Slag om Den Haag: 15 seconden meer vertraging en Jan was dood geweest

DEN HAAG - In de vroege ochtend van 10 mei 1940 klinkt de handsirene op de basis. Er is iets mis in het luchtruim rond Den Haag. Jan Linzel gaat met twee andere vliegers de lucht in om te kijken of er iets aan de hand is. 'Toen zag ik boven Delft een grote formatie Heinkels. Ik wist niet dat het Heinkels waren, ik wist alleen dat het vreemde vliegtuigen waren, ongeveer 36 stuks.' Het verhaal van vlieger Jan en van anderen die erbij waren, zie je zaterdag in 'De slag om Den Haag'. Omroep West zendt de documentaire van Robin Lutz uit 2002 meerdere keren uit.

Jan Linzel vertelt in de documentaire dat hij denkt dat hij de vreemde toestellen moet aanvallen maar de leider, die hij moet volgen, doet niks en vliegt terug naar de basis. Jan snapt er niks van maar eenmaal terug hoort hij dat de mitrailleurs van het toestel van de leider het niet doen.

Die van Jans 'kist' doet het wel. De leider pakt dat vliegtuig en Jan blijft op het vliegveld achter.

'Sla ze op de sodemieter!'

Als de mitrailleurs gemaakt zijn, wil Jan zijn collega’s achterna. De mannen die het toestel aangeslingerd hadden, hebben nog een boodschap voordat Jan de lucht in gaat, ze roepen: 'Sla ze op de sodemieter, sergeant!'

Jan is net een paar seconden vertrokken als er een nieuwe bommen reeks op Ypenburg neervalt. Hij is dus net op tijd weg. Later blijkt dat Jan geen minuut langer aan de grond had moeten blijven. 'Er schijnt er ook een bom gevallen te zijn, precies waar ik gestaan had.'

Tijdens de aanval op Den Haag | Beeld uit documentaire

Enige gewonnen slag

Jan overleeft het bombardement en de Slag om de Residentie, de enige slag die de Nederlanders van de Duitsers winnen aan het begin van de oorlog. In de documentaire komen nog meer mannen die 'erbij waren' aan het woord. Wat hun verhalen zijn, zie je zaterdag vanaf 17.00 uur bij Omroep West. De documentaire Slag om Den Haag wordt daarna, tot en met zondag 16.00 uur, ieder uur herhaald.

Deel dit artikel: