Rechtbank behandelt slepende moordzaak Den Hoorn

De verdachten van de moord op Wil Vogelaar
De verdachten van de moord op Wil Vogelaar © Theresa Hartgers
DEN HOORN - Bijna 2,5 jaar na de moord op Wil Vogelaar begint de rechtbank in Den Haag dinsdag aan de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de drie verdachten. De 59-jarige Vogelaar werd op 22 januari 2018 in zijn huis aan het Kloosterpad in Den Hoorn gedrogeerd, vastgebonden, mishandeld en uiteindelijk doodgestoken.
Na de dood van Vogelaar werden drie verdachten aangehouden: De 46-jarige Daniëlle van H. uit Delft, de 21-jarige Gijs S. uit Beverwijk en de 42-jarige Vincent de B. uit Didam. Ze zouden elkaar kennen uit het drugscircuit.
Het Openbaar Ministerie (OM) ziet die laatste als hoofdverdachte. De B. geeft toe dat hij Vogelaar heeft mishandeld, maar ontkent hem te hebben gedood. Ook de andere twee verdachten ontkennen, de drie wijzen vooral naar elkaar.

'Ruzie om geld'

Voorafgaand aan zijn dood zou er 's middags ruzie zijn geweest tussen Vogelaar en de verdachten. Volgens Van H. was Vogelaar geld schuldig aan hoofdverdachte De B.
Het slachtoffer werd gedrogeerd met onder meer slaapmiddelen, cannabis, cocaïne, morfine, MDMA en GHB. Het laatste middel zou in flesjes Flugel hebben gezeten, die het slachtoffer moest opdrinken. Vervolgens zou hij achterover door een glazen tafel zijn gevallen.

Beroofd

Uiteindelijk werden de handen en benen van Vogelaar vastgebonden met tape en werd hij geschopt, geslagen en meerdere keren gestoken. Het bloedverlies door de messteken en twee klaplongen zouden hem uiteindelijk fataal zijn geworden.
De verdachten gingen ervandoor met de pinpas van Vogelaar, zijn telefoon en televisie. Zijn lichaam werd rond 19.15 uur die avond ontdekt.
Het lichaam van Vogelaar werd gevonden aan het Kloosterpad in Den Hoorn
Het lichaam van Vogelaar werd gevonden aan het Kloosterpad in Den Hoorn © Regio 15

Drie dagen

Dat de zaak al bijna 2,5 jaar aansleept, heeft verschillende oorzaken. Zo zweeg hoofdverdachte De B. ruim anderhalf jaar. Eigenlijk zou de zaak afgelopen september al behandeld worden.
De rechtbank heeft nu drie dagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak. Als alles volgens de planning verloopt, maakt het OM dinsdag de strafeis bekend.
Verslaggever Miranda van Dam is bij de rechtszaak aanwezig: