'Overweeg preventief fouilleren vanwege autobranden Leidschendam'

Bus brandt uit in Leidschendam-Voorburg
Bus brandt uit in Leidschendam-Voorburg © Regio15
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg wil dat het college overweegt om preventief fouilleren in te voeren. Met een motie hierover wil de raad proberen een einde te maken aan de serie autobranden in Leidschendam-Noord. De motie van het CDA over het instellen van een avondklok kreeg geen steun van de andere partijen.
Afgelopen week legde burgemeester Klaas Tigelaar zes onruststokers een gebiedsverbod op. Hij deed dat omdat sinds eind april Leidschendam-Noord wordt geteisterd door een serie autobranden. Meer dan tien in een paar weken, ondanks onder meer extra politiesurveillance en cameratoezicht.
Na het opleggen van de gebiedsverboden bleef het enkele nachten rustig, maar in de nacht van zondag op maandag ging het toch weer mis en ging er een auto op de Prins Frederiklaan in vlammen op. Een meerderheid in de raad vindt daarom dat die maatregelen niet ver genoeg gaan en laste maandagavond een spoeddebat in om extra maatregelen te treffen.
Hieronder zie je waar de autobranden de afgelopen weken waren in Leidschendam.

Vergaande maatregelen

Burgemeester Tigelaar sloot het invoeren van preventief fouilleren en het instellen van een avondklok tijdens het debat niet uit, maar vindt de tijd nog niet rijp voor deze vergaande maatregelen. Hij waarschuwt daarbij dat het de vrijheden van alle bewoners beperkt.
Bovendien gaat het college hier niet alleen over, maar moet de rechter zich ook uitspreken over het invoeren van preventief fouilleren en het instellen van een avondklok. Tigelaar benadrukte overigens dat de twee vergaande maatregelen daarmee nog niet van tafel zijn en nog steeds wel tot de mogelijkheden horen.

Beloning gouden tip

Tigelaar omarmde drie andere moties die door een meerderheid werden aangenomen. Daarbij gaat het om het aanbrengen van verlichting, al dan niet met sensoren, op donkere en kwetsbare plekken in de wijken Prinsenhof, Amstel- en Heuvelwijk en het voorstel om de buurtpreventieteams uit te breiden. Voor de lange termijn wilde de burgemeester toezeggen dat het college uiterlijk 1 september een Versterkingsprogramma voor de drie betrokken wijken presenteert.
De motie om te kijken naar een beloning voor de gouden tip met betrekking tot de autobranden werd door een kleine meerderheid in de raad aangenomen. Maar Tiggelaar wilde dit niet op voorhand toezeggen, ook omdat het Openbaar Ministerie hierover beslist. Hij onderzoekt wel de mogelijkheid hiertoe. De motie van Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg (GBLV) om ouders van minderjarige onruststokers te korten werd aangepast, omdat dat wettelijk niet mogelijk blijkt. Het aangepaste voorstel om andere sanctiemogelijkheden te onderzoeken werd uiteindelijk wel met een zeer krappe meerderheid aangenomen.

Overtreding gebiedsverbod

Tijdens het debat werd duidelijk dat het gebiedsverbod door een persoon is overtreden. Burgemeester Tigelaar kon dit bevestigen. De vraag welke gevolgen dit heeft gehad voor de overtreder van het gebiedsverbod werd daarbij niet beantwoord.