Warme Hemelvaartsdag: het was op veel plaatsen druk

Strand van Scheveningen op Hemelvaartsdag
Strand van Scheveningen op Hemelvaartsdag © Regio15
REGIO - Het was donderdag druk op de stranden. Meerdere gemeenten, waaronder Noordwijk, Wassenaar en Westland riepen mensen op niet meer naar de kust te komen. Ook werden in sommige gemeenten toegangswegen en parkeerplaatsen afgesloten. Ook was het druk bij het Zuiderstrand in Den Haag. Burgemeester Johan Remkes riep op de drukte en opstoppingen te vermijden. Ook riep hij op recreatiegebieden aan het eind van de dag niet allemaal tegelijk te verlaten.
'Vanochtend waren de gemeentelijke parkeerterreinen helemaal vol', aldus de gemeente Noordwijk. De gemeente riep mensen op thuis te blijven om zo een teleurstelling te voorkomen. Woensdag kondigde de gemeente Noordwijk al aan dat de parkeerplaatsen op verzoek van de Veiligheidsregio Hollands Midden alleen voor de helft werden opengesteld.
De gemeente Noordwijk sloot ook de weg richting de Langevelderslag af vanwege de drukte. Ook de gemeente Wassenaar nam maatregelen: de strandopgang aan de Wassenaarse Slag werd afgesloten voor auto’s en fietsers. Gemeente Westland had mensen via Facebook opgeroepen niet naar het strand te komen.
Drukte op stranden tijdens Hemelvaart
Op Scheveningen was het druk, maar volgens André Trip, voorzitter van Strantentexploitanten Scheveningen, niet te druk. 'Ik heb een ronde geappt van haven tot en met Zwarte Pad. Er was nergens sprake van te druk en de mensen hielden verrassend veel, zelf al afstand. Ik kan je uit onze ervaring mededelen dat het, uiteraard binnen de beperkingen, een zeer geslaagde dag was.'
Drukte op strand Scheveningen.
Drukte op strand Scheveningen. © Tim Toet
Gemeente Katwijk waarschuwde woensdag al dat grotere parkeerterreinen gesloten zouden worden zodra deze voor de helft vol staan. Volgens de gemeente was 'beperkt strandbezoek' mogelijk.

Veiligheidsraad: Zoek niet allemaal dezelfde plek op

De Veiligheidsraad in Nederland zei aan het eind van de dag dat het op een aantal plekken echt te druk was. Maar op andere plaatsen was best nog ruimte, aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen. Hij zegt dat mensen niet allemaal de van oudsher bekende plekken moeten opzoeken om te recreëren,'dat zal deze zomer echt anders zijn dan toen er nog geen coronacrisis was'.
'Als mensen niet snappen dat ze niet allemaal tegelijk naar dezelfde stranden, plassen en winkelcentra kunnen, dan krijgen we een zomer vol beperkingen', zo stelt hij. 'Dan zullen er net als donderdag steeds plekken worden afgesloten of ontruimd. Want we hebben wel te maken met beperkingen zoals afstand houden. Het lijkt me niet iets om je op te verheugen dat je tijden in een file naar het strand staat en dan daar tot de ontdekking komt dat het is ondertussen is afgesloten, omdat het te druk is.'