen gaan failliet. Ze hebben al veel onkosten moeten maken en de lonen moeten ook betaald worden.' Triep kan nog niet zeggen of er woensdag strandtenten alsnog hun bedden buiten zetten of op een andere manier in actie komen. 'Je houdt de kikkers niet in de kruiwagen. Ik probeer ze wel koest te houden, maar je kunt dit niet meer uitleggen.'
Een woordvoerder van de gemeente Den Haag laat weten dat strandtenthouders die open gaan een bestuurlijke boete kunnen krijgen. Die kan oplopen van 10.000 tot 50.000 euro. De boete loopt op naarmate de onderneming vaker beboet wordt.