Zoektocht naar vermiste surfer Mathijs levert niets op: 'We laten het hier niet bij'

Eerder werden ook al drones ingezet
Eerder werden ook al drones ingezet © Regio15
DEN HAAG - De zoektocht naar het lichaam van de vermiste Mathijs langs de kust van Scheveningen en Hoek van Holland heeft donderdag niets opgeleverd. Voor het eerst werden er drones ingezet, maar er zijn geen concrete dingen gevonden die aan de surfer te linken zijn. 'We hebben een lange dag gehad en zijn kapot. Helaas hebben we Mathijs niet gevonden, maar we laten het er niet bij', vertelt een woordvoerder van SAR Nederland.
Mathijs is een van de vijf surfers die vorige week maandag bij het Noordelijk Havenhoofd op Scheveningen in problemen kwam. Een aantal watersporters wist veilig de kant te bereiken, maar vijf surfers en zwemmers kwamen bij het drama om het leven. Het lichaam van Mathijs werd de volgende dag nog wel gezien in zee, maar het is de hulpdiensten niet gelukt om het lichaam uit het water te krijgen. Vervolgens is het lichaam afgedreven en sindsdien wordt er nog altijd gezocht naar de 23-jarige Delftenaar.
Donderdag werd de zoektocht door de politie hervat. Hierbij kreeg het hulp van SAR Nederland, een organisatie gespecialiseerd in het opsporen van vermiste personen. Er waren ongeveer vijftien mensen van SAR (search and rescue) donderdag actief op Scheveningen, zij hadden ook een speurhond bij zich. Ze zochten met acht drones op drie locaties, namelijk het Zuidelijk Havenhoofd, de zandplaten ten zuiden van Scheveningen en bij de pier. Hierbij werd ook gezocht naar de surfplank van Mathijs, de locatie van het bord kan de politie mogelijk helpen het vermiste lichaam te vinden. Vanwege de sterke stroming werd het zoekgebied uitgebreid richting Hoek van Holland.

Speld in hooiberg

Een woordvoerder van SAR Nederland vertelde eerder op donderdag dat de organisatie door de politie was benaderd om opnieuw te helpen. 'Er wordt wel met boten gezocht, maar vanuit de lucht is meer te zien', legde hij uit. We letten ook op het surfboard of kleding die we zien drijven. Mochten we denken wat te zien dan zal de drone boven die plek blijven hangen zodat de politie op de juiste plek kan komen en het onderzoek over kan nemen.'
© Omroep West
De zoektocht werd aan het eind van de middag gestaakt. Het Zuidelijk Havenhoofd was rond het middaguur in kaart gebracht, waarna de teams de uitkomsten met elkaar hebben besproken. Het SAR-team beaamt dat het zoeken is naar een speld in een hooiberg. 'Maar als je helemaal niet zoekt, dan weet je zeker dat je niets vindt.'