Vechtsporters demonstreren voor sportscholen: 'Belangrijk dat iedereen blijft bewegen'

Vechtsporters demonstreren op Koekamp in Den Haag.
Vechtsporters demonstreren op Koekamp in Den Haag. © Omroep West
DEN HAAG - Diverse vechtsporters, onder wie wereldkampioen Ernesto Hoost, hebben vrijdag op de Koekamp in Den Haag actie gevoerd om de vechtsportscholen weer open te krijgen. De oud-wereldkampioen K1 vertelde de ernst van het coronavirus te begrijpen, 'maar het is ook belangrijk dat iedereen blijft bewegen'.
De regering wil dat sportscholen tot 1 september gesloten blijven en dat ze tot die tijd buiten trainingen gaan geven. Volgens sportschoolhouder Satisch Jhamai is dit geen realistische optie. Daarom organiseerde hij vrijdag een demonstratie op de Koekamp. Jhamai stelt dat oefeningen moeilijk in de buitenlucht kunnen en dat het verplaatsen van trainingen daarom eigenlijk geen optie is.
Vechtsporters demonstreren voor sportscholen: 'Belangrijk dat iedereen blijft bewegen'
Onder de belangstellenden was ook Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD). Hij kreeg een petitie waarin wordt gepleit voor opening van de vechtsportscholen. Heerema, zelf vechtsporter geweest, zei de frustratie van de sporters te herkennen. 'We moeten per tak van sport kijken wat er mogelijk is', zei hij. "Het is aan de vechtsporters om te laten zien wat wel mogelijk is.'

Workshops

Met de demonstratie willen de initiatiefnemers laten zien dat het sporten binnen veilig kan. Om dit te laten zien werden er diverse workshops gegeven door bekende vechters. Een van hen was kickbokser Ernesto Hoost. 'Ik wil hier laten zien dat het veilig kan en ik hoop daarvan de politiek te overtuigen', liet de voormalig wereldkampioen weten, die aangaf dat meerdere bekenden zijn overleden door het virus.
Meerdere sportscholen pleiten ervoor open te mogen. Fitnessketen BigGym had een kort geding aangespannen tegen de Nederlandse staat om weer open te mogen. De rechter zal daar waarschijnlijk volgende week uitspraak in doen, tenzij de regering eerder duidelijkheid geeft wanneer er weer binnen getraind mag worden.